ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Η Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις δομές της ΠΦΥ!



Για λόγους ιδεοληπτικούς δεν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση οι δημόσιες δομές ΠΦΥ,  καταγγέλλει το «Παρατηρητήριο COVID 19».

Στην ανακοίνωσή του συγκεκριμένα αναφέρει τα παρακάτω:


«Απέναντι στην  ανάγκη  οργανωμένης εμπλοκής  της ΠΦΥ στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση  μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιήσει ούτε την εξαγγελία της για μετατροπή 6 Κέντρων Υγείας του Λεκανοπεδίου σε «μονάδες αναφοράς» για τον κορωνοϊό, ενώ έχει ξεκινήσει τις μετακινήσεις γενικών γιατρών από ΠΙ και ΚΥ προς τα νοσοκομεία, και μάλιστα για την πρωινή λειτουργία τους. 

Οι μετακινήσεις αυτές του ιατρικού προσωπικού από την ΠΦΥ σ’ αυτή τη φάση και με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρουν καμιά ουσιαστική ανακούφιση στα επαρχιακά νοσοκομεία που πιέζονται από την καθημερινή 24ωρη εφημερία και τη νοσηλεία περιστατικών με κορωνοϊό  στις ειδικές κλινικές  που έχουν αναπτυχθεί.

Αντίθετα αδυνατίζουν πολύ το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας στην κοινότητα  μέσω των δημόσιων δομών ΠΦΥ. Αν σε επόμενη φάση χρειαστεί η στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων από υγειονομικούς της ΠΦΥ, αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα, με σοβαρή προετοιμασία και με οριοθετημένους  ρόλους. Η κυβέρνηση αγνοεί την ΠΦΥ για λόγους ιδεοληπτικούς.

Γιατί ήταν η ΝΔ επί κυβέρνησης Σαμαρά που έδιωξε 2500 ειδικευμένους γιατρούς από τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ και αποδιοργάνωσε την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα. Και είναι επίσης η ΝΔ που πολέμησε λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης στο πεδίο της ΠΦΥ δεν πρέπει να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο οι δημόσιες δομές αλλά ο ιδιωτικός τομέας.

Οι δημόσιες δομές ΠΦΥ όμως μπορούν αυτή την περίοδο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, να δώσουν έμφαση στην υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού ευθύνης τους, να οργανώσουν, σε συνεργασία με γιατρούς του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή μη) καθώς και με προγράμματα των Δήμων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», την κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα χρόνιων ασθενών που σήμερα «μένουν σπίτι» χωρίς συστηματική  κλινική εκτίμηση και εποπτεία.

Η μερική αναστολή της τακτικής λειτουργίας του συστήματος υγείας (τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και ΚΥ, απογευματινά ιατρεία, επισκέψεις σε ιδιωτικά ιατρεία)λόγω των περιοριστικών μέτρων, καθιστά επείγουσα αυτή την παρέμβαση. Τώρα είναι η ώρα να ενισχύσουμε την κουλτούρα της κοινοτικής και οικογενειακής φροντίδας, της εξωστρεφούς δράσης των δομών ΠΦΥ και της συνέργειας ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: