ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 28/2/2018



Για την κατάσταση της οικονομίας (σημεία από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου)

Το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Αυτό πάει να πει, ότι συμπληρώθηκαν τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης.
Ενώ για το σύνολο του έτους, του προηγούμενου έτους, προβλέπεται τελικά το αποτέλεσμα της ανάπτυξης μεταξύ 1,6% και 1,8%, η μεγαλύτερη από το 2008, τότε που ξεκίνησε η κρίση. Βεβαίως, η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο 20,9%. Την ίδια χρονιά, το 2017, δημιουργήθηκαν, μέχρι το Νοέμβριο, 143.000 θέσεις απασχόλησης, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός σε ετήσια βάση από το 2001.  Οι εξαγωγές το 2017 ανήλθαν σε 28,8 δις ευρώ, από 25,4 το 2016, καταγράφοντας μία άνοδο 13,2%. Ενώ η έξοδος στις αγορές, σε δύο συνεχόμενες απόπειρες, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Χαλάρωση των capital controls (απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών)

Από 1η Μαρτίου:
• Αίρονται οι περιορισμοί στο άνοιγμα νέων λογαριασμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή άλλη οντότητα καθώς και η προσθήκη συνδικαιούχου σε υφιστάμενο λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ανεξαρτήτως της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID).

• Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 1.800 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 2.300 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

• Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.000 ευρώ σε 2.300. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα  ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

• Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 2.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων, της 15ης Μαΐου 2017. Σημειώνεται ότι οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.


Για την κύρωση στη Βουλή των τεσσάρων συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες (από την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ)

Κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο. Οι συμβάσεις που κυρώθηκαν,  έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς: της γαλλικής Total και της ιταλικής Edison. Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα σε άλλη περιοχή της χώρας, την Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil, διαδικασία η οποία προχωρά άμεσα. Συμφωνία πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ. Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και σταδιακά στον επανασχεδιασμό  περιοχών που προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιοποιήσουν, ώστε αυτές να επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή.

Για το ν/σ «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης»  (από την ομιλία του Α. Ξανθού)

Η προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι προσχηματική, που λειτουργεί ως προθάλαμος για τη de facto νομιμοποίηση της ευφορικής χρήσης, είναι μία προσέγγιση υπερσυντηρητική, φοβική και σκοταδιστική.  Δεν έχει καμία επαφή αυτή η προσέγγιση με τη σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει ευρύτερη αποδοχή στην προσέγγιση της ομάδας εργασίας που είχε συγκροτηθεί, υπό την πρόεδρο του ΕΟΦ, η οποία κατέληξε στο πόρισμα που αναγνωρίζει τις φαρμακολογικές ιδιότητες αυτού του φυτού, και τις θεραπευτικές-παρηγορητικές ενδείξεις που μπορεί να έχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Επί της αρχής αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μία συμφωνία, στην πλειονότητα, για την ανάγκη θεσμοθέτησης και διευκόλυνσης της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική κάνναβη και στα τελικά προϊόντα της. Αυτό που αντιλαμβάνομαι ότι τίθεται από πολλές πλευρές είναι να υπάρξει όσο πιο σαφής οριοθέτηση του πλαισίου. Αυτό το βήμα που γίνεται τώρα είναι ένα πρώτο βήμα, ένα προσεκτικό βήμα, το οποίο γίνεται με σεβασμό και με ευαισθησία στα αιτήματα των ασθενών κατ' αρχήν, οι οποίοι ζητούν πρόσβαση σε σκευάσματα τα οποία τεκμηριωμένα έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία τους, αλλά και ένα βήμα με παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική.

Για τις αποδοχές των στρατιωτικών (απάντηση του Δ. Βίτσα στη ΝΔ)

Φαίνεται πως τόσο ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Β. Κικίλιας, όσο και ο αναπληρωτής του Α. Δημοσχάκης, όχι μόνο δεν ξέρουν αλλά και δεν ρωτούν να μάθουν για πράγματα που υποτίθεται είναι της αρμοδιότητάς τους. Αν λοιπόν ρωτούσαν θα μάθαιναν ότι επί ημερών των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι στρατιωτικοί υπέστησαν μεσοσταθμικές μειώσεις στις αποδοχές του ύψους 38%. Ενώ από το 2015 και μετά δεν έχουν υποστεί καμία μείωση. Επίσης θα μάθαιναν ότι η επί ημερών της σημερινής κυβέρνησης καταβλήθηκε το 50% των αναδρομικών που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ. Να τους πληροφορήσουμε ακόμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά στις 14/11/2014 προέβλεπε την καταβολή του πρώτου 50% των αναδρομικών και ουσιαστικά άφηνε εκτός ρύθμισης το υπόλοιπο 50%, παραπέμποντας την καταβολή του όταν… τα δημοσιονομικά της χώρας θα το επιτρέψουν. Όμως εμείς, δεν κάνουμε πολιτική πάνω στην άγνοια και την παραπληροφόρηση των στελεχών της ΝΔ αλλά πάνω στα προβλήματα, τα οποία αυτοί δημιούργησαν, και δίνουμε λύσεις. Καταβάλαμε λοιπόν το πρώτο 50% σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, ενώ έως το τέλος του 2018 θα αρχίσει η καταβολή και του υπόλοιπο 50%. Ήδη έχει οριστεί ο οδικός χάρτης. Να είναι βέβαιοι οι όψιμοι και εν πολλοίς ευκαιριακοί υπερασπιστές των μισθολογικών των ένστολων, που αυτοί απογύμνωσαν οικονομικά, ότι η δική μας κυβέρνηση θα καταβάλει και το υπόλοιπο 50% όπως έχει δεσμευτεί.

Ενισχύσεις ΥΠΕΣ σε ΟΤΑ
Ο Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα που υπέβαλαν δήμοι της χώρας, ενέκρινε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ποσού ύψους 1.940.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκλήθηκαν στις υποδομές τους από θεομηνίες και, για έργα υποδομών με σκοπό την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.  Επίσης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση συνολικού ύψους 570.000 ευρώ σε δήμους και στα νομικά πρόσωπα αυτών, αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων ενεργειών αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας..

Για την θεατρική παράσταση Jesus Christ Superstar (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ)

Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις μιας μερίδας της ιεραρχίας εναντίον της θεατρικής παράστασης “Jesus Christ Superstar” συνιστούν ευθεία απειλή κατά της ελευθερίας του λόγου και της καλλιτεχνικής έκφρασης. Η αρχή έγινε από τον Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, ο οποίος κατέθεσε μήνυση εναντίον των συντελεστών της παράστασης. Ακολούθησε χθες ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος έφτασε στο σημείο να συντάξει επιστολή στην οποία ζητά να κλείσει η ΕΡΤ, επειδή οι δημοσιογράφοι της εκπομπής “Πρώτη Είδηση”, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μαρία Πολλάλη, έθεσαν αυτονόητα ερωτήματα για το θέμα στον προσκεκλημένο της εκπομπής τους, Μητροπολίτη Κυθήρων. Στηρίζουμε ολόπλευρα τους συντελεστές της παράστασης και καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές σκοταδισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: