ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Εκπλήσσει ευχάριστα το νοσοκομείο Σαντορίνης!

Εκ πρώτης όψεως δεν σε προϊδεάζει τίποτε ότι πρόκειται για το κτίριο του κεντρικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού. Κτίριο συμβατό με την γενικότερη δόμηση του νησιού και χώροι ελεύθεροι και εκτεταμένοι, περισσότερο σου δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για αθλητικό κέντρο, παρά κάτι άλλο. Κι όμως πρόκειται για το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Το καύχημα του νησιού, που οι κάτοικοί του το προσέχουν ως «κόρη οφθαλμού»!

 

Ολοκληρώθηκαν οι προκηρύξεις για 950 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και για 760 γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 900 εργαζόμενοι. Παράλληλα, στο ΕΣΥ τοποθετούνται άμεσα 700 εργαζόμενοι, ακόμη 2.000 μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και 2.000 γιατροί!

Για πρώτη φορά, έπειτα από έξι χρόνια Μνημονίων, στη δημόσια Υγεία φαίνεται πώς κάτι αλλάζει. Θέλετε γιατί το 2016 ήταν η χρονιά των ανασφάλιστων, που για πρώτη φορά είδαν της πόρτες του ΕΣΥ ανοιχτές, θέλετε γιατί έγιναν αθρόες προσλήψεις, θέλετε γιατί είχαμε γεννητούρια καλοκαιριάτικα στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, το βλέπετε στις φωτογραφίες, πραγματικό στολίδι του νησιού, που παρέμενε κλειστό για πέντε χρόνια! Όπως κι αν έχει, η Υγεία των Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη είναι διαφορετική από αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη. Προσθέτει και δεν αφαιρεί. Αξιοποιεί και δεν αχρηστεύει προς όφελος ιδιωτών. «Ανοίγει νοσοκμεία και δεν κλείνει» όπως είπε σε αποστροφή του λόγου του ο Παύλος Πολάκης!

Και αυτά που γράφονται σε αυτή την γωνιά, δεν είναι για σχήμα λόγου. Του λόγου το αληθές μπορείτε να το διαπιστώσετε από την στιγμή που θα βρεθείτε στο νησί της Θήρας και -χτυπάτε ξύλο- θα παραστεί η ανάγκη να ζητείστε την φροντίδα των γιατρών του.

Κοσμοπλημμύρα πραγματική θα αντιμετωπίσετε στους ισόγειους και ανθρώπινους χώρους του, που το πρώτο σημείο που θα σας προκαλέσει την περιέργεια θα είναι γιατί επί τόσα χρόνια ένα τόσο άρτιο, τουλάχιστον από κτιριακής πλευράς, νοσοκομείο βρισκόταν κλειστό και υποχρεώνονταν οι ασθενείς να προστρέχουν στις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας, που βρίσκονταν επί της κεντρικής οδού το οποίο για τα χρόνια της νιότης του υπήρξε μεγάλο στήριγμα για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού. Τώρα κλειστό όπως είναι, σαν το κοιτάζεις σε φέρνει πίσω στα χρόνια τα δύσκολα και αναλογίζεσε, γιατί;

Τότε όμως ήταν διαφορετικά, για τις συνθήκες εκείνες, διότι με τις σημερινές συνθήκες φαντάζει φτωχός συγγενής του Συστήματος Υγείας της Θήρας. Κι όμως σήμερα περνώντας απ' την οδό αυτή και αντικρίζοντάς το, φαντάζεσαι τον αγώνα που έδιναν καθημερινά για τη διάσωση ζωών, ιατρικό και νοσηλευτικό και προσωπικό και αναλογίζεσε πως ούτε σε συνθήκες πολεμικού χειρουργείου, δεν πάλευαν έτσι για να σταθούν αντάξιοι της αποστολής που αναλάμβαναν, μπαίνοντας στο κτίριο, ενώ μία ουρά επισκεπτών περίμενε απ' έξω.

Το ερώτημα παραμένει και σε βασανίζει, τριβελίζοντας το μυαλό σου, μέχρι που κάτι περίεργα μουρμουρητά σε ενημερώνουν πως παράγοντες είχαν συμφέροντα από την διακοπή εργασιών εγκατάστασης του νοσοκομείου Σαντορίνης. Του νησιού που σύμφωνα με τα στοιχεία φθάνει και τα τρία εκατομμύρια τουριστών το χρόνο, σε σημείο που ο δήμαρχός του Ν. Ζώρζος έχει ζητήσει από το Υπουργείο να το κηρύξει τουριστικά κορεσμένο.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις οι Σαντορινιοί το συζητούν, μα εκείνο που πρωτεύει στην κουβέντα τους είναι πως γλύτωσαν την αβεβαιότητα και το άγχος της αθένειας που πιθανόν δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρώην Κέντρο Υγείας.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, για έναν κάτοικο νησιού, που όπως όλα, ερημώνει το χειμώνα; Ξέρετε τι σημαίνει η πορεία μίας εγκυμοσύνης που πρέπει να παρακολουθείτε αδιάκοπα; Ξέρετε τι σημαίνει η καρδιοπάθεια, η νεφροπάθεια, η ασθένεια αίματος και τόσες άλλες παρεμφερείς όταν από τον γιατρό σου σε χωρίζει η αβεβαιότητα του καραβιού που πιθανόν δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει λόγω  πολλών μποφόρ, η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης κ.α. Μόνον εάν βρεθείτε στην κατάλληλη περίσταση, μπορείτε να απαντήσετε.

Αυτό είναι ενολίγοις το συμπέρασμα από μερικές συζητήσεις που έκανα με ασθενείς, καθώς βρέθηκα το Φθινόπωρο στο νησί. Καί αυτό είναι που τα λέει όλα. Και αυτούς τους λόγους για τους οποίους παρέμενε κλειστό το νοσοκομείο, ενώ μάλιστα διέθετε τον ιατρικό εξοπλισμό, άνετους χώρους, προαύλιο για στάθμευση πολλών ΙΧ και τους άλλους λόγους για τους οποίους έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία, όπως και έκανε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.   

Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε το πάρτι και την διαφθορά που συνέβαινε στην Υγεία με πρώτα θύματα τους αθενείς και το βαλάντιο του κάθε νοσοκομείου, μην μας ξενίζει, που διεφθαρμένα πρόσωπα διαμαρτύρονται όταν ο Παύλος Πολάκης τους πετάει κατάμουτρα το όνειδος στο οποίο είχαν φέρει τα νοσοκομεία. Εάν δεν υπερασπιστούν αυτά, το... μαγαζάκι που έστειναν σε κάθε νοσοκομειακό χώρο και που τώρα η Κυβέρνηση το χτυπά στο σημείο που πονάει, ποιοι θα το υπερασπισθούν; Εμείς, οι βαλλόμενοι χρήστες Υγειας;     

Βέβαια, παραλλήλως, στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται για τον εξορθολογισμό των δαπανών, την ίδια στιγμή που, αντί να μπαίνουν λουκέτα στο όνομα της εξυγίανσης, άνοιξαν κλινικές και ΜΕΘ. 

Και οπωσδήποτε, δεν είναι όλα τέλεια. Δεν θα μπορούσαν ακόμη κι αν δεν υπήρχε η λιτότητα, όπως δεν ήταν και τότε στα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας. Αλλά θα μου πείτε: Άφηναν κάτι να μείνει έστω για δείγμα, τα αρπακτικά, που μάλιστα και σε κατώτερο επίπεδο εκφράζονταν και υπό την κάλυψη  συνδικαλιστικών παράταξεων του γνωστού δικομματισμού;  

Για παράδειγμα τώρα θα στελεχωθεί από αιματολόγο το νοσοκομείο της Σαντορίνης, αλλά αυτό που καταγράφεται στα μείον δεν αφαιρεί από την γενικότερη πολιτική Υγείας που ακολουθήθηκε προκειμένου, η Σαντορίνη, το νησί με τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο, να θωρακιστεί από πλευράς Υγείας. Στην Πάτρα, το επταώροφο ανακαινισμένο νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα θα παραδοθεί προς χρήση, έπειτα από χρόνια εγκατάληψης, μετά τον σεισμό!

Συνεπώς, το μεγάλο σύστημα για μια ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παραμένει το μεγάλο επίδικο. Και αυτό θα το κερδίσει η χώρα μας, για να μην βρίσκει ψεγάδι να πατήσει ο κάθε Γκάρντιαν, που εκμεταλλεύεται την εμπάθεια εργατοπατέρων του χώρου, οι οποίοι βλέπουν να γκρεμίζεται το οικοδόμημα που έχουν φτιάσει στα χρόνια των λουκούλλειων γευμάτων!

Η εξωτερική πλευρά του νοσοκομείου Σαντορίνης. Παραφωνία αποτελεί η απέναντι πλευρά αυτής που βλέπεται, όπου ιδιώτης έχει εγκαταστήσει  συνεργείο επισκευής οχημάτων! Αλλά,  βλέπετε, αυτό είναι ζήτημα Χωροταξικού, χρόνιο πρόβλημα των νησιών μας. 

 

Χιλιάδες προσλήψεις και ενίσχυση του ΕΣΥ

“Πέσαμε από την Ακρόπολη και βρήκαμε πορτοφόλι” ήταν τα λόγια συγγενή νοσοκόμας που προσλήφθηκε στο δημόσιο νοσοκομείο της Ικαρίας. Αντίδραση που είναι ενδεικτική της αίσθησης που εδραίωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κάνοντας την πρόσληψη να μοιάζει με το πλέον απίθανο γεγονός. Την ίδια στιγμή, ήταν απόδειξη ότι ενισχύονται περιοχές της χώρας με αυξημένες ανάγκες και όχι προσωρινά.

Το παράδειγμα της Ικαρίας είναι ένα ακόμη από τα πολλά. Για πρώτη φορά, όμως, έπειτα από έξι χρόνια «παγώματος», η νυν πολιτική ηγεσία προχώρησε σε ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που έφτασαν τις 6.400.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν οι προκηρύξεις για 950 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και για 760 γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 900 εργαζόμενοι. Παράλληλα, στο ΕΣΥ τοποθετούνται άμεσα 700 εργαζόμενοι, ακόμη 2.000 μέσω ΑΣΕΠ, καθώς και 2.000 γιατροί.

Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται και το πρόγραμμα πρόσληψης 4.000 εργαζομένων (μη ιατρικό προσωπικό) με ετήσιες συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ, που θα αναλάβουν υπηρεσία μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2017 και η απασχόλησή τους θα είναι πλήρης.

Επιπλέον, έχουν ήδη προσληφθεί πάνω από 1.300 επικουρικοί γιατροί με συμβάσεις από ένα έως τρία χρόνια, ενώ παρατάθηκε και η θητεία 884 γιατρών. Επίσης, προσλήφθηκαν 585 επικουρικοί εργαζόμενοι (νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό) και παρατάθηκε η θητεία περίπου 600, ενώ και στο ΕΚΑΒ διορίστηκαν 186 εργαζόμενοι. Διορίστηκαν περισσότεροι από 200 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ από παλιές κρίσεις του 2009-2010 και 1.000 διοικητικοί υπάλληλοι σε νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 1998.

Επίσης, συμβάσεις συνάφθηκαν με 50 γιατρούς και 200 νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ο αριθμός των κλειστών κρεβατιών έχει ήδη μειωθεί από 200 σε 150, ενώ ειδικότερα όσον αφορά το λεκανοπέδιο Αττικής, από 65 σε 33.

Ξεχωριστή σημασία δόθηκε στην αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων. Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία (AMIF) έγιναν 850 προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού στους χώρους φιλοξενίας και σε γειτονικές δημόσιες δομές, ενώ υπογράφηκαν και 140 συμβάσεις για ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ στα νησιά του Αιγαίου με χρηματοδότηση από το ISF. Οι τελευταίες έχουν λήξει και έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. αίτημα νέας χρηματοδότησης προκειμένου να επαναπροκηρυχθούν 165 θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: