Τον Σεπτέμβριο θα εκπέμπουν με τις νέες άδειες


"Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους στο να φτιάξουμε ένα νέο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τοπίο, ένα υγιές περιβάλλον", διεμήνυσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, και Δικτύων Χ. Σπίρτζης. Παράλληλα σημείωσε πως την επόμενη τηλεοπτική χρονιά, θα εκπέμπουν τα νέα τέσσερα πανελλαδικά κανάλια.


Σχετικά με την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε πως θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα.


"Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο σε σχέση με αυτό που έχουμε σήμερα με τη νέα τηλεοπτική σεζόν".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά Fm»  δήλωσε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα νέο τηλεοπτικό τοπίο σε σχέση με αυτό που έχουμε σήμερα με τη νέα τηλεοπτική σεζόν" ενώ, μεταξύ άλλων σημείωσε πως "η κυβέρνηση συγκροτημένα και ομογενοποιημένα δίνει μία μάχη και στενοχωρεί κάποιους. Όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε κάποια θέματα, πάλι διαμαρτύρονται κάποιοι, τελικά το τι θέλουν είναι ένα άλλο θέμα.

"Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν 3,5 μήνες, και έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Σε αυτή την προσπάθεια η ΝΔ παρότι είχαν δεσμευθεί όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί της ότι με το πέρας εκλογής προέδρου στη ΝΔ θα ανταποκριθεί, θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, δεν το έκανε. Έγιναν λοιπόν, οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των καναλιών."

Επιπλέον σημείωσε πως η αδειοδότηση θα γίνει μία μία ξεχωριστά και "θα αποκτήσει την άδεια όποιος πλειοδοτήσει τα περισσότερα" ανεξάρτητα από το αν είχε πριν κανάλι ή όχι.


Παράλληλα σχολιάζοντας τον "πόνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης", όπως είπε χαρακτηριστικά,  για τους εργαζόμενους στο νέο τηλεοπτικό τοπίο τόνισε ότι στο προηγούμενο καθεστώς, που στήριζε η αντιπολίτευση, "είχαμε πανελλαδικά κανάλια που είχαν όλους κι όλους 10 δημοσιογράφους ασφαλισμένους στα ταμεία των δημοσιογράφων, είχαμε κανάλια με ελάχιστο τεχνικό προσωπικό, οι υπόλοιποι καλύπτονται με ιδιωτικές συμβάσεις, όχι με μπλοκάκια, με ατομικές συμβάσεις οι οποίες είναι πολύ χαμηλής αμοιβής, έχουμε συνεχώς μία πίεση στους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς για να αλλάξουν οι σχέσεις εργασίας".

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως "στο νόμο προβλέπονται για πρώτη φορά μητρώα για τους εργαζόμενους στα κανάλια, για τις ειδικότητες, που αν μη τι άλλο θα παρέχουν ασφάλεια στη λειτουργία των καναλιών, στα μέτρα ασφαλείας, στο ποιοι κάνουν ποιες δουλειές και σχετίζονται με την τεχνολογία στα κανάλια και αυτό να έχει το βέλτιστο και ποιοτικό αποτέλεσμα αλλά και να υπάρχει μια ασφάλεια και για τις εγκαταστάσεις και για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες των καναλιών. Θεωρώ ότι αυτά είναι πολύ σημαντικά για τον εξορθολογισμό του χώρου".

Επιπρόσθετα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, σημείωσε πως "συμφωνώ απόλυτα αλλά με τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει αυτή τη στιγμή για τα κανάλια και δεν είναι μόνο ο ελάχιστος αριθμός των εργαζομένων κ. Κοτρώτσο, είναι ότι τα κανάλια πανελλαδικής ισχύος γενικού περιεχομένου οφείλουν ή θα οφείλουν στο μέλλον να έχουν και μια συγκεκριμένη επάρκεια στο πρόγραμμά τους. Να έχουν συγκεκριμένες ζώνες ειδήσεων, να έχουν συγκεκριμένες ζώνες εκπομπής και προγράμματα για τον πολιτισμό, και για παραγωγές που πρέπει να γίνονται. Σήμερα, μέχρι σήμερα τα κανάλια αυτά δεν είχαν τέτοιες υποχρεώσεις.

Σχετικά με την προκήρυξη θεματικών αδειών  τόνισε ότι θα "προκηρυχθούν και θεματικές άδειες εθνικής εμβέλειας και στη συνέχεια άδειες για τα περιφερειακά κανάλια.

Τέλος, τόνισε πως  ενδεχόμενη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα προκαλέσει καθυστέρηση στην προώθηση του διαγωνισμού. Το να προσφύγει κάποιος στο ΣτΕ είναι δικαίωμά του. "Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει".


avg.gr