Ν. Ηλιόπουλος: Υποχρεωτικός ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις Εργασίας
Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί «κορυφαία δέσμευση» μας
απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία τόνισε στο “EpsilonTV” η
υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη
Αχτσιόγλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Υπάρχει ένα αντικειμενικό γεγονός, που μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει γιατί πολιτικά δεν τους βολεύει, ότι το Μνημόνιο έλαβε τέλος», είπε η κα Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: «Οι δανειακές συνθήκες όπως τις γνωρίσαμε από το 2010 και μετά, όπου η χώρα δανειοδοτούνταν από τον επίσημο τομέα προκειμένου να σταθεί οικονομικά στα πόδια της, και όφειλε να εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές προκειμένου να λαμβάνει αυτή τη δανειοδότηση, ολοκληρώθηκε την 21η Αυγούστου» [..]
«Αυτή η Κυβέρνηση έφερε σε πέρας την κορυφαία δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην ελληνική κοινωνία το 2015, να τελειώνει με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής επιτυχημένα». Για τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά της, η κα Αχτσιόγλου είπε ότι «είναι δεσμεύσεις οι οποίες απορρέουν, ούτως ή άλλως, αφενός από την παρουσία της χώρας στην ευρωζώνη, αφετέρου από τη μεταμνημονιακή εποπτεία, η οποία ακολουθήθηκε σε όλες τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με αυτό».
Για το ζήτημα της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, τόνισε ότι «είναι γνωστοί οι συσχετισμοί υπό τους οποίους έγινε η 2η αξιολόγηση με την εμμονή του ΔΝΤ σε μία λογική που έλεγε αφενός ότι η χώρα δεν θα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αφετέρου ότι η περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαία προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα να στέκεται στα πόδια του.
Υπενθύμισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση είχε τότε υποστηρίξει με πολύ καλά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνονται πια διαρκώς, ότι και τους δημοσιονομικούς στόχους μπορούμε να επιτύχουμε αλλά και ότι το ασφαλιστικό σύστημα διαρθρωτικά στέκεται στα πόδια του και έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται πια και από όλες τις εκθέσεις που κυρώνονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Άρα, συνέχισε η κα Αχτσιόγλου, «ούτε διαρθρωτικά ούτε δημοσιονομικά είναι αναγκαίο το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, για όσους συνταξιούχους αυτό αφορά. Αυτή τη στιγμή η σειρά των πραγμάτων είναι ότι έχουμε δύο μήνες μπροστά μας προκειμένου να δούμε και να επιβεβαιώσουμε την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, να σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2019. Τίποτα δεν έχει καταλήξει αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι το 2019».
Ν. Ηλιόπουλος: Υποχρεωτικός ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις Εργασίας
Ο νόμος για τις συλλογικές συμβάσεις που είχε ανασταλεί επ' αόριστον το 2012 ισχύει πλέον κανονικά, δήλωσε στον 105,5 Στο Κόκκινο ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. Σύμφωνα με τις δύο βασικές αρχές του συγκεκριμένου νόμου ισχύει η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων όταν πληρούνται κάποιοι όροι και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ότι δηλαδή δεν μπορεί μία ατομική ή επιχειρησιακή σύμβαση να αλλάζει προς το χειρότερο τους όρους μίας κλαδικής σύμβασης.
Όπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος η κυβέρνηση κατάφερε στην δεύτερη αξιολόγηση με την λήξη του προγράμματος να επανέλθουν αυτές οι δύο αρχές επομένως κατέστησε σαφές, ότι από τη στιγμή λοιπόν που έχει λήξει το πρόγραμμα αυτά τα δύο νομικά εργαλεία είναι ξανά στα χέρια των εργαζόμενων.
«Πλέον, εάν υπογραφεί μία κλαδική σύμβαση και η εργοδοτική οργάνωση είναι όντως η αντιπροσωπευτική του κλάδου (απασχολεί πάνω από 50% των εργαζόμενων), τότε έρχεται αμέσως στο υπουργείο Εργασίας και καθίσταται υποχρεωτική για όλο τον κλάδο» υπογράμμισε ο κ.Ηλιόπουλος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου