ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Ανάπτυξη 4%; Η ΝΔ κορόιδευε συνειδητά τους πολίτες!


Κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του Π/Υ του 2020 στη Βουλή, η κυβέρνηση σας κατηγόρησε για τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους στους οποίους δεσμεύσατε τη χώρα. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;
Αυτή είναι η ερώτηση προς υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία σηκώνοντας το μαντίλι της πρόκλησης απαντούν:
Πράγματι, ο κ. Σκυλακάκης ερμήνευσε τις χαμηλές επιδόσεις στις επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ως απόρροια των υψηλών δημοσιονομικών στόχων και των φόρων που αυτοί συνεπάγονται. Είπε μάλιστα ότι έχουμε δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλούς στόχους μέχρι το 2060.
Αυτό που δεν μας είπε, ωστόσο, είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μετά το 2023 ο δημοσιονομικός στόχος να πέσει γύρω στα 2% και ότι ένας τέτοιος στόχος απορρέει από τις δεσμεύσεις μας που προκύπτουν από το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Επίσης ξέχασε να μας πει ότι ο λόγος που δεσμευόμαστε για τόσο μεγάλα πλεονάσματα για τα επόμενα 40 χρόνια, είναι ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν τη χώρα και άρα το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιβάλει μεγάλα πλεονάσματα για να φτάσουμε στο στόχο 60% χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ή ότι η κυβέρνησή του παρέπεμψε στις καλένδες (δλδ στο 2021 και βλέπουμε) τις προεκλογικές εξαγγελίες της να διαπραγματευτεί τη μείωση των πλεονασμάτων, όπως και ότι άφησε ανεκμετάλλευτο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση τους στο 2,5% ήδη από το 2020 (και μέχρι και το 2022) μέσω του εγγυητικού λογαριασμού.
Τέλος δεν μας είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) την περίοδο 2012-14 είχαν δεσμεύσει τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερα πλεονάσματα, ύψους 4,5%, για πολύ περισσότερα χρόνια.
Γιατί επικρίνετε την κυβέρνηση για την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2020;
Καταρχάς διότι η πρόβλεψη αυτή καταδεικνύει ότι όταν προεκλογικά η ΝΔ υποσχόταν ανάπτυξη στο 4%, κορόιδευε συνειδητά τους πολίτες για ψηφοθηρικούς λόγους. Το βασικότερο όμως είναι ότι αυτή η πρόβλεψη για 2,8% ανάπτυξη δεν βασίζεται σε κάποια επιστημονική μελέτη αλλά σε μία αυθαίρετη προσαρμογή του ύψους της ανάπτυξης στο επίπεδο εκείνο όπου η αντίστοιχη πρόβλεψη για τα δημόσια έσοδα θα επιτρέπει την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2020. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να προβλέψει επιστημονικά την ανάπτυξη για το 2020 και κατόπιν να καταστρώσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, προτίμησε να θυσιάσει την αξιοπιστία του προϋπολογισμού γράφοντας στο προσχέδιο εκείνον τον ρυθμό ανάπτυξης που καλύπτει το δημοσιονομικό κενό για το 2020. Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε σε αυτή την κριτική είναι ότι καθώς ο προϋπολογισμός δεν είναι αξιόπιστος, είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργηθούν κενά, τα οποία βεβαίως δεν μπορεί παρά να καλυφθούν με τον αγαπημένο για τη ΝΔ τρόπο: την επιβολή μέτρων λιτότητας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 
Γιατί προσάπτετε στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι η οικονομική της πολιτική ευνοεί τους πλούσιους;
Αυτό τεκμηριώνεται και από την ίδια την κυβέρνηση της ΝΔ. Στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2020 που η ΝΔ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτυπώνεται με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο η ταξική της μεροληψία. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται από τα κράτη-μέλη, πρέπει να περιλαμβάνεται ένας πίνακας με τις αλλαγές που θα επιφέρουν τα μέτρα πολιτικής στους πολίτες ανάλογα με τα εισοδήματα τους (σε δεκατημόρια). Έτσι φαίνεται πώς θα επηρεάσουν τα μέτρα το φτωχότερο 10%, το αμέσως επόμενο 10%, και ούτω καθ’ εξής μέχρι το πλουσιότερο 10%. Συνολικά δηλαδή 10 εισοδηματικές κατηγορίες.
Η πολιτική της ΝΔ, όπως η ίδια παραδέχεται, θα φέρει, μέσα στο 2020, 72 ευρώ αύξηση για το φτωχότερο 10% και 353 ευρώ αύξηση για το πλουσιότερο 10%. Δηλαδή το εισόδημα των πολύ πλουσίων θα αυξηθεί 5 φορές παραπάνω από το εισόδημα των πολύ φτωχών. Η ποσοστιαία αύξηση είναι περίπου η ίδια για κάθε δεκατημόριο. Και βεβαίως πρόκειται για αυξήσεις που για να πραγματοποιηθούν χρειάζεται να επαληθευτούν οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη το 2020 της ΝΔ. Σε αντίθετη περίπτωση, η ταξική μεροληψία της ΝΔ υπέρ των πλούσιων θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Επομένως, το βασικό προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ, ότι δηλαδή μόνο με μια κυβέρνηση ΝΔ τα μεσαία στρώματα θα δουν άσπρη μέρα, δεν επιβεβαιώνεται από αυτό τον προϋπολογισμό. Δεν ξέρουμε καν τι ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων θα ευνοηθούν από τη μείωση του φόρου στα κέρδη, ούτε γίνεται μια σοβαρή συζήτηση ποια μέτρα φοροελάφρυνσης θα ευνοούσαν περισσότερο τα μεσαία στρώματα.
Ενώ ποια ήταν η οικονομική πολιτική επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Ακριβώς η αντίστροφη από αυτή της κυβέρνησης ΝΔ. Για το έτος 2019, σύμφωνα με τα πραγματοποιηθέντα όπως αυτά αποτυπώνονται στο προσχέδιο του 2020, οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήταν για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και οι μικρότερες για τα υψηλότερα εισοδήματα. Μάλιστα η αύξηση στα εισοδήματα των πολιτών  το 2019 αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από ότι προβλεπόταν.
Πράγματι, ο προϋπολογισμός του 2019 που είχε καταθέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι είχε πολύ πιο συντηρητικές προβλέψεις από αυτές που πραγματοποιήθηκαν, προέβλεπε σαφώς ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Έτσι μέσα στο 2019 - την οικονομική πολιτική του οποίου καθόρισαν απόλυτα τα οικονομικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ- όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια παρουσίασαν αύξηση. Αυτή η αύξηση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και ποσοστιαία μειωνόταν όσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα. Ενδεικτικά τα εισοδήματα του φτωχότερου 10% αυξήθηκαν κατά  408 ευρώ (16.3%,) του αμέσως επόμενου 10% κατά 472 ευρώ (11.28%) του τρίτου κατά 519 ευρώ (9.7%) και ούτω καθεξής μέχρι τα εισοδήματα του πλουσιότερου 10% που αυξήθηκαν κατά 289 ευρώ  (1.3%.).
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει το προσχέδιο του Π/Υ θα φέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από την οποία θα επωφεληθούν και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Πώς απαντάτε σε αυτό;
Είναι βασικό αφήγημα της κυβέρνησης ΝΔ ότι θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων ως αποτέλεσμα των μειώσεων φόρων. Το αφήγημα αυτό, όμως, δεν στηρίζεται ούτε από την οικονομική θεωρία ούτε από την οικονομική ιστορία. Η ανάπτυξη είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι πώς η κοινωνία μας θα εκμεταλλευτεί τα 10-15 επόμενα χρόνια, για τα οποία, χάρη στις θυσίες των πολιτών και χάρη στη συμφωνία για το χρέος που κατόρθωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε σε καταστάσεις χρεοκοπίας. Χρειαζόμαστε με άλλα λόγια τη σοφή διαχείριση της γνώσης, μια γνώση που είναι διάσπαρτη στην κοινωνία μας – κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, επιμελητήρια, συνδικάτα, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση κλπ. Και είναι σίγουρο ότι η κοινή συνισταμένη μια τέτοια οργανωμένης συζήτησης δεν μπορεί να περιορίζεται στη μείωση φόρων ως πανάκεια για την επιστροφή σε μια δίκαια και βιώσιμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, οι δήθεν αναπτυξιακές επιλογές της κυβέρνησης ΝΔ, πχ στα εργασιακά όπου επαναφέρει τις αποτυχημένες συνταγές των μνημονίων, στρέφονται ευθέως κατά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, και μάλιστα με διττό τρόπο. Αφενός διότι οδηγούν σε μειώσεις μισθών και αφετέρου διότι οι μειώσεις μισθών θα περιορίσουν τη ζήτηση υπονομεύοντας την κερδοφορία εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: