ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Άρθρο Αλέξη στους F. Times για την συμφωνία Πρεσπών

Υπενθυμίζει την δυναμική που αναπτύχθηκε στα Βαλκάνια για τις χώρες που τα αποτελούν, με άρθρο του στους Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Β. Μακεδονίας, Αλβανίας για την είσοδό τους στην Κοινότητα, που όπως αναφέρει ήδη δύο φορές έχουν αναβληθεί. 

Στο άρθρο αυτό μεταξύ άλλων αναφέρονται τα παρακάτω:




«Η Συμφωνία Πρεσπών που υπογράφηκε πέρυσι, στις 17 Ιουνίου, από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, δεν ξεκλείδωσε μόνον την ευρωπαϊκή προοπτική της τελευταίας. Ανέδειξε τη σημασία του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του.

Όταν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και εγώ διασχίσαμε το σύνορο μεταξύ των χωρών μας στη Μεγάλη Πρέσπα εκείνη την ημέρα, η σκέψη που μοιραστήκαμε και μας συγκλόνισε ήταν η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στις ακτές της. Πολλοί ξεχνούν ότι η αντιπαράθεση που μας δίχασε για είκοσι επτά χρόνια είχε τις ρίζες της σε δύο αιματηρούς βαλκανικούς πολέμους για τη διεκδίκηση της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας και επεκτείνεται σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, στον ελληνικό εμφύλιο και τον Ψυχρό Πόλεμο.

Για να φτάσουμε στη Συμφωνία χρειάστηκε ισχυρή πολιτική βούληση, επίπονες διπλωματικές προσπάθειες, αμοιβαίο σεβασμό καθώς και ειλικρινή διάλογο που έπρεπε να καλλιεργήσουμε και να διασφαλίσουμε σε πολλές στιγμές που τα πράγματα έπαιρναν δύσκολη τροπή. Η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ ήταν συστατικό μέρος των διαπραγματεύσεων και ισχυρός παράγοντας για την εξασφάλιση υποστήριξης υπέρ της Συμφωνίας.

Η επιτυχία μας αναδεικνύει τη σημασία της διμερούς και πολυμερούς διπλωματίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: