Ολοένα και δεξιότερα μετατοπίζεται η Ν.Δ., καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχεται πιέσεις εκ δεξιών, τόσο από το εσωτερικό του κόμματός του όσο και από τις γενικότερες διεργασίες στον χώρο της Κεντροδεξιάς. 


Ήδη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης και ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά Τ. Μπαλτάκος πρωταγωνιστούν στη δημιουργία του -κατ' αυτούς- "ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροδεξιάς", με στόχο να μπουν "σφήνα" στον χώρο μεταξύ Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής.

Με φόντο, λοιπόν, την προοπτική ίδρυσης του νέου κόμματος, αλλά και με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την "ακροδεξιά" πτέρυγα της Συγγρού, ανέσυρε ήδη το χαρτί της ασφάλειας, ενώ υιοθετεί το δόγμα "Νόμος και Τάξη", όπως και τις ακραίες απόψεις που ακούγονται εντός Ε.Ε. περί σύνδεσης της ισλαμικής τρομοκρατίας με το προσφυγικό.

Για τους παροικούντες την "γαλάζια" Ιερουσαλήμ, η πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την "ασφάλεια", αλλά και να συνδέσει το προσφυγικό με τα δολοφονικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.
 

Κλιμακούμενη μετατόπιση

Αντιθέτως, οι διεργασίες στον χώρο της Δεξιάς, αλλά και οι επίμονες εισηγήσεις πολλών "γαλάζιων" στελεχών για άσκηση "δομικής αντιπολίτευσης" προς την κυβέρνηση, είχαν οδηγήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να... στρίψει δεξιά ήδη εδώ και δύο εβδομάδες: όταν, δηλαδή, έπεσε στον "πειρασμό" να ζητήσει την παραίτηση του Γ. Μουζάλα και να υιοθετήσει για το Μακεδονικό την επιχειρηματολογία όλων όσοι έριξαν τον πατέρα του από την κυβέρνηση της χώρας.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτή η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη δεν ήταν αρκετή, κατά πληροφορίες, για τους "σκληροπυρηνικούς" εντός Ν.Δ. Έτσι, η εκδήλωση τρομοκρατικών χτυπημάτων στις Βρυξέλλες οδήγησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από ένα 24ωρο εντατικών διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματος, στην απόφαση να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την "ασφάλεια".

Με τον τρόπο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί απλώς να "παίξει" το χαρτί της "ασφάλειας" και του δόγματος "Νόμος και Τάξη", που παραδοσιακά θεωρείται προνομιακό πεδίο της Δεξιάς, αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί και τις πλέον ακραίες φωνές που ακούγονται στην Ε.Ε.: Σε μια συγκυρία, δηλαδή, που κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άν. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. - Κλ. Γιούνκερ), στην οποία ανήκει η Ν.Δ., κρατούν χωριστά τα δύο θέματα, η Ν.Δ. εμφανίζεται -για μία ακόμη φορά- να υιοθετεί τη στάση και τα επιχειρήματα χωρών της "ομάδας Βίσενγκραντ".

Έτσι, η Συγγρού πλέον συνδέει επισήμως την τρομοκρατία με το προσφυγικό, όπως φαίνεται και από το σκεπτικό με το οποίο "χτίζει" ο Κυρ. Μητσοτάκης το αίτημά του για την σχετική συζήτηση στη Βουλή. "Οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης έχουν σοβαρότατες συνέπειες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και για το κάθε ένα ξεχωριστά. Η ασφάλεια των πολιτών, αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για κάθε δημοκρατικό κράτος" υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, "μπλέκοντας", στη συνέχεια, τα δύο θέματα: "Ειδικά για την Ελλάδα, γίνεται αναπόδραστη η ανάγκη εξέτασης του ζητήματος ασφαλείας, στις νέες συνθήκες που βιώνει η χώρα εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, κατάστασης που δεν προβλέπεται να βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα", όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ., καταγγέλλοντας, μάλιστα, "ήδη εξαιρετικά δύσκολη, σχεδόν εκτός ελέγχου, κατάσταση στο προσφυγικό και μεταναστευτικό".
 

Κινήσεις εκ δεξιών

Όπως προαναφέρθηκε, πάντως, οι πιέσεις που δέχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν εκκινούν μόνο από το εσωτερικό της Ν.Δ., αλλά αφορούν και τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροδεξιάς εν γένει. Ο Γ. Καρατζαφέρης έχει... επανακάμψει σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, "διαφημίζοντας" το νέο κόμμα που "στήνει" με τον Τ. Μπαλτάκο, το οποίο πιθανότατα θα ονομαστεί "Έθνος".

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει προαναγγείλει την ίδρυση ενός "ΣΥΡΙΖΑ της Κεντροδεξιάς", στο οποίο επιμέρους κόμματα και κινήσεις θα μπουν ως "συνιστώσες", ενώ φιλοδοξία των ιδρυτών είναι να "χτυπήσουν" τη Ν.Δ. σε δύο μέτωπα: δηλαδή, να υιοθετήσουν ακροδεξιά και αντιπροσφυγική ρητορική για να απευθυνθούν σε όσους ψηφοφόρους της Χ.Α. θα επαναπατρίζονταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να εκφράσουν "αντιμνημονιακό" λόγο για να προσελκύσουν αγανακτισμένους και απογοητευμένους με το νεοφιλελεύθερο προφίλ του Κυρ. Μητσοτάκη ψηφοφόρους.

Πάντως, προσώρας, οι δύο προαναφερθέντες φαίνεται ότι προσπαθούν... μόνοι τους, καθώς ο Βυρ. Πολύδωρας δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό κάλεσμα, ενώ αρνητικός είναι και ο Χρ. Ζώης. Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο Βασ. Καπερνάρος, με όση αξία έχει αυτό.

Μελιγγώνης Γιώργος-avgi.gr