ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Τροπολογία για τις μονάδες βιομάζας ή βιορευστών



 Για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά την εγκατάσταση μονάδων βιομάζας, βιοαερίου ή βιορευστών μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου. 
 
Όπως εξήγησε και από τη Βουλή ο αρμόδιο υπουργός Σωκράτης Φάμελλος είναι μία κρίσιμη διαδικασία για τον αγροτικό χώρο, εφόσον μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξή του, όταν όμως αφορά τον αγροτικό χώρο. Αυτό που λέει η συγκεκριμένη τροπολογία είναι ότι οι μονάδες βιομάζας ή βιορευστών μπορούν να μπαίνουν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, αρκεί να ικανοποιούν το τοπικό προϊόν σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων, για να μην γίνεται αλλαγή χρήσης γης στον αγροτικό τομέα με μια εισαγόμενη και ξένη προς την υψηλή παραγωγικότητα δραστηριότητα. Να γίνεται βιοτεχνική η χρήση για ενεργειακή αξιοποίηση, αλλά μόνο αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών παραγωγών και συνδέεται με αυτούς.
Η συγκεκριμένη τροπολογία θα έχει ισχύ από εδώ και πέρα και δεν αφορά τις μονάδες, όπως αυτές του Μεσολογγίου, που λειτουργούν ήδη, εξήγησε ο κυρία Τριανταφύλλου και πρόσθεσε: «Υπήρχε πραγματική ανάγκη να αλλάξει ο Νόμος. Είναι αναγκαία η ρύθμιση γιατί τίθενται οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες προσδιορίζεται σαφώς η εγκατάσταση αυτών των μονάδων. Τώρα υπάρχει σαφήνεια, και όπου υπάρχει σαφήνεια δεν υπάρχουν διαδρομισμοί. Επίσης υπάρχει συμβατότητα με την αγροτική παραγωγική δραστηριότητα. Ουσιαστικά αυτή η τροπολογία στοχεύει στην αποτροπή αλλαγής γης από γεωργική σε βιομηχανική. Άρα θέλει να ενισχύσει την τοπική οικονομία και να προστατεύσει το περιβάλλον. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα να αδρανοποιούνται τα αγροτοκτηνοτροφικά απόβλητα μέσω της αξιοποίησης των αγροτικών παραπροϊόντων. Ενισχύει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει τις ΑΠΕ όμως προϋποθέσεις.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου είναι δίκαιες οι αντιδράσεις. Ακόμα βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με το Υπουργείο για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα.» Όπως αποκάλυψε η κυρία Τριανταφύλλου, για την Αιτωλοακαρνανία υπήρχε και άλλη πρόταση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στην Χρυσοβίτσα. Υπήρξε όμως έγκαιρη προσφυγή και δεν λειτούργησε ποτέ. Υπάρχει επίσης άλλο ένα αίτημα για την περιοχή Ακτίου-Βόνιτσας το οποίο όμως θα κριθεί από τον καινούργιο νόμο. «Είναι σημαντικό να ενσκήψει ακόμα περισσότερο το υπουργείο στην υπόθεση του Μεσολογγίου… Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι, υπάρχουν αντιδράσεις αλλά και η πολιτική μας επιλογή να μην επιτρέπονται διαδρομισμοί. Θα υπάρξει ανηλεής έλεγχος… Ενώ δόθηκε άδεια για βιομάζα, δηλαδή για αξιοποίηση των αγροτικών υπολειμμάτων με τις καινούργιες όμως αδειοδοτήσεις και τροποποιήσεις χάνονται τα αγροτικά υπολείμματα, άρα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Έγιναν συνεχείς τροποποιήσεις με συγκεκριμένο τρόπο που τον είχε δει και ο υπουργός όταν έκανα την επίκαιρη ερώτηση.  Στην περίπτωση των 4 μονάδων του Μεσολογγίου υπάρχει εκπρόθεσμη προσφυγή, αλλά και ένα θέμα αποφυγής δημοσιοποίησης. Να δούμε και η Περιφέρεια γιατί δεν συνεδρίασε, να δούμε και γιατί έφτασε τόσο πολύ να φτάσει στα δημοτικά συμβούλια», επισήμανε.

Αναφερόμενη δε στο χρονικό της υπόθεσης που αφορά το Μεσολόγγι η κυρία Τριανταφύλλου υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Από το 2014 εκμεταλλευόμενοι νόμο του 2011 τέσσερις εταιρείες ΙΚΕ (ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες) προχώρησαν στην αίτηση έκδοσης  ΑΕΠΟ (απόφασης έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων) προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ΄. Δ.Ε. και Ιονίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Βιομάζα στην περιοχή του κάμπου του Ευηνοχωρίου.

Ο νόμος προέβλεπε ότι είναι δυνατό να εκδοθεί αυτή η έγκριση μόνο με υπογραφή του Γρ. της αποκεντρωμένης αφού τα έργα αυτά κατατάσσονταν στην κατηγορία Α.2 μια και δεν μετρήθηκαν συνολικά οι τέσσερεις μονάδες ως μία αλλά η κάθε μια ξεχωριστά και ήταν ισχύος από 0.7-0.9 ΜW.

Ο νόμος προέβλεπε επίσης την διαδικασία διαβούλευσης και γνωμοδοτήσεων από τους εμπλεκόμενους φορείς.
υπάρχουν λοιπόν για τις αρχικές αδειοδοτήσεις θετικές γνωμοδοτήσεις από τον Φορέα λιμνοθάλασσας, την Δ/νση υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης ( η οποία εισηγείται μεν θετικά αλλά βάζει κάποιες προϋποθέσεις) την την Δ/νση Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτ/νιας, (η οποία απαντάει με  έγγραφο της ΠΕΧΩΠ Περιφερικής Επιτροπής Χωροταξίας Περιβάλλοντος Αιτωλοακαρνανίας) καθώς και από το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας και των τότε Εφορειών κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Όμως στην αρχική αυτή διαβούλευση παρότι κλίθηκαν δεν τοποθετήθηκαν μέσω της επιτροπής περιβάλλοντος τοπικοί φορείς όπως το Δημ. Συμβούλιο, η τοπική κοινότητα κ.α.

Έτσι μετά την πρώτη Απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τις τέσσερις μονάδες στα τέλη του 2014 (4/12/14) ακολουθούν οι τροποποιήσεις 15/6/2015, 8/2/16 και 11/8/16 με την οποία και μετατρέπεται πλήρως το έργο σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργιας  από βιορευστά. Σε καμία από τις αποφάσεις εγκρίσεων αλλά και τις διαδοχικές τροποποιήσεις τους δεν πραγματοποιήθηκε κάποια καταγγελία από κάποιο φορέα ή φυσικά πρόσωπα. Ναι η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε όταν το έργο άρχισε να υλοποιείται. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: