ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Μητσοτάκης έκλεισε το μάτι προς τους επιχειρηματίες!



Αν και μιλάει για πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα, η πραγματικότητα είναι πως οι προτάσεις που κατέθεσε είναι στην πλειοψηφία τους αδύνατο να κοστολογηθούν.
 
 Σχολιασμός της ομιλίας του στις 17-09-2016 και της συνέντευξής του στις 18-09-2016 στην 81η ΔΕΘ

Στο παρόν κείμενο  δίνουμε απαντήσεις στις εξαγγελίες που έκανε η ΝΔ στη ΔΕΘ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και αναφέρθηκε στις δύσκολες εποχές που δεν σηκώνουν παροχολογίες, δεν μπόρεσε παρά να κλείσει το δεξί του μάτι προς τη μεσαία τάξη και την τάξη των επιχειρηματιών (μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών).
Τα παραπάνω αναφέρουν οικονομικοί κύκλοι του Μαξίμου, που δίνουν στη δημοσιότητα την παρακάτω οικονομική και πολιτική ανάλυση επί των δηλώσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν και μιλάει για πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα, η πραγματικότητα είναι πως οι προτάσεις που κατέθεσε είναι στην πλειοψηφία τους αδύνατο να κοστολογηθούν. Κοστολογούνται μόνο οι προτάσεις που αφορούν τον επιχειρηματικό κλάδο (μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από τα 29% στο 20% και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών), όχι όμως επί πραγματικών αριθμών, αλλά επί του παλιού γνωστού «δούναι και λαβείν» μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρηματικού κόσμου.
Μάταια προσπαθεί να ενδυθεί το μανδύα του νέου πολιτικού, άδικα παλεύει «κακίζοντας» στην ομιλία του τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και καλώντας τους να παραμείνουν στη χώρα και να επενδύσουν σε αυτήν. Και ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ, είναι κομμάτι της διαπλοκής που έχει καταπιεί τη χώρα, είναι κομμάτι του μηχανισμού που μας οδήγησε μέχρι εδώ. Η νεοφιλελεύθερη  πραμάτια της ΝΔ στη ΔΕΘ δεν πουλάει πια!

Α) Φορολογικές εξαγγελίες

1. Ηλεκτρονικές συναλλαγές
Μητσοτάκης:
…«Επιτρέψτε μου όμως να δώσω ένα μόνο παράδειγμα, που αποτελεί τεράστια ευκαιρία για να εισπράξει το κράτος πρόσθετα έσοδα και να μειώσει τη φοροδιαφυγή. Αναφέρομαι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές:
Η Ελλάδα σήμερα είναι ουραγός στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η χρήση τους όμως αποδεδειγμένα μειώνει τα ποσοστά φοροδιαφυγής και παραοικονομίας και αυξάνει τα δημόσια έσοδα.
Πρέπει να μειώσουμε δραστικά την χρήση μετρητών στις συναλλαγές μας.
Για να επιτύχουμε μια ταχεία διείσδυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στη χώρα μας, υιοθετούμε ένα συνεκτικό πλέγμα διοικητικών μέτρων και οικονομικών κινήτρων.
Από τις παρεμβάσεις αυτές θα αυξήσουμε με βιώσιμο τρόπο τα έσοδα κατά 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 1,5 δις ευρώ σε βάθος δύο ετών.
Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση αυτής της αυτονόητης πολιτικής γεννά εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της πρόθεση να περιορίσει τη φοροδιαφυγή.»…
Σχόλια:
·                  Στην ομιλία και τη συνέντευξη δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα κίνητρα διευρυμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που ανακοινώνει. Στο έντυπο της "Συμφωνίας Αλήθειας" της ΝΔ αντιγράφει ουσιαστικά τμήματα  από το σχεδιασμό των νομοσχεδίων που έχουν ανακοινωθεί  (σελ.11 εντύπου «Συμφωνία της Αλήθειας»).
·                  Το νομοσχέδιο είναι στο τελικό στάδιο της συζήτησης με τους θεσμούς. Ο μόνος λόγος για τις συγκεκριμένες αναφορές είναι για να "κλέψει" τις εντυπώσεις και να διεκδικήσει εκ των υστέρων την "πατρότητα" των νομοσχεδίων.

2. Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων& ΦΠΑ
Μητσοτάκης:
…«Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούλησή μου είναι…
-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.
-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.
Η «ανάσα» 2,6 δις ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων»…
Σχόλια:
·                  Μιλάει για νέο μνημόνιο; Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει την συμφωνία με τους θεσμούς αφού όπως ο ίδιος λέει :
…«Από εκεί και πέρα, ήμασταν απολύτως ξεκάθαροι και σαφείς ότι περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών μπορεί να υπάρξει υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος»… απάντηση στον κ. Τσίμπα(ΕΤ3).
και
 …«Δύο είναι τα πεδία που απαιτείται μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές μας:
1ον , ο περιορισμός των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά από το 3,5% στο 2%, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος που με τη σειρά του θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Και 2ον, μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με μια στοχευμένη μείωση των δαπανών και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.» …
·                  Σχετικά με τον εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα χαμηλά εισοδήματα. Η συγκεκριμένη εξαγγελία όπως έγινε δεν είναι μετρήσιμη. Θα πρέπει η ΝΔ να μας διευκρινίσει συνολικά τις κλίμακες φορολογίας, το αφορολόγητο, το εισαγωγικό κλιμάκιο, και ένα πλήθος άλλων συντελεστών σχετικών με τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων για να μπορέσει να υποστηρίξει τους αριθμούς που δημοσίευσε.
·                  Στην περίπτωση του ΦΠΑ, (Δελτίο Τύπου της ομιλίας του) αναφέρει δύο συντελεστές 22% και 11%. Ουσιαστικά μιλά για κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% που συμπεριλαμβάνει (φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εισιτήρια θεάτρου, κλπ) και ταυτόχρονα απεμπολεί το κατοχυρωμένο από την είσοδό μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δικαίωμα σε αυτόν. Δηλαδή προτείνει αύξηση ΦΠΑ για φάρμακα, βιβλία, περιοδικό τύπο, εισιτήρια θεάτρου, κλπ.
·                  Στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στις προθέσεις της ΝΔ αναφορικά με την επαναφορά ή όχι του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου (έκπτωση 30% στους συντελεστές φορολόγησης), αν και όλο το προηγούμενο διάστημα  άσκησαν δριμεία κριτική της κυβέρνησης κατά του συγκεκριμένου μέτρου. Και ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των μονίμων κατοίκων, η ΝΔ για πολλοστή φορά δεν τοποθετείται! (ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε κάθε περίπτωση και υπό τις παρούσες συνθήκες, οι συντελεστές για εστίαση και διαμονή είναι ευνοϊκότεροι.) 

3.           Μείωση φόρου μερισμάτων από το 15% στο 5%
Μητσοτάκης:
…«Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής  στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.»…
Σχόλια:
·                  Εδώ γίνεται ένας κατά προσέγγιση υπολογισμός εκ μέρους της ΝΔ, αφού προς το παρόν τα μερίσματα φορολογούνται με 10%.

4.           Μείωση ΕΝΦΙΑ
Μητσοτάκης:
…«Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο). Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα.»…
Σχόλια:
·                  Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, οι εξαγγελίες της ΝΔ απαιτούν ισοδύναμα 960 εκατομμυρίων (3,2 δις Χ 30%). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα, οι εξαγγελίες τους απαιτούν τεράστια ποσά, τα οποία δεν καλύπτονται από το άθροισμα των 1.475 εκ € από δήθεν εξοικονόμηση δαπανών.

5.           Φορολογική Επιδρομή
Μητσοτάκης:
…«Η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης βυθίζει την οικονομία στην ύφεση. Παράλληλα εγείρει σοβαρά ζητήματα δικαιοσύνης καθώς, αντί να επιχειρείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η κυβέρνηση επιλέγει να πλήξει τους μόνιμα επιβαρυνόμενους πολίτες.» ….
Σχόλια:
·                  Δεν αναφέρει πως θα γίνει αυτή η διεύρυνση.
·                  Ανακοινώνει μέτρα  ελάφρυνσης 900 εκ € (500 εκ. €  μείωση φόρου επιχειρήσεων και 400 εκ. € μερισμάτων), αυτά δεν θα τα περικόψει από «τους μόνιμα επιβαρυνόμενους πολίτες» όπως λέει ο ίδιος, μέσα από τα μέτρα εξοικονόμησης που συμπεριλαμβάνει στο «κοστολογημένο» κατά τα άλλα, πρόγραμμά του;

6.           Φορολογικό σύστημα – Παραοικονομία - Ληξιπρόθεσμα
Μητσοτάκης:
…«Το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει.
Χαρακτηρίζεται από παραοικονομία,40 δις ευρώ περίπου.
Από φοροδιαφυγή,12 δις ευρώ περίπου.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών εκτοξεύονται. Ξεπέρασαν τα 90 δις ευρώ. Ένας στους δύο Έλληνες χρωστά στην εφορία.»…
Σχόλια:
·                      Έχουν κατατεθεί πολλές φορές τα στοιχεία στη Βουλή, αλλά η ΝΔ επιμένει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει… Ενδεικτικά να επαναλάβουμε ότι το 2015 διενεργήθηκαν 74.076 έλεγχοι από τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας (αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 185% του αντίστοιχου στόχου του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2015), σε προϊόντα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (καπνικά, καύσιμα, αλκοολούχα), νόμιμη κατοχή και κυκλοφορία οχημάτων, ρευστά διαθέσιμα, παραποιημένα εμπορεύματα, λειτουργία φορολογικών αποθηκών κλπ. Δηλαδή σε προϊόντα που αν κυκλοφορούσαν νόμιμα στην αγορά το δημόσιο θα εισέπραττε κανονικά όλους τους φόρους (ΕΦΚ, ΦΠΑ, εισοδήματος). Αποτέλεσμα των αυξημένων ελέγχων ήταν και τα αυξημένα ποσά καταλογισμών κατά 66,35% και συγκεκριμένα κατά 110.086.842 €. Η βούληση της κυβέρνησης να πατάξει την παραοικονομία είναι πρόδηλη μέσα από πλήθος πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων και σταδιακά θα αποδίδει όλο και περισσότερο (ένσημες ταινίες στα καπνικά, ιχνηθέτηση υγρών καυσίμων, κλπ)

2014
2015
Μεταβολή
Συνολικό ποσό καταλογισμού
165.920.115 €
276.006.957
+66,35%
Καταλογιστικές πράξεις
5.658
5.929
+4,79%
Κατασχέσεις-Δεσμεύσεις
841
1.344
+59,81%




ΠΗΓΗ: Απολογιστική Έκθεση 2015 Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

·                      Κατά το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2016 παρατηρείται σημαντική μείωση του ρυθμού αύξησης των ληξιπροθέσμων και συγκεκριμένα η αύξηση των ληξιπροθέσμων για το 7μηνο του 2016, ανέρχεται σε 3,45 δις €, τη στιγμή που το αντίστοιχο 7μηνο του 2015, ήταν 5,11 δις €, ενώ για το αντίστοιχο 7μηνο του 2014, ήταν 6,60 δις €! Επίσης, παρατηρείται σημαντική αύξηση της εισπραξιμότητας έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 κατά 40,0%, και κατά 32,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
·                      Παρά την παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον και την απουσία χρηματοδότησης της χώρας για όλο το 2015, συγκριτικά με τα άλλα χρόνια, η γενική εικόνα δείχνει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό και αυτό οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε.
·                      Παραλάβαμε ως κυβέρνηση ένα σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών κρίσιμα υψηλό (1/1/2015 ληξιπρόθεσμες οφειλές 75,233 €). Καταστροφή που είχε ήδη συντελεστεί στην ελληνική οικονομία αποτυπώνονταν και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Την 1/1/2016 το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο διαμορφώθηκε σε 86,301 δις €. Δηλαδή, η συνολική αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά το έτος 2015 (11,068 δις €) είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση κατά το έτος 2014 (11,716 δις €).
·                       Οι συνολικές εισπράξεις έναντι των ληξιπροθέσμων οφειλών κατά το 2015 ανήλθαν στα 3,902 δις €, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,1% συγκριτικά με τις αντίστοιχες εισπράξεις του προηγούμενου έτους 3,679 δις €.

7.           Φορολογικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις
Μητσοτάκης:
…«Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
-                     Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
-                     Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.»…
Σχόλια:
Οι εξαγγελίες αυτές δεν αναφέρονται στο υποτιθέμενο κοστολογημένο πρόγραμμα των φορολογικών παρεμβάσεων της ΝΔ. Για άλλη μια φορά προκύπτει η προχειρότητα, η στοχευμένη και μη κοστολογημένη παροχολογία της ΝΔ.

8.           Μειωμένοι στόχοι πλεονάσματος
Μητσοτάκης:
«Αν η οικονομία δεν ανακάμψει, τα νούμερα για το χρέος δύσκολα θα βγουν. Εάν όμως, η οικονομία καταφέρει και δημιουργεί γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε ναι, πράγματι, υπάρχει μία λύση, η οποία μας επιτρέπει και να περιορίσουμε τα πλεονάσματα στο 2% και να κάνουμε παρεμβάσεις στο χρέος, οι οποίες να είναι στη σφαίρα του εφικτού και όχι του ανέφικτου.»… Απάντηση στον κ. Ραβανό (ΒΗΜΑ).
Σχόλια:
·                  Στην απάντησή του προς τον κ. Ραβανό μας θυμίζει ότι το σύνολο το «κοστολογημένο» πρόγραμμα που ανακοίνωσε εξαρτάται από τον περιορισμό των πλεονασμάτων του 2%, το οποίο ισχυρίζεται (κυρίως στην ομιλία του) ότι θα επιτευχθεί γιατί:
α. είναι πιο αξιόπιστοι
β. θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τις μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας
γ. θα προχωρήσουν και σε μεταρρυθμίσεις πέρα από τις συμφωνηθείσες.
Επομένως, μιλάμε για νέο μνημόνιο;

9.           Φορολόγηση ηλεκτρονικού τζόγου
Μητσοτάκης:
…«υπάρχει ακόμα ένα ανοιχτό ζήτημα σχετικά με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και σχετικά με την προώθηση και τη φορολόγηση ενός συστήματος, όπου θα νομιμοποιεί τα VLTs, τα φρουτάκια δηλαδή, τους κουλοχέρηδες. Γιατί σήμερα έχουμε το παράδοξο να λειτουργούν δεκάδες χιλιάδες τέτοιες συσκευές, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο και χωρίς το κράτος να έχει κανένα απολύτως έσοδο από αυτή την παράνομη δραστηριότητα. Και θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να δηλωθεί. Και είναι και μία ευκαιρία για το Κράτος να εισπράξει συμπληρωματικά έσοδα από μία αγορά, η οποία σήμερα κινείται έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας.»… Απάντηση στον κ. Παλλήκαρη (Επένδυση).

Σχόλια:
·                  Η κυβέρνηση έχει ήδη διασαφηνίσει την πολιτική της βούληση, η οποία δεν είναι άλλη από το να μπει τέλος στην ανομία. Άμεσα θα δημοσιοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις, ώστε να πάμε σε ένα οριστικό καθεστώς αδειοδότησης των εταιρειών ιντερνετικού τζόγου και επομένως και φορολόγησής του.

10.        Ρυθμίσεις επιχειρηματικών οφειλών
Μητσοτάκης:
…«Δίνουμε μία συνολική λύση - ανάσα για όλους εκείνους που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Για μία επιχείρηση, για παράδειγμα, που έχει καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με δικό της αίτημα, μπορεί να αναδιαρθρώσει το σύνολό των οφειλών τους έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνεπής από εδώ και στο εξής.
Η διαδικασία ξεκινάει από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο οφείλει το μεγαλύτερο ποσό.
Εάν η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα γενναίο «κούρεμα» στα χρήματα που της οφείλονται και ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή κρίνει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, τότε αυτόματα ρυθμίζονται αντίστοιχα οι οφειλές σε εφορία και ταμεία.
Ειδικά για οφειλές σε εφορία και ταμεία διαγράφονται μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις»…

Σχόλια:
·                  Δεν παραθέτει τους όρους τις προϋποθέσεις και το κόστος όσων λέει. Στο αντίποδα γίνονται όλες οι διεργασίες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις τόσο με τη ρύθμιση των τραπεζικών τους οφειλών, όσο και οφειλών τους προς το δημόσιο (πάγωμα οφειλών στον ΟΑΕΕ)

Β) Μείωση κρατικών δαπανών

1.           Βελτίωση αποτελεσμάτων ΔΕΚΟ
Μητσοτάκης:
…«400 εκ. € από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.»
Σχόλια
·                  Πρέπει να εξηγήσει η ΝΔ τί ακριβώς εννοεί: αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ; αύξηση του τιμολογίου της ΕΥΔΑΠ; Αφού σκοπεύει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και επομένως λογικά δεν θα αντισταθεί στη συνολική πώληση της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ, από που θα συγκεντρώσει τα 400 εκ €; Από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Από αθλητικά σωματεία; Από τα κρατικά θέατρα;

2.           Αναστολή αυξήσεων δημοσίων υπαλλήλων
Μητσοτάκης:
…«150 εκ € από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημόσιους υπαλλήλους.»…
Σχόλια
·                  Οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό να αναγνωρίζεται η υπηρεσία τους και να αυξάνεται, έστω και ελάχιστα ο μισθός τους. Τώρα ανακοινώνεται ότι περαιτέρω αυξήσεις δεν θα υπάρξουν (ενώ θα επαναφέρει και το δικό του σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο...)

3.           Έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου
Μητσοτάκης:
…«140 εκ € από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.» …
Σχόλια
·                  Μιλάμε για ένα νέο PSI;

4.           Ευγενή ταμεία
Μητσοτάκης:
…«140 εκ. € από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.» ..
Σχόλια:
·                  Το 2014 η κρατική επιχορήγηση μόνο προς τη ΔΕΗ άγγιξε τα 604 εκ €. Η εξοικονόμηση πως θα προκύψει; από νέα μείωση στις συντάξεις; Από αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών; Και τέλος για ποια ευγενή ταμεία μιλάμε αφού από 1/1/2017 περνάμε σε ενιαίο ασφαλιστικό φορέα; (https://lawyalty.wordpress.com/2014/09/12/επιχορηγησεις-προς-ασφαλιστικά-ταμε/)

5.           Συμψηφισμός οφειλών ΟΓΑ
Μητσοτάκης:
…«100 εκ € από συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.»…
Σχόλια:
·                  Δηλαδή όσοι αγρότες χρωστάνε στον ΟΓΑ θα πάρουν ξανά επιδότηση αφού ξεχρεώσουν...
·                  Μόνο οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από κοινοτικούς πόρους καθώς και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επενδυτικούς σκοπούς (που καταβάλει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ), περιλαμβάνονται στις ενισχύσεις προς τους αγρότες που δεν επιτρέπεται να κατάσχονται για χρέη προς το Δημόσιο.
·                  Όλες οι άλλες καταβολές προς τους αγρότες είτε έχουν τη μορφή αποζημιώσεων είτε τη μορφή επιδοτήσεων επί της παραγωγής καθώς και όλες οι τελικές κοινοτικές επιδοτήσεις που δίδονται μετά την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων μπορούν να κατασχεθούν από το Δημόσιο.

6.           Ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονικές προμήθειες και Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο
Μητσοτάκης:
…«150 εκ € από ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.»…
Σχόλια:
·                      Ποσό της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ μπορεί άμεσα να εξοικονομήσει για τα έτη 2017-2018 το Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων. Την εκτίμηση αυτή έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προωθώντας νομοθετική ρύθμιση για τη διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και άλλων εγγράφων στο Δημόσιο αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500089129)
·                      Γιατί δεν έκανε η ΝΔ τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (http://www.promitheus.gov.gr/) όταν μπορούσε;
·                      Προαναγγέλλονται, χωρίς κανένα συγκεκριμένο αριθμητικό στοιχείο και χωρίς καμία προσδιορισμένη πολιτική στόχευση, αλλαγές στο φάρμακο... Πόσα θέλει να πάρει από ασφαλισμένους, συνταξιούχους και χρόνια πάσχοντες για να είναι ευχαριστημένος;

7.           Συγχώνευση κτιριακών υποδομών
Μητσοτάκης:
…«20 εκ. € από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.»…
Σχόλια:
·                      Ποιος ήταν στη διακυβέρνηση όταν έγινε η περίφημη  σύμβαση μεταβίβασης των 28 ακινήτων του Δημοσίου στην Πανγαία και την Grivalia ΑΕΕΑΠ, τα οποία και μεταβιβάστηκαν με σκανδαλωδώς χαμηλό τίμημα και τα έχει νοικιάσει πλέον το δημόσιο από τους νέους ιδιοκτήτες για 20 χρόνια με ετήσιο εγγυημένο ενοίκιο προς τις εταιρείες ίσο με το 10% του τιμήματος; (δηλαδή 25.590.240 κάθε χρόνο σε ενοίκια για χρήση κτιρίων που ανήκαν στο δημόσιο και μάλιστα σε βάθος εικοσαετίας. Ενδεικτικά: Ετήσιο ενοίκιο Κτιρίου Κεράνη 2,7 εκ. ευρώ. Ετήσιο ενοίκιο Κέντρου Γραπτού Τύπου 5 εκ € κοκ.)
·                      Γιατί η ΝΔ όσο ήταν κυβέρνηση δεν φρόντισε για την μεταφορά και εγκατάσταση δημοσίων υπηρεσιών σε κενά μισθωμένα κτήρια ή κενά κτίρια ιδιοκτησίας του δημοσίου;

8.           Διατήρηση υπάρχουσας σχέσης αποχωρήσεων - προσλήψεων
Μητσοτάκης:
…«75 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο .»…
Σχόλια:
·                      Καθημερινά γίνονται μάχες για να καλυφθούν τα οργανικά κενά σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές, ελεγκτές του ελληνικού δημοσίου και ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να ωφεληθεί από τη συμφωνία για σταδιακή βελτίωση της σχέσης αποχωρήσεων - προσλήψεων μέχρι το 2019 σε 1 προς 1. Οι εμμονές της ΝΔ  με τη δημόσια Υγεία, τη δημόσια Παιδεία και τους δημόσιους μηχανισμούς ελέγχων είναι δεδομένες και δεν πρέπει κανείς να ξεχνά όσα συνέβαιναν μέχρι το Γενάρη του 2015.

9.           Κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ
Μητσοτάκης:
…«100 εκ € τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.»… 

 Σχόλια:
·                      Ποιες είναι αυτές οι δομές; Οι δομές φιλοξενίας προσφύγων;
·                      Τί άλλο σκόπευε να εκχωρήσει και έχει μείνει σε εκκρεμότητα;

Γενικά πρέπει να σημειώσουμε ότι το «κοστολογημένο» πρόγραμμα της ΝΔ παρουσιάζει έλλειμμα τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του κατά 425 εκ €, τα οποία θα καλυφθούν σε βάθος τετραετίας. «Συνολικά η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.». Το έλλειμμα όμως από πού θα καλύπτεται τα πρώτα χρόνια εφαρμογής;

Γ) Λοιπές πολιτικές εξαγγελίες

1.           Μείωση της ανεργίας
Μητσοτάκης:
…«Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις…
Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ…
Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ πρέπει εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα…
Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και στόχος για δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο.»…
Σχόλια:
·                  Δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες για το πως θα επιτύχει τους στόχους του, πέραν του ότι θα πάρει «πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, εγχώριων και ξένων και των πολιτών»

2.           Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ
Μητσοτάκης:
…«Απαιτείται ένα ισχυρό «αναπτυξιακό σοκ» που θα κινητοποιήσει και θα αξιοποιήσει τις υπάρχουσες ταλαιπωρημένες, πλην όμως υπαρκτές, παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.
Αυτό περιλαμβάνει 4 δέσμες πολιτικών:
1ον αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. 2ον, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
3ον, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Και 4ον, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.»..
Σχόλια:
·                  Πάλι δεν γίνεται συγκεκριμένος για το πώς. Για παράδειγμα με τη φράση «επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» εννοεί την πλήρη μεταβίβαση της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ, κλπ;

3.           Κόκκινα δάνεια
Μητσοτάκης:
…«Θέλω εδώ να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία.
Το σχέδιο μας προβλέπει κίνητρα αλλά και κυρώσεις στις Τράπεζες για άμεση διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση και τον εξορθολογισμό του ιδιωτικού χρέους.»…
Σχόλια:
·                  Αναφέρεται και στα κόκκινα δάνεια των κομμάτων και του «Κήρυκα των Χανίων»; Που ανήκουν τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δάνειων της ΝΔ; Θα φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ για τη διευθέτησή τους ή θα υποστούν οι τράπεζες που τα χορήγησαν κυρώσεις; Γιατί ο κ. Γεωργιάδης μίλησε πρόσφατα για «κούρεμα» των οφειλών της ΝΔ, επειδή τα χρέη της είναι τόσο υψηλά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

4.           Στρατηγικοί κακοπληρωτές
Μητσοτάκης:
…«Αποκαλύπτουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που- σε βάρος των πολλών- δεν πληρώνουν ενώ μπορούν.»…
Σχόλια:
·                  Υποκρύπτονται προθέσεις για κατάργηση των 100 δόσεων;
·                  Η περίπτωση της εφημερίδας «Κήρυκας των Χανίων» εμπίπτει στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές;

5.           Voucher για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς
Μητσοτάκης:
…«Για κάθε παιδί οικογένειας που πληροί εισοδηματικά κριτήρια και δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό χορηγούμε κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα και για 10 μήνες το χρόνο, για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων.»…
Σχόλια:
·                  Κόστος – προϋποθέσεις ένταξης; Απλά παροχολογία. Για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκπροσωπεί με περηφάνια, τα κουπόνια στην παιδεία είναι δομικά εργαλεία. Έχουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, τα οποία εξαρτώνται από τη βασική πολιτική γραμμή της κάθε κυβέρνησης. (http://www.kanep-gsee.gr/theseis-apopseis/oi-theseis-mas-gia-ton-thesmo-ton-voucher--koyponiwn-ekpaideysis-kai-tis-katartisis)

6.           Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Μητσοτάκης:
…«Υπάρχει ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Δέσμευση μου είναι ότι εντός 2 ετών θα χορηγηθεί σε όλους τους πολίτες που θα το έχουν ανάγκη.»…
Σχόλια:
·                  Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από 1/1/2017 προχωρά στην καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το οποίο υπολογίζεται να έχει συνολικά οφέλη για περίπου 700.000 άτομα (http://www.newsit.gr/ellada/Koinoniko-Eisodima-Allileggyis-200-os-500-eyro-to-mina-se-700-000-atoma-Poioi-dikaioyntai-ta-xrimata/654883)

7.           Επενδύσεις στον τουρισμό και τη δεύτερη κατοικία
Μητσοτάκης:
…«Ενδεικτικά,  αναφέρω ότι μόνο ο κλάδος του τουρισμού και της δεύτερης κατοικίας μπορεί να προσελκύσει, σύμφωνα με τις αναλύσεις των ιδίων των κλαδικών φορέων, επενδύσεις που θα αγγίζουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη πενταετία»… Απάντηση στον κ. Δημαρέση (FOCUSFM ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ).
Σχόλια:
·                  Μερική απάντηση στη δήλωση της ομιλίας του («επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δις.»). Δεν λέει πως θα βρει τα υπόλοιπα 75 δις €. Και φυσικά η απάντησή του παραβλέπει στοιχεία όπως η φέρουσα ικανότητα των περιοχών προς εκμετάλλευση, οι συχνά ανύπαρκτες δομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που βαρύνουν το δημόσιο, το περιβαλλοντικό κόστος, η θέληση των τοπικών κοινωνιών κλπ.

8.           ΣΔΙΤ
Μητσοτάκης:
…«είναι σχήματα τα οποία δούλεψαν πολύ καλά, φτιάχτηκαν έργα, σχολεία, μεσαία έργα υποδομής, με τη δυνατότητα του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου να συμπράξουν στη δημιουργία καινούργιων επενδυτικών ευκαιριών.»… Απάντηση στον κ. Τζιοβάρα (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ).
Σχόλια:
·                  Έρχεται σε αντίθεση με την εξής δήλωση της ομιλίας του παραπάνω… «Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις»…, αλλά και με τις αναφορές στην ομιλία του για τον «κακή» κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα («Σε ένα σφιχταγκαλιασμένο ταγκό ενός συχνά κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, πολιτικές δυνάμεις και επιχειρηματίες υπονόμευσαν  την παραγωγική βάση της χώρας.»)

9.           Ασφαλιστικό και εισφορές
Μητσοτάκης:
…«Εμείς, λοιπόν, αφού όμως έχουμε τα πραγματικά δεδομένα, θα προτείνουμε μια επαναξιολόγηση του συστήματος, το οποίο εφάρμοσε η Κυβέρνηση, της ευθείας σύνδεσης των εργοδοτικών εισφορών με το εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Επαναλαμβάνω ότι είναι μια πολιτική η οποία δεν φαίνεται, μέχρι σήμερα, να αποδίδει και δεν θα λύσει τελικά και το πρόβλημα των Ταμείων. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Το πρόβλημα των Ταμείων δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί εάν δεν αλλάξει η σχέση εργαζομένων προς ασφαλισμένους. Με τη σημερινή αναλογία εργαζομένων προς ασφαλισμένους, τα Ταμεία μας, εκ των πραγμάτων, δεν θα είναι βιώσιμα.  Για αυτό και επιμένω τόσο πολύ στην ανάγκη μιας επιθετικής πολιτικής, η οποία θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και θα έχει περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στα Ταμεία και όχι μόνο συνταξιούχους, οι οποίοι θα παίρνουν από τα Ταμεία…
… Εμείς, λοιπόν, αφού όμως έχουμε τα πραγματικά δεδομένα, θα προτείνουμε μια επαναξιολόγηση του συστήματος, το οποίο εφάρμοσε η Κυβέρνηση»… Απάντηση στην κα Βεγγίρη (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).
Σχόλια:
·                  Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών + Διευκρίνιση της επιθετικής πολίτικης, πάντα έχοντας υπόψη πως όλα αυτά θα γίνουν υπό το πρίσμα μιας νέας διαπραγμάτευσης  (μείωση 3,5% στο 2% κλπ).
·                  Δεν έγινε καμία αναφορά στο ύψος των συντελεστών των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο φορολογικοί και ασφαλιστικοί συντελεστές λειτουργούν ουσιαστικά ως συγκοινωνούντα δοχεία και θα πρέπει να μας πει η ΝΔ αν τελικά αποδέχεται το ασφαλιστικό σύστημα που ψήφισε και προωθεί αυτή η κυβέρνηση ή όχι.

10.       Ακατάσχετο επιδοτήσεων
Ερώτηση κ. Ρούστα:
…«Έτσι, όμως, δεν αίρεται και το ακατάσχετο των επιδοτήσεων, που υπάρχει σήμερα;»…
Μητσοτάκης:
…«Όχι. Η απάντηση στο δεύτερο είναι όχι. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό αφορά μόνο τον τελευταίο χρόνο.
Εάν, όπως ανέφερα και στην ομιλία μου, η οικονομία ανακάμψει και έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, θα μπορούμε να δούμε και μια πιο τολμηρή και διαφορετική προσέγγιση στη φορολόγηση εισοδήματος, η οποία προφανώς θα αφορά και στους αγρότες.»…
Σχόλια:
·                  Να προσέξουμε ιδιαίτερα τη διευκρίνιση που δίνει ο ίδιος στην απάντησή του ότι οι εξαγγελίες για την φορολογία εισοδήματος στηρίζονται στην προϋπόθεση της ανάκαμψης.
·                  Δεν είναι σαφής η απάντησή του για τον συμψηφισμό οφειλών προς τον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις. Ακατάσχετες είναι οι πλέον «παραγωγικές» επιδοτήσεις, δηλαδή οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από κοινοτικούς πόρους καθώς και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επενδυτικούς σκοπούς (που καταβάλει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ). Τι εννοεί με την απάντησή του; Ότι η εξαγγελία αφορά την τελευταία δόση των επιδοτήσεων ή ότι αφορά τις οφειλές που σχηματίστηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο;

11.        Πλήρης και αναμφισβήτητη αποδοχή της συμφωνίας του Αυγούστου
Μητσοτάκης:
…«το πρώτο πράγμα που θα κάνει η νέα ελληνική Κυβέρνηση είναι να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά ότι θα υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος. Και, όχι μόνο θα υλοποιήσει αυτές, αλλά θα προσθέσει και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα κινούνται στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου ανάτασης της εθνικής οικονομίας….
Και είμαστε αποφασισμένοι, όχι γιατί οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι στο πρόγραμμα, αλλά διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι οι σωστές για τη χώρα. Και πιστεύουμε, επίσης ακράδαντα, ότι η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών τις πιστεύει και τις θέλει αυτές τις μεταρρυθμίσεις .»…Απάντηση στον κ.Πεΐτση (Zougla).
Σχόλια:
·                  Μιλάει για νέο μνημόνιο;
·                  Με τη συγκεκριμένη αναφορά στην ομιλία του, ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ ακυρώνει τη συνολική αντιπολιτευτική θέση του κόμματός του. Καθιστά σαφές σε όλους τους πολίτες, πως η κοινοβουλευτική στάση του κόμματος του κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων που έρχονται σε εφαρμογή της συμφωνίας, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο «ψευδών» αντιστάσεων των βουλευτών της ΝΔ. Θα εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία διότι πιστεύουν ακράδαντα ότι (οι μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας) είναι οι σωστές για τη χώρα.

12.        Οφειλές δημοσίου προς ιδιώτες
Μητσοτάκης:
…«Ο «κόφτης», με τον τρόπο του, έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Έχει ενεργοποιηθεί καταρχάς, διότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνονται από μια Κυβέρνηση, η οποία έχει σταματήσει να πληρώνει οποιονδήποτε. Εκτός από μισθούς και συντάξεις, δεν πληρώνει τίποτα. »… Απάντηση στον κ. Γκάτσιο (CAPITAL και το ΚΕΦΑΛΑΙΟ).
Σχόλια:
·                  Η ΝΔ και πάλι ψεύδεται. Κατά το πρώτο 8μηνο του 2016οι επιστροφές που πραγματοποιήθηκαν είναι αυξημένες κατά 18,19% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού και παρά το γεγονός της μη καταβολής της δόσης εκ μέρους των θεσμών.

13.        Κρατικοδίαιτος καπιταλισμός
Μητσοτάκης:
…«Η πραγματικότητα είναι ότι δυστυχώς, ένα μέρος της επιχειρηματικής τάξης της χώρας βολεύτηκε με αυτό το μοντέλο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήρθε πολύ κοντά στην εξουσία και με αυτό τον τρόπο ενδιαφέρθηκε πρωτίστως για τα προσωπικά συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα της κοινωνίας.»… Απάντηση στον κ. Σαχίνη (Κρήτη TV).
Σχόλια:
·                  Ομοίως φυσικά και οι πολιτικοί που τους εξυπηρετούσαν έβαζαν πάνω απ' όλα τα προσωπικά τους οφέλη και μετά την κοινωνία. Κάτι παραπάνω ξέρει τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του…

14.        Παρεμβάσεις στην ΤτΕ
Μητσοτάκης:
…«Δεν θα μπω, λοιπόν, στον πειρασμό να σχολιάσω το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά θέλω να επαναλάβω ότι οποιαδήποτε, άμεση ή έμμεση, παρέμβαση στο έργο του κεντρικού τραπεζίτη είναι απαράδεκτη, είναι κατακριτέα και θα στηλιτεύεται από τη Νέα Δημοκρατία. »… Απάντηση στον κ. Μουρελάτο (ACTION 24).
Σχόλια:
·                  Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Στουρνάρα ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα στις σχέσεις της ΤτΕ και της κυβέρνησης. Μάλιστα όπως υπογράμμισε η υπόθεση ελέγχου στην εταιρεία της συζύγου του, Λίνας Νικολοπούλου, κατόπιν εισαγγελικού αιτήματος: «Δεν μπορεί να βάλει σκιές μεταξύ της ΤτΕ και της Κυβέρνησης».
Η σύζυγος μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και θα χειριστεί το θέμα αυτό μόνη της, είπε.
Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα της εισαγγελικής έρευνας αλλά για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Ερωτηθείς δε αν είναι καλές οι σχέσεις με το Μαξίμου είπε «δεν είχαν χαλάσει ποτέ». Επιπλέον ο διοικητής της ΤτΕ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εκπαραθύρωσής του από την κεφαλή της Τράπεζας.
Σε άλλη ερώτηση, αν υπάρχει πόρισμα το οποίο πρόκειται να σταλεί στον εισαγγελέα και αφορά τα δάνεια της Αττικής Τράπεζας και κάποια από τα δάνεια αυτά και τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, είπε ότι υπάρχει πόρισμα του SSM και της ΤτΕ, το οποίο αφορά μια μεγάλη περίοδο, κι αυτό ναι, θα δοθεί στη Δικαιοσύνη, όπως κάθε πόρισμα πρέπει να διαβιβάζεται στη Δικαιοσύνη. (http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/17/politiki-tsipras-stournaras_n_12062698.html )

Πηγές:
3.   ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ: http://nd.gr/nea/meiosi-foron
4.   ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΑΣ: http://nd.gr/symfwnia-alitheias
5.   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: