Την κατάρρευση του συστήματος δημόσιας Υγείας ανακάλυψε μερίδα του Τύπου με τη βοήθεια του βρετανικού «Guardian» και έσπευσε να βγάλει τα νύχια του προς την ηγεσία του υπουργείου με τη χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση που διακρίνει τα συστημικά ΜΜΕ του τόπου.
Μια έρευνα της βρετανικής εφημερίδας, βασισμένη σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αφορούσαν την περίοδο 2010-2014, έγιναν αφορμή να ανακαλύψουν ορισμένοι ετεροχρονισμένα όσα οι πολίτες βίωσαν κατά την εποχή που ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερθεμάτιζε έναντι των δανειστών για τις περικοπές, τις απολύσεις, τα “δώρα” στους ιδιώτες και τη στοχευμένη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ.
Ήταν πραγματικά χρήσιμο το βρετανικό ρεπορτάζ, μιας και βοήθησε πολλούς να ανακαλύψουν τι πραγματικά συνέβαινε τα χρόνια της μεγάλης σιωπής. Ήταν χρήσιμη η έρευνα του «Guardian» ώστε να πέσουν οι μάσκες όσων για χρόνια προπαγάνδιζαν και χειροκροτούσαν την ευεργετική επίδραση των μνημονιακών πολιτικών στον χώρο της Υγείας με ευθύνη υπουργών όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης. Όλων αυτών που συστηματικά και μεθοδευμένα προχώρησαν βήμα - βήμα στη διάλυση ενός από τους σημαντικότερους πυλώνες του κοινωνικού κράτους με την ανοχή της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ.
Έστω και αργά κάποιοι ανακάλυψαν τις συνθήκες αποσύνθεσης του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας και των δημόσιων νοσοκομείων, όπως αυτές επιβλήθηκαν από τους φανατικούς εκφραστές της αντικοινωνικής πολιτικής που πέταξε στο περιθώριο εκατομμύρια πολίτες στερώντας τους ακόμη και αυτό το ελάχιστο δικαίωμα στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.
Στα χρόνια της επιβεβλημένης “σιγής ασυρμάτου” των ΜΜΕ τέτοιου είδους στοιχεία είχαν εξοστρακιστεί από την ειδησεογραφία και όσοι τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν για τη διάλυση του ΕΣΥ, αν κατάφερναν να βρουν μια χαραμάδα στον δημόσιο λόγο, κατηγορούνταν για αντιμεταρρυθμιστικές αγκυλώσεις που λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης. Στα χρόνια της σιωπής των ΜΜΕ εξαφανίστηκαν από προσώπου γης οι εκατομμύρια αποκλεισμένοι ανασφάλιστοι και παρουσιάζονταν ως επιτυχίες τα “εισιτήρια” του Άδ. Γεωργιάδη.
Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια ώστε κάποιοι να ανακαλύψουν τι έγινε στην Ελλάδα των Μνημονίων. Χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση ώστε να γίνουν “αποκαλυπτικά ρεπορτάζ” για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, που μέχρι το 2014 αποτελούσαν δημοσιογραφικό άβατο για τα ΜΜΕ των προνομιακών σχέσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δυστυχώς για ορισμένους η «ανακάλυψη της Αμερικής» έχει αξία όταν συμβαίνει σε παρόντα χρόνο και όχι με την ύποπτη χρονοκαθυστέρηση του ανυποψίαστου των προηγούμενων χρόνων.
Η περίπτωση της αναπαραγωγής της έρευνας του «Guardian» δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας για τα συστημικά ΜΜΕ, που εκ των υστέρων ανακαλύπτουν προβλήματα και ελλείψεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και δημόσιας σφαίρας. Τα παραδείγματα πολλά και επαναλαμβανόμενα από τους απόντες των προηγούμενων χρόνων, που θαρρείς και ανακάλυψαν την Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές του 2015. Μόνο που απευθύνονται σε πολίτες με μνήμη, που δεν έλειπαν από τη χώρα.
_____________
Από το κύριο άρθρο της εφημερίδας ΑΥΓΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Συνδυασμένη επίθεση Πετροπουλαίων ΝΔ και ΠΟΕΔΗΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου