ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Νέα από την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας

 

Επιτυχής πραγματοποίηση Θεματικού εκπαιδευτικού σεμιναρίου Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζης)

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως εταίρος του ευρωπαϊκού έργου «SPARC-CreativityHubs for SustainableDeveloPmentthrough the VALorization of Cultural HeritageAssets/Δημιουργικά Κέντρα για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της πολιτιστικής κληρονομιάς», πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το θεματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο Θεάτρου Σκιών (Καραγκιόζης), συνολικής διάρκειας 30 ωρών, από τις 22.10.2020 έως 27.10.2020στους χώρουςΕπίκεντρο+,  Νόρμαν 16 & Αγ. Διονυσίου και στο Θέατρο Σκιών «Περί σκιών», στην Πάτραα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του Covid-19 βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν οι καραγκιοζοπαίκτες Κώστας Μακρής, Χρήστος Καλπουζάνης και Χρήστος Πατρινός.

Στο θεματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με  την ιστορία του Θεάτρου Σκιών και έμαθαν για διάφορεςεικαστικές εφαρμογές του, κατασκευάζοντας φιγούρες και σκηνικά με υλικά όπως το δέρμα, το χαρτί και το πανί. Κατασκεύασαν τη δικιά τους αναμνηστική φιγούρα, αλλά δημιούργησαν και έναν Καραγκιόζη, όπως ακριβώς ήταν και η πρώτη φιγούρα στην Ελλάδα (1890), την οποία θα κρατήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο αρχείο της. Η φιγούρα φέρει τις υπογραφές όλων των συμμετεχόντων και του εκπαιδευτή κύριου Μακρή. Στη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες έζησαν τη δημιουργική διαδικασία μιας παράστασης θεάτρου σκιών, μπαίνοντας στο ρόλο του καραγκιοζοπαίχτη.

Η όλη δράση διοργανώθηκε και στηρίχθηκε από τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του έργου SPARC και από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φ. Ζαΐμη.

 

Εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της CPMR από τον Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη

Μέλος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας και αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου - ανώτατο διοικητικό όργανο - ορίστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, Φωκίων Ζαΐμης.

Ο στόχος της Επιτροπής των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου. Εκτός από τη Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει το παρόν και στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.  Μεταξύ άλλων επιδιώκεται η διασύνδεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες με προφανή επιχειρηματικά και τουριστικά οφέλη, τη δημιουργία εταιρικών σχημάτων, τη συμμετοχή σε προγράμματα και τη διεκδίκηση κοινών συμφερόντων.

Η Επιτροπή CPMR Balkan and Black Sea (BBSC) συγκεντρώνει επί του παρόντος 13 Περιφέρειες από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Αλβανία και τη Γεωργία. Αποτελεί ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που στοχεύει στην ενοποίηση και στη βελτίωση των σχέσεων αυτών των Περιφερειών με την ΕΕ στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, προωθεί τη λειτουργία των περιφερειών και ενθαρρύνει την εφαρμογή των αρχών της επικουρικότητας και της συμπληρωματικότητας μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών θεσμικών επιπέδων. Λειτουργεί επίσης ως γέφυρα μεταξύ προγραμμάτων και στρατηγικών που εφαρμόζει η ΕΕ και δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται από άλλα δίκτυα και ιδρύματα στην περιοχή, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (BSEC).

 

Με προσανατολισμό και στην υλοποίηση project, ενθαρρύνει και βοηθά τις περιφέρειες - μέλη να υλοποιήσουν έργα διακρατικής συνεργασίας, με την υποστήριξη ομάδων εργασίας και χρηματοδότησης της ΕΕ. H Επιτροπή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας είναι ένας σημαντικός χώρος για δράσεις που ευνοούν την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Η ανταλλαγή απόψεων και ορθών πρακτικών παρέχει στα μέλη καρποφόρα αποτελέσματα χάρη στις διάφορες πολιτικές και τεχνικές συναντήσεις, οι οποίες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να εμπλουτίσουν τις περιφερειακές στρατηγικές των μελών.

Η πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 περιελάμβανε προγράμματα εδαφικής συνεργασίας που σχετίζονται με περιοχές που βρίσκονται στα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, όπως τα Διακρατικά Προγράμματα Συνεργασίας της περιόδου 2014-2020 Balkan-Mediterranean, Adriatic-Ionian.

Πίσω από την πρωτοβουλία για τη σύσταση γεωγραφικών επιτροπών στα Βαλκάνια και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου κάτω από την ομπρέλα της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) βρίσκονται οι ελληνικές και ρουμανικές περιφέρειες. Οι δύο επιτροπές συστάθηκαν τον Απρίλιο 2000 και τον Ιούνιο του 2001 αντίστοιχα. Το 2004, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: