Στο ακέραιο η καταβολή του δώρου Πάσχα - 800 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Να διασφαλίσει το δώρο Πάσχα και να παρέμβει για το πάγωμα οφειλών δανειοληπτών, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μέτρα που δεν είναι οριζόντια» και «αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης».
Όσον αφορά το δώρο του Πάσχα, το μεσημέρι προς στιγμήν έγινε αντικείμενο αμφισβήτησης, όταν ερωτήθηκε ο κ. Σταϊκούρας για το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί και απάντησε ξερά με μία λέξη: Εξετάζεται!
Πάντως στο διάγγελμα Μητσοτάκη που εκδόθηκε το απόγευμα έγινε ξεκάθαρο ότι θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα, την κατάργηση του οποίου ζητεί ο ΣΕΒ και ερωτοτροπεί μαζί του από πριν την έλευση του Κορονοϊού η κυβέρνηση.
Σε σημερινή του δήλωση ο Αλ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται» και προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα η ανεργία κινδυνεύει να επιστρέψει στα επίπεδα του 2014.
«Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και να λάβω από πρώτο χέρι μια εικόνα για την ανταπόκριση των μέτρων που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτοντας ότι «η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς».
«Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ», αναφέρει ο τ. πρωθυπουργός, παραπέμποντας για να υπάρχει «μέτρο σύγκρισης» στα μέτρα 1% του ΑΕΠ που είχε ο ίδιος ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο, «όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».
«Την ώρα που η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετωπίζει τη χειρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να κάνει μικροπολιτική. Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας.
«Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται», απαντά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει πως, «ενώ ορθώς, με εξαίρεση τις εκκλησίες, πήρε έγκαιρα προληπτικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, για την Οικονομία δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα».
Χατακτηριστικό πάντως των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ότι αφορούν τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και όχι τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι τα θύματα της υπόθεσης και ξεμπερδεύει η κυβέρνηση μαζί τους με ένα επίδομα 800 ευρώ για το επόμενο δίμηνο, την ώρα που τουλάχιστον 600 χιλ. εργαζόμενοι αναμένεται να βγουν στην ανεργία και από την αρχή της επέλασης του κορονοϊού έχουμε τουλάχιστον τις πρώτες 50 χιλ. ανέργων να κάνουν επίσημα την εμφάνισή τους στα δελτία του ΟΑΕΔ.
Εκτός αυτών επιχειρήσεις που μείωσαν προσωπικό, προχωρούν και σε δεύτερο μέτρο ραγιαδισμού κατά των εργαζομένων τους οποίους με τη μέθοδο του εκβιασμού παραμονής στην εργασία τους, τούς καλεί να δεχθούν μείωση μισθού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου