ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Πως σχολιάζονται οι ελληνικές θέσεις έναντι της Τουρκίας


Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της Κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, ακόμα και αυτή την κρίσιμη περίοδο.

--Ο
 Πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.


--Ο Υπουργός Εξωτερικών στις 9/12/2019, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, δήλωνε, μεταξύ άλλων: «Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

-- Από την άλλη μεριά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Βουλή, προέβη στην ακριβώς αντίθετη δήλωση: «Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις». Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα έκανε λόγο για «στρατηγική απόφαση» και ότι θα ζητηθούν κυρώσεις «εν ευθέτω χρόνω κι αν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία», διότι «αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες».

Δηλαδή όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει η Κυβέρνηση το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμοδίου υπουργείου, όχι μόνο δεν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα
 αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονες μας προς αποφυγή παρεξήγησης.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά:
  τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φοβόμασταν. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική.


Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της προσφυγής στη Χάγη;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση της ΜΟΝΗΣ διαφοράς που υφίσταται μεταξύ των χωρών μας βάσει του διεθνούς δικαίου – της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ - είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως προτείνουμε στην Τουρκία από το 2016 που έγινε ο τελευταίος γύρος.  

Εάν οι συζητήσεις αυτές εκκινήσουν και φανεί ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε συνομιλίες με την Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη βάσει συνυποσχετικού. 

Προσφυγή στη Χάγη εν μέσω έντασης, προκλήσεων και κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα.


Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, όπως έχει εκφραστεί από στελέχη της ΝΔ (σύμβουλος Μητσοτάκη κ. Ντόκος, Γιάννης Λοβέρδος κλπ);

Ο όρος συνεκμετάλλευση έχει μπει εκ του πονηρού στη δημόσια συζήτηση και σε λάθος στιγμή, με αποτέλεσμα να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. 

Στόχος μας πρέπει να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, αφού πρώτα αντιμετωπιστεί και αποκλιμακωθεί αυτή η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι στην καλύτερη περίπτωση άκαιρη, στην χειρότερη επικίνδυνη. 


Πώς σχολιάζετε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία;

1. Παρά τους πανηγυρισμούς και τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περιορίστηκε για ακόμη μία φορά σε καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική παραβατικότητα. Είναι καλοδεχούμενες και επιβεβλημένες, ωστόσο δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων αλλά στη φάση των αποτρεπτικών κυρώσεων, τις οποίες υποστήριξαν οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Κυρώσεων που θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καθώς η ρητή απειλή της Τουρκίας για έρευνες και γεωτρήσεις στο πεδίο που ορίζει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της με τη Λιβύη, πλήττει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα νέων κυρώσεων προς την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως προκύπτει από τις κυβερνητικές ενημερώσεις. Ελπίζουμε τουλάχιστον, οι διαρροές πως ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέου πλαισίου κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, να προμηνύουν αλλαγή στάσης, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

2. Είναι θετικές οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με το προσφυγικό και ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί. Η διακήρυξη της εγκατάλειψης της γραμμής που είχε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι - έστω και αργά - ιδιαιτέρως σημαντική.

3. Αναμένουμε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα οδηγήσει σε μία επανεκκίνηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση νέας συνάντησης 3+1 (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο) και κυρίως για ενεργή στήριξη από τις ΗΠΑ του αγωγού EastMed, ο οποίος περνά από την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

4. Είναι θετικές οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά με το προσφυγικό και ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις και συμψηφισμοί. Η διακήρυξη της εγκατάλειψης της γραμμής που είχε η κυβέρνηση μέχρι πρότινος διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι - έστω και αργά - ιδιαιτέρως σημαντική.

5. Αναμένουμε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα οδηγήσει σε μία επανεκκίνηση ενεργειών και πρωτοβουλιών για τη διοργάνωση νέας συνάντησης 3+1 (με ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο) και κυρίως για ενεργή στήριξη από τις ΗΠΑ του αγωγού EastMed, ο οποίος περνά από την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: