Ο πρώην υφυπουργός Κ. Στρατής για το σκάνδαλο με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπ.Πο.
Από τα 45 εκατ. ευρώ που καταλογίζει ο διαχειριστικός έλεγχος του ΓΛΚ στο «αμαρτωλό» ταμείο του υπουργείου Πολιτισμού ως το 2014, τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ αφορούν πολιτικά γραφεία (το 1 εκατ. ευρώ την πολιτική ηγεσία), οι τέως υπουργοί Πολιτισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οφείλουν να πάρουν θέση, όπως και η σημερινή υπουργός που επανέφερε από την πρώτη ημέρα αυτούς που σήμερα διώκονται, είπε ο πρώην υφυπουργός Κ. Στρατής Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπ. Πολιτισμού για το οποίο η εισαγγελική έρευνα οδήγησε στις κακουργηματικού χαρακτήρα διώξεις σε 17 άτομα για τα πεπραγμένα της περιόδου 2012-2014, είχε πενταμελές ΔΣ που όριζε ο υπουργός Πολιτισμού -στην πραγματικότητα κατόπιν συνδιαλλαγής με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες του υπουργείου, την Ομοσπονδία των εργαζόμενων.
Πέντε άνθρωποι διαχειρίζονταν μεγάλα κονδύλια, παλαιότερα από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠΠΟ, στη συνέχεια από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας, όπως είπε ο κ. Στρατής, θυμίζοντας ότι ο πρόεδρος και ο διευθυντής του Ταμείου βρίσκονταν στην ίδια θέση επί 15 χρόνια.
«Και ενώ η θητεία τους έληγε τον Φεβρουάριο του 2015, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά σχεδίασε επίσπευση εκλογών μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, υπήρξε αντίστοιχη επίσπευση στην ανανέωση της θητείας τους για τρία χρόνια, με όρο να μην μπορούν να αλλάξουν εάν δεν συναινούν οι ίδιοι», όπως ανέφερε.
Μετά τις διώξεις, οι υπουργοί Πολιτισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ανανέωναν τις θητείες των συγκεκριμένων ανθρώπων, «οφείλουν να πάρουν θέση», τόνισε ο ίδιος, ενώ και η σημερινή υπουργός Πολιτισμού «δεν βρίσκει δύο λόγια να πει ... νομίζω το θέμα αρχίζει να γίνεται πιο κεντρικό, θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρει θέση και ο πρωθυπουργός της χώρας» Κ. Μητσοτάκης.
Τα ποσά που καταλογίζει ο διαχειριστικός έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ, «τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ έχουν να κάνουν με πολιτικά γραφεία παλαιότερων κυβερνήσεων», συνέχισε ο ίδιος.
«Το σημαντικότερο εύρημα είναι 1 εκατ. ευρώ που κυκλοφόρησε προς τα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας, το 2008, για την πληρωμή υπεραπασχολήσεων ... Υπάρχουν στοιχεία ότι ανάλογες πρακτικές ήταν πολύ συνηθισμένες ... προς υπουργούς και γενικούς γραμματείς των παλαιότερων χρόνων. Υπάρχουν τέτοια στοιχεία, αυτά ερευνά η Δικαιοσύνη, γι` αυτό οι τότε υπουργοί ... οφείλουν να πάρουν θέση», επανέλαβε.
Ειδικά η σημερινή υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τον ίδιο, «ήταν για χρόνια γενική γραμματέας του υπουργείου, δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια, ενώ ήταν και κατά την συγκεκριμένη περίοδο 2012-2014 με την υπόθεση με τα εικονικά δάνεια και εικονικά βοηθήματα, για τα οποία έχουμε τις διώξεις.
Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα; Την πρώτη ημέρα που πήγε στο υπουργείο, συνοδευόταν (και ήταν στο τραπέζι στην παράδοση-παραλαβή) από ανθρώπους που σήμερα διώκονται από την Δικαιοσύνη. Τους ίδιους ανθρώπους, τους έχει τοποθετήσει σε επιτροπές του υπουργείου».
«Το σημαντικότερο θεσμικά, αποδέχθηκε τις εισηγήσεις της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων που σήμερα ελέγχονται από την Δικαιοσύνη, για να θέσει το Ταμείο σε εκκαθάριση εν λειτουργία -στην πραγματικότητα ένα κουκούλωμα ... πετούν την ντουλάπα μαζί με τον σκελετό», είπε χαρακτηριστικά.
«Στους κυβερνητικούς κύκλους όλες αυτές οι ενδείξεις για «πολιτική αναδοχή» και κάλυψη που προσφέρει η υπουργός σε όσους σήμερα διώκονται έχει προκαλέσει ισχυρές ανησυχίες», εκτίμησε ο ίδιος, αναφερόμενος και σε χαρακτηριστικά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου