Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερες κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ. |
Ενιαιοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
Κατά τη διάρκεια του briefing, ερωτηθείς ο Δημ. Τζανακόπουλος για το θέμα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ και τις προθέσεις της κυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην ουσία πρόκειται για «όμηρους εδώ και χρόνια πελατειακών μηχανισμών», οι οποίοι εργάζονται «με εντελώς ετερόκλητες εργασιακές σχέσεις: άλλοι ορισμένου χρόνου, άλλοι κατ’ αποκοπή, άλλοι με συμβάσεις οι οποίες είναι πεντάμηνες».
Για τον λόγο αυτόν, όπως σημείωσε, «ο στόχος και η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, δηλαδή υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το 1 προς 5 σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις επιταγές του ελληνικού Συντάγματος, να προσπαθήσει να ενιαιοποιήσει τις εργασιακές αυτές σχέσεις, γιατί οι άνθρωποι αυτοί, όπως γνωρίζετε, έχουν συμβάσεις που ανανεώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, διότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου».
Μέσω ΑΣΕΠ η ενιαιοποίηση
Βούληση, μάλιστα, της κυβέρνησης, όπως περιέγραψε, είναι η ενιαιοποίηση αυτή να υλοποιηθεί «μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, στους οποίους θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι και με απόλυτη διαφάνεια να υπάρξει η δυνατότητα να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να τελειώσει το ζήτημα της ομηρείας και αυτών, αλλά και οποιωνδήποτε άλλων εργαζομένων, στο πλαίσιο, προφανώς, των δημοσιονομικών περιορισμών, τους οποίους θέτει η συμφωνία, αλλά και των ουσιαστικών περιορισμών που θέτει η συμφωνία» κατέληξε.
Χρ. Βερναρδάκης: “Αυθαίρετος ο αριθμός των 10.000 συμβασιούχων”
Το θέμα είχε ανοίξει τις προηγούμενες μέρες με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης κάνοντας λόγο για εξορθολογισμό του εργασιακού τοπίου στο Δημόσιο με ιδιαίτερη αναφορά στους συμβασιούχους των δήμων, όπου επικρατεί «πανσπερμία εργασιακών σχέσεων» με δίμηνες, πεντάμηνες, οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας.Αυτό επανέλαβε και σε χθεσινή του συνέντευξη στο Κόκκινο 105,5 FM, στην οποία έκανε λόγο «για πλήθος συμβάσεων από το παρελθόν, διαφόρων ειδών χρονικής διάρκειας, με πάρα πολλές περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού αυτής της εργασιακής πανσπερμίας».
Μίλησε, μάλιστα, για «αυθαίρετο τοπίο, που δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε πόσοι είναι οι συμβασιούχοι». Για τον λόγο αυτόν περιέγραψε ως αυθαίρετο επίσης τον αριθμό των 10.000 συμβασιούχων, που διακινείται σε ορισμένα ΜΜΕ, και πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη «να μάθουμε πόσοι είναι εκείνοι που δουλεύουν υπό αυτές τις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ».
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, προηγήθηκε επίσης κοινή σύσκεψη με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ό. Γεροβασίλη και τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, στην οποία δόθηκε η κατεύθυνση του εξορθολογισμού της πανσπερμίας των εργασιακών σχέσεων. Ως εκ τούτου, «στόχος είναι να εξορθολογιστεί όλη αυτή η ιστορία και να πάμε σε ένα καθαρό τοπίο στις εργασιακές σχέσεις στους ΟΤΑ, τόσο για τις οργανικές θέσεις όσο και για τις εποχικές, με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας για τις επιλογές του προσωπικού».
Σε αυτή την κατεύθυνση εντάχθηκε, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, και η απόφαση «να μπει από εδώ και πέρα ένα θεσμικό πλαίσιο και να ζητήσουμε επιτακτικά απο τους ΟΤΑ καινούργια οργανογράμματα, ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι οργανικές θέσεις της κάθε δομής και με ποιον τρόπο καλύπτονται, αν καλύπτονται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου