Μετά την κυβέρνηση, και η Ν.Δ. ολοκληρώνει την κυβίστηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη, ως εισηγήτρια της Ν.Δ., ανακοίνωσε ότι «θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε» τη Συμφωνία των Πρεσπών!
Το γεγονός δεν πέρασε ασχολίαστο από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που σχολίασε ότι δεν μπορεί να τιμά κάποιος μία συμφωνία την οποία έλεγε προδοτική.
Η συζήτηση έγινε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος στην εισήγησή του απέφυγε να αναφερθεί και να επαναλάβει τις θέσεις του για το “Μακεδονικό”. Άλλωστε ο Ν. Δένδιας είχε εκτελέσει την αποστολή του όταν τη Δευτέρα είπε ότι για την κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι προδοτική και θα τηρηθεί από την Αθήνα.
Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως «η Ν.Δ. συνεχίζει να θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει βασικές αδυναμίες. Μην μπορώντας, όμως, να κάνουμε το παραμικρό -διότι η συμφωνία αυτή ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή- θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε».
Υποστήριξε ακόμη ότι η Ν.Δ. δεν άλλαξε θέση σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά καθώς «προεκλογικά, σε όλους τους τόνους, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, είχε πει ότι, άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, θα είναι μία συμφωνία εν ισχύι και ότι δεν υπάρχει καμία δύναμις, η οποία να μπορεί να αναιρέσει και να την αλλάξει».
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας προεκλογικά δεσμευόταν ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως στη συνεδρίαση συμμετείχε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος, που την έχει χαρακτηρίσει «ηθικά προδοτική».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να τιμήσει κανείς μία προδοσία ή μία μειοδοσία. Δεν μπορεί να τιμήσει κανείς μία εθνικά επιζήμια συμφωνία. Μπορεί να πει ότι ‘είναι κακή’ και ότι ‘εγώ θα την έκανα καλύτερη’. Αυτό, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό από τις φωνές που ακούγαμε μέχρι και τότε που γίνατε κυβέρνηση. Αυτή η διγλωσσία, αυτή η διχαστική πολιτική, δεν είναι θέμα που αφορά μόνο το εσωτερικό μέτωπο».
«Το διπλωματικό κεφάλαιο που αποκομίσαμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντικό. Όμως ξοδεύεται όταν αυτή η διγλωσσία εξακολουθεί να υπάρχει» υπογράμμισε ο τ. υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι «ακούμε όμως μεμονωμένες φωνές για ‘προδοσία’ ακόμη και τώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε διγλωσσία και να συνεχίζουμε τη δημαγωγική τακτική του διχαστικού λόγου και σήμερα».
«Άμα είναι εθνικά επιζήμια, πρέπει κάτι να αλλάξουμε. Δεν γίνεται και να είναι επιζήμια και να τη συνεχίζουμε» υποστήριξε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.
Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης δεν αναφέρθηκαν στο “Μακεδονικό”.
Θετική αναφορά στον Ν. Κοτζιά
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «να απονείμουμε τα εύσημα και στον Νίκο Κοτζιά, που ήταν από τους πρωταγωνιστές στην ανατοποθέτηση του Κυπριακού στη σωστή διεθνή διάστασή του ως ενός προβλήματος παραβίασης του διεθνούς δικαίου και με ιεράρχηση των θεμάτων της ασφάλειας και της κατάργησης του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων που πετύχαμε στο Κραν Μοντανά».Η πρόταση δεν βρήκε σύμφωνα τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου