Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία εκείνα (του τρέχοντος έτους), που έρχονται να επιβεβαιώσουν την αλλαγή σελίδας. Πέραν τούτων, «οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%. Οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ανοδική τροχιά, το Μάϊο η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 25,3%».
Οι πέντε άξονες
του σχεδιασμού
«ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΖΟΦΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ
ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΙΣΩ»
Στόχος της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί στο έπακρο η θετική συνθήκη ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που διαμορφώνεται ένα θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Στόχος να κλείσει οριστικά η ζοφερή περίοδος των μνημονίων και της επιτροπείας, που έφεραν τη χώρα και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω» τόνισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία εκείνα (του τρέχοντος έτους), που έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή την αλλαγή σελίδας.
Συγκεκριμένα, ήδη μέσα στο 2017: «Το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,4%, για το πρώτο τρίμηνο, παρά την αρχική πρόβλεψη για ύφεση 0,5%. Η ανεργία καταγράφει διαρκή και σταθερή μείωση, φθάνοντας στο 21,7%», κατέγραψε συνεπώς «μείωση της τάξης των 6 μονάδων από το δυσθεώρητο 27,2% στα μέσα του 2014. Το πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 256.000 νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2001».
Πέραν τούτων, «οι επενδύσεις, για το πρώτο τρίμηνο, κατέγραψαν αύξηση κατά 11,9%. Οι εξαγωγές κινούνται σε διαρκή ανοδική τροχιά, το Μάϊο η συνολική τους αξία αυξήθηκε κατά 25,3%».
Παράλληλα ο Δημ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται σε πέντε πεδία:
1. Την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πάψουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε τα δάνεια της δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα.
2. Τις παρεμβάσεις για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας, με μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στην αγορά.
3. Τις παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία, ειδικότερα στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας αλλά και της στήριξης των πλέον αδύναμων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας.
4. Τη διαρκή μέριμνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που διάβρωσαν την πολιτική και οικονομική ζωή.
5. Τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και λειτουργιών του κράτους καθώς και την ενίσχυση της αναλογικότητας στην λαϊκή εκπροσώπηση.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε χθες σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που ή έχουν ψηφιστεί ή θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή:
- Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.
- Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ με το οποίο εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες & την Πολιτεία.
-Το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ που ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ενάντια στη φορολογική απάτη και τη φοροδιαφυγή.Περιλαμβάνει όμως και μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως η διεύρυνση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1250 ευρώ.
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ.
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα.
- Το ψηφισθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια υγεία & επίλυση ευρύτερων προβλημάτων στη δημόσια υγεία.
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αποτελείται από διατάξεις εφαρμοστικές του νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό.
- Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για την ψηφιακή πολιτική και τη διαστημική εταιρεία.
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου που θα έρθει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.
Συμπλήρωσε επίσης έχει ήδη ξεκινήσει η εξαγγελθείσα από τον πρωθυπουργό πρωτοβουλία, των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων ανά την επικράτεια. Πρώτος σταθμός ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενώ σειρά έχει το συνέδριο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία την Πέμπτη 27 Ιουλίου.
«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι αντιπερισπασμών του κ. Μητσοτάκη»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική με αφορμή το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενόψει και της αυριανής συζήτησης στη Βουλή.
Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στη ΝΔ, ότι στο πλαίσιο της αντιπολιτευτικής τακτικής των αντιπερισπασμών -για το οποίο την κατηγορεί- προσπαθεί να δημιουργήσει «σκάνδαλο» σχετικά με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούμε και να βάλουμε και το κοινοβούλιο να ασχολείται με τις ανοησίες του κ. Μητσοτάκη και της ηγεσίας της ΝΔ».
«Εμείς» τόνισε, «αυτό το παιχνίδι των αντιπερισπασμών της ΝΔ δεν πρόκειται να το παίξουμε, ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε να συζητήσουμε στο τερέν που επιλέγει η ΝΔ. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για την ανασύνταξη της οικονομίας, στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της πραγματικής διαφθοράς, στην προσπάθεια για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην προσπάθειά μας να ξαναστήσουμε τη χώρα στα πόδια της».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ΝΔ, μετά την απόφαση του Eurogroup και τις θετικές ειδήσεις για την πορεία της οικονομίας, έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια αντιπολιτευτική τακτική διαρκών αντιπερισπασμών. Τη μια, είπε, είναι οι προβοκάτσιες που οργανώσει ή υποστηρίζει (παραπέμποντας στην «διαβόητη» διαδήλωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια), την άλλη προσπαθεί να πυροδοτήσει κλίμα έντασης με τους συμβασιούχους και το τρίτο επεισόδιο αυτής της τακτικής αντιπερισπασμών «αφορά τη δημιουργία ενός σκανδάλου που έχει να κάνει με τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον κ. Γιαννουσάκη».
Ερωτηθείς εάν σε αυτή την «προβοκάτσια» που καταγγέλλει η κυβέρνηση εντάσσεται και η τακτική της ΝΔ, με αφορμή το θέμα της Ηριάννας και η προσπάθεια να βρεθεί συγγένεια με τον κ. Βασιλειάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Βασιλειάδης έβγαλε μια σαφέστατη απάντηση χτες, στην οποία ανέφερε πως το γεγονός ότι δεν έχει καμία συγγενική σχέση με την Ηριάννα, δεν καθιστά την απόφαση του δικαστηρίου λιγότερο προβληματική.
«Αυτή ήταν η τοποθέτησή του και ξεκαθαρίζει απολύτως το ζήτημα» σημείωσε. Τόνισε πως «αποτελεί το λιγότερο πολιτική χυδαιότητα» «η προσπάθεια αυτή, είτε από πολιτικά κόμματα, είτε από συγκεκριμένους βουλευτές ή πολιτικά στελέχη, να υπονοήσουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει συγγενική σχέση μέλους της κυβέρνησης με την Ηριάννα και ότι για αυτό τον λόγο υποτίθεται η κυβέρνηση ασκεί κριτική στην απόφαση του δικαστηρίου».
Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έχει φτιάξει ένα αφήγημα σε σχέση με υποτιθέμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταθεί στα πόδια του».
Σχολίασε ειδικότερα, ότι η ΝΔ θεωρεί παρέμβαση τον σχολιασμό αποφάσεων των δικαστηρίων, για να επισημάνει, ότι στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, πάρα πολλές φορές η δημόσια συζήτηση έχει περιστραφεί γύρω από τοποθετήσεις που αφορούν αποφάσεις δικαστηρίων (φέρνοντας ως παραδείγματα τις ΗΠΑ και τη Γαλλία). Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει, από πότε ο κοινωνικός, ηθικός, πολιτικός ή νομικός σχολιασμός αποτελεί και προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη. «Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ηριάννας, είπαμε ότι κατά τη γνώμη μας αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη» συμπλήρωσε.
Στο ερώτημα αν υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση για το πλαίσιο που επιτρέπει στους δικαστές να προβαίνουν σε τέτοιες αποφάσεις, όπως πχ στην περίπτωση της Ηριάννας -για τις αιτιάσεις δηλαδή ότι εφαρμόζει τον «τρομονόμο» και δεν τον έχει αλλάξει, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, πως «σε ό, τι αφορά το άρθρο 187α είναι ζήτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης και οφείλω να σας πω ότι έχει απασχολήσει την κυβέρνηση η συγκεκριμένη διάταξη, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είμαι σε θέση να ανακοινώσω».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές. Επισήμανε ότι μετά την 15η Ιουνίου είναι σαφές ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει κινηθεί με πάρα πολύ θετικό τρόπο. Υπογράμμισε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης δεν σχετίζεται μόνο με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αλλά έχει να κάνει με μια συνολική στρατηγική προετοιμασίας, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να επανακτήσουμε την οριστική πρόσβαση μας στις αγορές». Και τόνισε: «Αυτή η στρατηγική επιλογή είναι που θα καθορίσει και το συγκεκριμένο τάιμινγκ μιας εξόδου».
Επί του ίδιου θέματος, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η φιλολογία και η φημολογία περί πιθανής εξόδου στις αγορές δεν προκλήθηκε από την κυβέρνηση, αλλά από δημοσιεύματα του διεθνούς και εγχώριου Τύπου, για να σημειώσει: «Εμείς δεν θα παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση τις φημολογίες και τα δημοσιεύματα, αντιθέτως παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην αγορά των ομολόγων, παρακολουθούμε τις τάσεις και όταν θεωρήσουμε ότι η στιγμή είναι η κατάλληλη θα κάνουμε το πρώτο βήμα για έξοδο στις αγορές.
«Πάντοτε», τόνισε, «έχοντας στο μυαλό μας δύο πράγματα: Πρώτον, την βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους στην παρούσα στιγμή και δεύτερον, την προετοιμασία του εδάφους, ώστε τον Αύγουστο του 2018 να είμαστε σε θέση οριστικά να επανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις αγορές χρήματος».
Έτσι, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι όλη η στρατηγική της κυβέρνησης δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, «δηλαδή δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια έξοδο στις αγορές για να πούμε ότι την κάναμε, μας ενδιαφέρει η έξοδος αυτή να αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας σταδιακής πορείας απαγκίστρωσης από τον δανεισμό του επίσημου τομέα». «Με βάση αυτά τα κριτήρια θα αποφασίσουμε και είναι και η ορθή στρατηγική για μια χώρα που έχει αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων για περισσότερο από 7 χρόνια» υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Ανδρέα Γεωργίου από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ότι στις περιπτώσεις της αναίρεσης, είτε πρόκειται για βούλευμα είτε για δικαστική απόφαση, δεν κρίνονται πραγματικά ζητήματα.
Αυτό που κρίνει το δικαστήριο, είναι αν και κατά πόσο έχει ερμηνευθεί ορθά ο νόμος από το δικαστήριο που εκδίδει την απόφαση ή από το συμβούλιο που βγάζει το βούλευμα.
«Επομένως, η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αφορά σε κάθε περίπτωση, κι αυτό είναι απολύτως δεδομένο, αποκλειστικά και μόνο νομικά ζητήματα και όχι πραγματικά ζητήματα. Από κει και πέρα η ελληνική δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που θεωρεί ορθό και στην περίπτωση του κ. Γεωργίου. Επομένως δεν μπορώ να κάνω κάποιον περαιτέρω σχολιασμό» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το ζήτημα που αφορά στο έλλειμμα του 2009 δεν έχει ιδιαίτερο νόημα περαιτέρω συζήτησης, καθώς το σύνολο των προγραμμάτων προσαρμογής βασίστηκαν σ' εκείνη την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και πως όλα αυτά τα ζήτημα έχουν καταληχθεί στις σχετικές συμφωνίες με τους δανειστές. «Από κει και πέρα είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί στη δικαιοσύνη και θα πάρει τις αποφάσεις της όπως κάνει και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις» είπε.
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα περί κόντρας που υπήρξε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ Τσακαλώτου-Παππά για το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και τη συγκρότηση ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε, ότι «δεν υπάρχει ούτε κόντρα ούτε αντιπαράθεση μεταξύ των κ. Τσακαλώτου και Παππά. Υπήρξε συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, τα τεχνικά θέματα, μικρές τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν το ν/σ της διαστημικής υπηρεσίας, έχουν επιλυθεί και πολύ σύντομα θα πάρει τον δρόμο του για ψήφιση στην ελληνική Βουλή».
Τέλος, σχολιάζοντας νέα φημολογία περί ανασχηματισμού, ανέφερε ότι κάθε φορά που η ΝΔ ή μερίδα του Τύπου δεν έχει κάτι καινούριο να προσάψει στην κυβέρνηση ή να γράψει, ανακαλύπτει κι έναν ανασχηματισμό και τόνισε πως δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για ζητήματα ανασχηματισμού.
Πηγή: avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου