Ο υπουργός Υγείας καλείται να καταθέσει προς το σώμα της Βουλής όλα τα σχετικά έγγραφα μετά από το αίτημα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλε η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη, η οποία διαπιστώνει τη σοβαρή και επιβλαβή συνθήκη διάλυσης που επικρατεί στον ΕΟΔΥ.
Παράλληλα, σε δεινή θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού στον ΕΟΔΥ. Μάλιστα ο Στέλιος Πέτσας τα έκανε ακόμα χειρότερα μετά τη δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης καθώς παραδέχτηκε δημόσια ότι υπάρχει «υποσύστημα».
Όπως είπε, «η σύμβαση αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των συμβάντων των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ, των ΚΟΜΥ. Ένα υποσύστημα δηλαδή που καταλήγει, όπως και όλοι οι δειγματολήπτες στη χώρα μας, στο ένα και μοναδικό Μητρώο Ασθενών COVID-19».
Μόλις δύο μέρες πριν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε πως υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων και ότι τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής «υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ζητά από τον Στέλιο Πέτσα απαντήσεις σε τρία καίρια ερωτήματα και επισημαίνει ότι «ο μόνος που υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις εγκληματικές αλλά και αδιανόητες αντιφάσεις και παραλείψεις της κυβέρνησής του».
Στο μεταξύ, καλείται να δώσει σαφείς
απαντήσεις ο Βασίλης Κικίλιας, για τις επανειλημμένες αλλαγές και μετακινήσεις διευθυντών
στη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη
Νοσήματα του ΕΟΔΥ, στον έναν χρόνο λειτουργίας του οργανισμού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή της Κυριακής», γίνεται λόγος για «αρρυθμίες» στον ΕΟΔΥ, καθώς «το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει συνολικά τρεις διευθυντές επιδημιολογικής επιτήρησης». Οι απανωτές αλλαγές στη διεύθυνση που αναλαμβάνει την σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την καταγραφή κρουσμάτων, την ενημέρωση, την έκδοση οδηγιών, αλλά και την συνεργασία-συντονισμό με άλλους φορείς και δομές υγείας κλπ., αποτελούν άλλη μία ένδειξη για τον πλήρη αποσυντονισμό της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.
Όπως αναφέρει η Δώρα Αυγέρη, αν αυτές οι αλλαγές συνδυαστούν δε με τις πρόσφατες αποκαλύψεις στον κυριακάτικο τύπο και τη συνακόλουθη εισαγγελική παρέμβαση σχετικά με την ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού, προκύπτει ότι ο φορέας που διαδραματίζει τον πλέον κομβικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης είναι προβληματικός. Κι αυτό είναι ανεπίτρεπτο, πόσο μάλλον σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.
Η έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας αναδεικνύεται στο βασικό γνώρισμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διοικητικής κουλτούρας που έχει επιβάλει στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμη και σήμερα, η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού.
Ως εκ τούτον, η Δώρα Αυγέρη ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας να καταθέσει στο Σώμα της Βουλής των Ελλήνων όλα τα έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων:
- Πόσοι διευθυντές/ριες έχουν υπηρετήσει στη «Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα» του ΕΟΔΥ από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και σήμερα;
- Πόσες και ποιες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη Διεύθυνση από την α’ φάση της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα;
- Επίσημες αποφάσεις και πρακτικά από τα οποία να φαίνονται οι λόγοι των υπηρεσιακών αυτών αλλαγών και τοποθετήσεων διευθυντικών στελεχών στην «Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα» του ΕΟΔΥ, καθώς και τα επίσημα βιογραφικά όλων όσων θήτευσαν αυτό το διάστημα (από τον Οκτώβριο 2019) στην εν λόγω διευθυντική θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου