Με την πολιτική της τρικλοποδιάς οι αδελφοί Μητσοτάκη, συν τον ακροδεξιό Άδωνι, επιδιώκουν να πολιτευτούν στο Σκοπιανό με ρόλο Σαμαρά! |
Με ίντριγκες η
γραμμή της ΝΔ
ΔΗΜ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η
ΝΔ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΠΗ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΙΔΙΑ
ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ
«Η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε σήμερα την ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που στη μανία της να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, δεν λογαριάζει ούτε εθνικά θέματα ούτε τίποτα», τονίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Σημειώνεται ότι η βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στον Real FM και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση φέρει ένα πλαίσιο συμφωνίας για την ονομασία της ΠΓΔΜ με το οποίο συμφωνεί η ΝΔ αλλά διαφωνεί ο Πάνος Καμμένος, «θα ψηφίσετε αυτή την πρόταση ή θα προτιμήσετε να ρίξετε την κυβέρνηση;», σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. Θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη πάνω σε αυτό. Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει».
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι «τη διαβεβαιώνουμε πως για άλλη μία φορά θα μείνει με την όρεξη» η κα Μπακογιάννη.
Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, προσθέτοντας ότι «μέχρι τότε η σημερινή σταθερή και υπεύθυνη κυβέρνηση θα έχει βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, που οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την έριξαν, ενώ με την ίδια υπευθυνότητα θα εργαστεί για διέξοδο και στο ονοματολογικό, που επίσης οι κυβερνήσεις του χθες μας κληροδότησαν».
Με γραμμή Κ. Μητσοτάκη ή Αντ. Σαμαρά η ΝΔ;
«Η κυρία Μπακογιάννη θα έπρεπε να γνωρίζει και ως πρώην υπουργός Εξωτερικών ότι η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με tweets. (Σ.σ.: πρόκειται για το tweet με το οποίο ενημέρωνε για την άρνηση της ΝΔ έναντι της ονομασίας των Σκοπίων). Όσο για την ουσία του ζητήματος, την ενημερώνουμε ότι η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης» τόνισε.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος
Σε ερώτηση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ότι εντός του 2018 με δεδομένη τη στάση των Σκοπίων ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση ενός προβλήματος που μας κληροδότησε η ΝΔ» και άφησε αιχμές για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ΝΔ αδυνατεί να έχει συνεπή στάση απέναντι σε μια περιπέτεια στην οποία η ίδια οδήγησε τη χώρα εδώ και 25 χρόνια.
Σε ερώτηση για τη στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει εσωτερικές διαδικασίες και υπενθύμισε πως έχουν ψηφιστεί προγραμματικές δηλώσεις και κατά τις πρώτες αλλά και τις δεύτερες εκλογές με τις οποίες έχει καθοριστεί η θέση της κυβέρνησης στα μεγάλα ζητήματα. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση και τα όργανά της θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να παρουσιάσουν τη θέση της και στα υπόλοιπα κόμματα με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση.
Κ. Καραμανλής το 2008: Σύνθετη ονομασία
Ερωτήματα προκαλεί η σιωπή των λεγόμενων
«καραμανλικών», αλλά και του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού, που είχε
θέσει το 2008 «βέτο» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θέτοντας ως όρο να
επιλυθεί προηγουμένως το ονοματολογικό στο πλαίσιο σύνθετης ονομασίας με
γεωγραφικό προσδιορισμό. «Είπαμε καθαρά ότι οι μακροχρόνιες
διαπραγματεύσεις είχαν και έχουν τελικό στόχο μια αμοιβαία αποδεκτή,
σύνθετη ονομασία. Επιδιώκουμε πραγματικά σύνθετη ονομασία, που να ισχύει
erga omnes, έναντι όλων» είχε δηλώσει μετά το Βουκουρέστι ο Κ.
Καραμανλής.
Μια θέση που αποτυπώνεται με σαφήνεια
και στο επίσημο site του υπουργείο Εξωτερικών: «Σύνθετη ονομασία με
γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη 'Μακεδονία' που θα ισχύει
έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
Ν. Κοτζιάς: Ωφέλιμος συμβιβασμός
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες,
κανένα όνομα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι ούτε από τον
Νίμιτς ούτε από τα Σκόπια. «Αυτό που χρειάζεται είναι η FYROM να
αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και
συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα
πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και
για τα δύο κράτη, ο οποίος να αντέχει στον χρόνο» είχε αναφέρει σε
συνέντευξή του στην ΕΡΤ πριν από μερικές ημέρες ο Ν. Κοτζιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου