ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Η υπουργός Πολιτισμού «αδειάζει» τον πρωθυπουργό

Αυτή είναι η τρίτη φορά, μέσα στο πρώτο δίμηνο κυβερνητικής πορείας της Νέας Δημοκρατίας, που η υπουργός Πολιτισμού «αδειάζει» τον πρωθυπουργό, μετά το σχέδιο για την ενοποίηση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυτεχνείου και “Ακροπόλ” και τα γλυπτά του Παρθενώνα. Τρίτη και φαρμακερή;

Ενώ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ την απόσπαση των αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης και επανατοποθέτησή τους η υπουργός κα Μενδώνη χθες, δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία για να ληφθεί συγκεκριμένη θέση για το θέμα!
Έκθετο για μια ακόμα φορά αφήνει τον πρωθυπουργό η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην προκειμένη περίπτωση για την υπόθεση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης. Ενώ λοιπόν ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη ΔΕΘ την απόσπαση και επανατοποθέτησή τους η υπουργός Πολιτισμού χθες, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία για να ληφθεί συγκεκριμένη θέση για το θέμα. Ο πρωθυπουργός δηλαδή ήταν αδιάβαστος. 

Η υπουργός Πολιτισμού είπε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, επισήμως φάκελος από την Αττικό Μετρό, με τα πλήρη δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία του έργου, δεν έχει έρθει στο υπουργείο Πολιτισμού. Γι' αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι ακόμα σε θέση να αξιολογήσει τα δεδομένα σήμερα. Θα πάρουμε σαφή θέση τη στιγμή που θα έχουμε όλα τα δεδομένα».

Αυτή είναι η τρίτη φορά, μέσα στο πρώτο δίμηνο κυβερνητικής πορείας της Νέας Δημοκρατίας, που η υπουργός Πολιτισμού «αδειάζει» τον πρωθυπουργό, μετά το σχέδιο για την ενοποίηση Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πολυτεχνείου και “Ακροπόλ” και τα γλυπτά του Παρθενώνα. Τρίτη και φαρμακερή;

Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των σπουδαίων αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κι ενώ η πόλη είναι ανάστατη, με φορείς της, επιστημονική κοινόητα, αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες να προβάλλουν εντονότατες αντιδράσεις, η υπουργός έλυσε τη σιωπή της χθες και επιλέγοντας το προστατευμένο έδαφος του φιλοκυβερνητικού ραδιοσταθμού «Παραπολιτικά» για να τοποθετηθεί, τελικά δημιούργησε ένα μείζον πολιτικό και πρωτίστως κυβερνητικό ζήτημα.

Η Λίνα Μενδώνη είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση διά στόματος πρωθυπουργού ανήγγειλε αυτό το οποίο επιθυμεί να συμβεί στον σταθμό Βενιζέλου, διότι, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία προφανώς είχε στη διάθεσή του και ο πρωθυπουργός, θεωρήθηκε ότι είναι η καλύτερη λύση για να κατασκευαστεί μετρό». 

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι προκειμένου να ληφθεί τέτοιου είδους απόφαση, όπως είναι η απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου, προϋποτίθεται γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και ακολούθως υπουργική απόφαση. Ούτε η μία ούτε η άλλη υπάρχουν προκειμένου να προβεί ο πρωθυπουργός σε τέτοια εξαγγελία.

Συνεχίζονται οι εργασίες

Οι εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου ωστόσο συνεχίζονται ώς σήμερα, με το γράμμα του αρχαιολογικού νόμου και βάσει γνωμοδότησης και Υπουργικής Απόφασης του 2017, επί υπουργείας Λυδίας Κονιόρδου, με την οποία προκρίθηκε η διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώρα και η λύση «και αρχαία και μετρό». Εδώ βέβαια η υπουργός, στη συνέντευξή της, ακολουθώντας την προσφιλή πρακτική της, επιχείρησε να βγάλει έκνομους τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

«Την περίοδο 2013-2014 το υπουργείο Πολιτισμού είχε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, για τη διαχείριση των ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου. Αποφάσεις οι οποίες, ειδικά η μία, η κρίσιμη απόφαση εκρίθη απολύτως σύννομη από το ΣτΕ το 2016. Από κει και πέρα, με την αλλαγή της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διαχειριστεί με έναν διαφορετικό τρόπο τις αρχαιότητες, χωρίς να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, όπως συνήθως γίνεται έκανε μια συγκεκριμένη επιλογή». 

Η κ. Μενδώνη εννοεί την προσφυγή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ΣτΕ, εναντίον της υπουργικής Απόφασης Πάνου Παναγιωτόπουλου του 2014, με την οποία, μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, προέκρινε απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Όντως το ΣτΕ, με βάση τα στοιχεία του 2014, απέρριψε την προσφυγή του Δήμου τον Ιούνιο του 2015. 

Από τη στιγμή όμως που υπήρξε αναπομπή της υπόθεσης στο ΚΑΣ, που αυτή τη φορά γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης κατά χώρα των αρχαιοτήτων και ανάδειξή τους, και με την Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε, ο δρόμος για τη συνέχιση των εργασιών στον σταθμό Βενιζέλου είχε ανοίξει. Το ότι το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του Δήμου δεν σημαίνει ότι απαγόρευσε την οποιαδήποτε άλλου είδους διαχείριση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Από την άλλη, σήμερα οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με αυτές του 2014. 

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει και το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση. Ή μάλλον θα έβαινε, αν δεν αποφάσιζε η κυβέρνηση να το περιπλέξει εκ νέου βάζοντας τους Θεσσαλονικείς σε νέες περιπέτειες, το μετρό σε αναμονή και τις αρχαιότητες σε επικίνδυνη τροχιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: