ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Δεν χαρίζουμε αρχαία μόνον εμείς στην Πάτρα!

Δεν είμαστε οι μόνοι  ως πόλη αλλά και ως χώρα που δωρίζουμε αρχαιολογικούς θησαυρούς και μάλιστα πρωτότυπους και όχι αντίγραφα. 

Πέρα από τα γλυπτά του Παρθενώνα που αποκολλήθηκαν από το αέτωμά του, με φιρμάνι που εξασφάλισε από την Μ. Πύλη ο αρχαιοκάπηλος Έλγιν για να καταλήξουν στο βρετανικό μουσείο έπειτα από πολλές περιπέτειες και ακόμα πιο νεώτερα με την ενέργεια του διορισμένου από τους ναζί δημάρχου Πανταζή, που δώρισε στον Ιταλό στρατηγό διοικητή της Πάτρας, Άλντι, το πρωτότυπο εκμαγείο του Πατρέα βασιλιά των Πατρέων της αρχαιότητας,
είναι και ο Κύπριος πρώην Πρόεδρος Βασιλείου, που δώρησε ολόκληρο αρχαϊκό αμφορέα  στην αρχαιόφιλη Θάτσερ, για να καταλήξει να βγει στο σφυρί οίκου δημοπρασίας! 

Ένα αγγείο που χρονολογείται στην Κυπροαρχαϊκή περίοδο, πριν από 2.700 χρόνια, δώρο του τότε (1988) προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s τον περασμένο Μάιο έναντι 6.000 στερλινών για λογαριασμό των κληρονόμων της πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, όλοι οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, μπορούν να κρατήσουν δώρα που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους μόνο εάν δεν υπερβαίνουν σε αξία τις 140 στερλίνες -εκτός εάν, μετά από ειδική άδεια, πληρώσουν και τα αγοράσουν οι ίδιοι.

Όπως όλα δείχνουν, η Θάτσερ οικειοποιήθηκε το "δώρο" (state gift), το οποίο για να βγει από την Κύπρο είχε λάβει έγκριση από Υπηρεσία Αρχαιοτήτων με τη γνωμοδότηση ότι "δεν είναι μοναδικής αξίας", αν και αυτή η πρακτική έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Το θέμα αποκάλυψε η Ελληνοκύπρια ιστορικός τέχνης Μαρία Παφίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: