ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα αύριο Δευτέρα στη Βουλγαρία

Στην ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Σόφια βρίσκονται πέντε βασικοί πυλώνες συνεργασίας: ενεργειακά, διπλωματία, οικονομία, στρατιωτική συνεργασία και διαχείριση υδάτων.

 

Διπλωματία
των αγωγών

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ, Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΈΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ Η ΔΙΜΕΡΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ


Την προσοχή του στα Βαλκάνια και στις χώρες του Περσικού Κόλπου στρέφει ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης ενεργητικής πολιτικής που έχει αναπτυχθεί από την κυβέρνηση. Μετά τις επισκέψεις τού Αλέξη Τσίπρα σε χώρες εκτός Ευρώπης με ισχυρή πολιτική και οικονομική επιρροή, όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο ταξίδια με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Αύριο Δευτέρα πρόκειται να βρεθεί στη Βουλγαρία, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτές οι δύο χώρες χαρακτηρίζονται ως οι καλύτεροι εταίροι της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στον Περσικό Κόλπο αντίστοιχα. Έχει ήδη γίνει σχετική προεργασία από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πλέον η διμερής προσέγγιση θα συνεχιστεί σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Συγκεκριμένα για τη Βουλγαρία, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν στην «Αυγή» πως πρόκειται για μια χώρα που αποτελεί συνεπή υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων στα Βαλκάνια σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Έχει άλλωστε καταγγείλει τόσο τις χώρες του Βίσενγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία), όσο και την Αυστρία για τη στάση τους στην προσφυγική κρίση. 

Να σημειωθεί ότι η ελληνική διπλωματία το τελευταίο διάστημα επιδιώκει τη δημιουργία ενός αντίπαλου πόλου απέναντι στις χώρες του Βίσενγκραντ εντός της Ε.Ε. Δηλαδή, γίνονται προσπάθειες να υπάρξει συντονισμός σε μια σειρά ζητημάτων με τη Ρουμανία, την Κροατία και τη Βουλγαρία και ως εκ τούτου είχε λάβει χώρα πρόσφατα σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών στη Θεσσαλονίκη.

Στην ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Σόφια βρίσκονται πέντε βασικοί πυλώνες συνεργασίας: ενεργειακά, διπλωματία, οικονομία, στρατιωτική συνεργασία και διαχείριση υδάτων. 

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Βουλγαρία δεν αποτελεί σημαντικό εταίρο μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις ΗΠΑ, που εκφράζουν ενεργό ενδιαφέρον για την περιοχή. Σημειώνεται πως ο αμερικανικός σχεδιασμός έχει κύριο στόχο στα Βαλκάνια την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια. Σε αυτό το πλαίσιο έχει καταρτιστεί και ο αμερικανικό σχεδιασμός για τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου, τον TAP και τον (ελληνοβουλγαρικό) IGB. 

Οι αγωγοί αυτοί σκοπεύουν να παρέχουν αζερικό αέριο στη Βουλγαρία και μέσω αυτής στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Υπογραμμίζεται δε ότι έχουν ήδη γίνει συζητήσεις για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, κάτι που συνδέεται άμεσα με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB), καθώς το αζερικό αέριο θεωρείται μικρής επάρκειας. 

Σε αυτή τη φάση, η Βουλγαρία είναι 100% εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια και ο αμερικανικός στόχος είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να μειωθεί τουλάχιστον στο 80%. Σε ότι αφορά το διπλωματικό πεδίο, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου που σχετίζεται με τη συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα, την κατάσταση στην Κριμαία και, ευρύτερα, τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας.

Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών περνούν από τις υποδομές και, έτσι, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η σιδηροδρομική γραμμή Βάρνας - Αλεξανδρούπολης, ένα έργο που θα συνέδεε το Αιγαίο Πέλαγος με τη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα στρατιωτικής συνεργασίας με επίκεντρο την αμυντική βιομηχανία, καθώς και θέματα που άπτονται της διαχείρισης των υδάτων του Έβρου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: