ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Αλλάζει ο ακαδημαϊκός χάρτης στη Δυτική Ελλάδα

Στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για δημιουργία τριών νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ηλεία αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον νομό, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.
«Η πρόθεση του Υπουργείου είναι να εξελιχθούν τα πράγματα με βάση ακαδημαϊκά κι επιστημονικά κριτήρια. Να συνεννοηθούν τα δύο Ιδρύματα και να αποφασίσουν μεταξύ τους για το είδος της συνεργασίας που θέλουν να έχουν και τα τμήματα που μπορούν να υποστηρίξουν» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, αναφερόμενος στην συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αυτή την εβδομάδα στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα ο κύκλος που θα καταλήξει στο νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ηλείας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι εφόσον καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα, στο νέο τοπίο του ακαδημαϊκού χάρτη στη Δυτική Ελλάδα, τότε η Πολιτεία θα έρθει να νομοθετήσει, «δεν θέλουμε να επιβάλουμε τίποτα, θέλουμε η ακαδημαϊκή κοινότητα να κουβεντιάσει κι αν υπάρξει έδαφος συναίνεσης θα έρθει το Υπουργείο να το σφραγίσει και νομοθετικά».
 

Η πρόταση του Υπουργείου, την οποία συμμερίζεται και το Πανεπιστήμιο είναι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας να γίνει μια σχολή με κατεύθυνση τον γεωργικό τομέα και στην Ηλεία μια σχολή που θα έχει ως προσανατολισμό τον πολιτισμό και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Υπάρχει η πρόταση για τρία τμήματα αυτής της σχολής στην Ηλεία και τα αντίστοιχα τμήματα της Γεωπονικής σχολής στην Αιτωλοακαρνανία. Πάνω σε αυτή την πρόταση θα γίνει η συζήτηση της κοινής επιτροπής των δύο Ιδρυμάτων. Νομίζω ότι πολύ σύντομα αυτός ο διάλογος θα καταλήξει και το υπουργείο Παιδείας θα το επισφραγίσει νομοθετικά» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας, ενώ τα τμήματα πιθανότατα θα λειτουργήσουν το 2019 και θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό τη νέα σχολική περίοδο.
 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αρκετές Περιφέρειας της χώρας έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις, όπως στο Ιόνιο, στην Ήπειρο και αλλού είναι πολύ προχωρημένες. Πάντως ο κ. Μπαξεβανάκης θεωρεί ότι στη Δυτική Ελλάδα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και πολύ σύντομα η επιτροπή θα καταλήξει στο τι θέλει η Περιφέρεια σε περίπου 2 μήνες. «Το 2013 υπήρξε ένα πολύ καταστροφικό σχέδιο, το σχέδιο «Αθηνά», που δεν έλαβε καθόλου μα καθόλου ακαδημαϊκά κριτήρια, είχε μόνο ως στόχο δραστικές οικονομικές περικοπές, που ούτε κι αυτό το πέτυχε. Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είδε ότι έγινε μια πολύ πρόχειρη δουλειά που δεν είχε κανένα κριτήριο και κανένα αποτέλεσμα και θέλουμε αυτή την αδικία να την θεραπεύσουμε. Να την θεραπεύσουμε όμως στοχευμένα, επιστημονικά και με βάση την πρόταση που σας είπα: με μία σχολή πρωτογενούς παραγωγής στην Αιτωλοακαρνανία και μια σχολή με κατεύθυνση τον πολιτισμό στην Ηλεία».
 

Ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ζήτημα για το νομό Ηλείας αποτελεί και η στέγαση του ΤΕΙ Αμαλιάδας, όπου προωθήθηκε για υπογραφή η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Υπουργείο και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για κατασκευή της εστίας και άλλων χώρων, προϋπολογισμού 6 εκατομμύρια ευρώ. «Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να προκηρύξουμε το έργο που θα δώσει και μεγάλη ώθηση στον Τμήμα αλλά θα είναι μια κίνηση πολύ σημαντική για την ανάκαμψη της περιοχής γιατί τα οικοδομικά είναι περίπου τελματωμένα και μια τέτοιου είδους επένδυση είναι μια ανάσα για την οικοδομική κίνηση της περιοχής» επισήμανε.
 

Στα «σκαριά» είναι και η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου και δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για επισκευές στο 1ο ΕΠΑΛ και το Δημοτικό Σχολείο ενώ για το Γυμνάσιο Πελοπίου είναι ήδη υπογεγραμμένη η προγραμματική σύμβαση για αποκατάσταση των αθλητικών υποδομών «Ξεκινήσαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που εφαρμόζεται σε 13 σχολεία φέτος για την ανακατασκευή των προαύλιων χώρων και τη δημιουργία χώρων άθλησης για τους μαθητές. Γίνεται σε συνεργασία με το υφυπουργείου Αθλητισμού και το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι οι λίγοι πόροι που υπάρχουν μπορούν να κατευθύνονται σε τομείς όπου θα καλύπτονται κοινωνικές ανάγκες, στοχευμένα, όχι αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν. Εμείς αποδεικνύουμε ότι μπορεί να γίνει κι αλλιώς» δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας.
 

Παράλληλα από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν νέα τμήματα σε Ζαχάρω και Βάρδα στην επέκταση του ΔΙΕΚ Αμαλιάδας, ενώ όσον αφορά το Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, ο κ. Μπαξεβανάκης υπογράμμισε ότι «έχει πολλά προβλήματα, το βασικό είναι το στεγαστικό, καθώς εδώ και μια δεκαετία τα μαθήματα γίνονται σε λυόμενες τάξεις. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας επιτάχυναν τις διαδικασίες κι εγκρίθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: