ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Μπαζωμένα ρέματα και στην Κρήτη συνέβαλαν στην καταστροφή

Σειρά δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αποκατάσταση των ζημιών στα μνημεία του νομού Χανίων που υπέστησαν ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, ύστερα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη. 

Συγκεκριμένα, για τη γέφυρα Κερίτη, αποφασίστηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πρότυπο του Γεφυριού της Πλάκας.

Το έργο αποκατάστασης της Ελληνικής Καμάρας στις Βρύσες Αποκορώνου θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με την υπό έγκριση εκπονηθείσα μελέτη.

Τέλος, για την κατάρρευση μέρους του Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στην παλιά πόλη των Χανίων αποφασίστηκε η προσωρινή περιμετρική αντιστήριξη του μνημείου και η εξασφάλιση της οριστικής αποκατάστασής του με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Κανένα “μπλόκο” από την Αρχαιολογία σε καθαρισμούς και συντηρήσεις

“Ήταν όντως σοκαριστικό αυτό που συναντήσαμε ειδικά στην περιοχή του Αλικιανού. Στην γέφυρα του Κερίτη ποταμού είδαμε ότι έχει μείνει ένα τμήμα της γέφυρας, το οποίο είναι πολύ βοηθητικό στο πώς θα αποκατασταθεί έχουμε αρκετά στοιχεία ενώ και μέσα στον ποταμό είναι τμήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση. 

Άμεσα θα προχωρήσει η υπογραφή της προγραμμτικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκομένων.” τόνισε η κα Βλαζάκη, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Η ίδια, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες για “μπλόκο” από την αρχαιολογία σε οποιαδήποτε εργασία συντήρησης ή καθαρισμού της γέφυρας που συστηματικά καλλιεργούνται τις τελευταίες ημέρες.

Επιπρομαχώνας Αγίου Δημητρίου: Έπεσαν τα… επισκευασμένα

Όπως διαπιστώθηκε, τα τμήματα που κατέρρευσαν στον Επιπρομαχώνα, είναι αυτά τα οποία είχαν καταρρεύσει και το 1992 με τις σχετικές επισκευές να ολοκληρώνονται το 2001. “Αυτές οι σύγχρονες παρεμβάσεις είναι που κατέρρευσαν τόσο το 2017 όσο και τώρα” τόνισε η κα Βλαζάκη.


Οι πρώτες εγκρίσεις στην Περιφέρεια για τα πολύ επείγοντα ελήφθησαν
Οι πρώτες εγκρίσεις στην Περιφέρεια για τα πολύ επείγοντα ελήφθησαν και για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών-ζημιών από την θεομηνία στους πληγέντες Δήμους της Κρήτης θα διεκδικηθούν δημόσιοι και Ευρωπαϊκοί πόροι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Στην έκτακτη συνεδρίαση έγινε αποτίμηση των καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου .Εξετάστηκε ο συντονισμός για την αποκατάσταση τους και όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών και την στήριξη των πληγέντων Δήμων του Ρεθύμνου που έχουν ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται η συνεργασία όλων.

Στο μεγάλο εύρος των καταστροφών στις υποδομές με έμφαση το οδικό δίκτυο αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή. Οι δήμαρχοι των δήμων που επλήγησαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν ανακύψει ενώ έγινε λόγος για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων . Οι συμμετέχοντες επισήμαναν την έγκαιρη κινητοποίηση και την άμεση υποστήριξη των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Σωμάτων Ασφαλείας, Εθελοντών, Στρατού, και όσων συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της θεομηνίας.

Ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός  

Ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός συνεχάρη τα στελέχη των υπηρεσιών και αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια, ώστε να "τρέξουν" το συντομότερο οι διαδικασίες αποκατάστασης. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Περιφερειάρχης, και άλλοι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, όπως και στο φαινόμενο της αυθαιρεσίας με τα μπαζώματα ρεμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη εγκρίθηκαν ήδη 12 εκ. ευρώ για τα Χανιά και αναμένεται άμεσα έγκριση των πρώτων 5 εκ. ευρώ και για το Ρέθυμνο.

«Έχουμε την κήρυξη τριών δήμων σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης, Ρεθύμνου Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου. Ποιο μπροστά κηρύχθηκε ο δήμος Αμαρίου άρα οι τέσσερις δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου εκτός των Ανωγείων είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει ανακοίνωση από την αρμόδια υφυπουργό για την παράταση των φορολογικών εκκρεμοτήτων και των ληξιπρόθεσμων που είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί είναι μέχρι τον Αύγουστο» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: