Για ιδιαίτερα αυξημένες ροές για την εποχή κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ασκώντας παράλληλα κριτική και στην Τουρκία, η οποία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των ροών στις ακτές της.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι 4 έως 4,5 χιλιάδες άνθρωποι φτάνουν ημερησίως στις ακτές της Ελλάδας, αριθμός για τον οποίο ευθύνεται και η Τουρκία, στην οποία ασκεί κριτική, λέγοντας πως δεν φαίνεται να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά τη συμφωνία με την ΕΕ.
Κάνει λόγο ακόμα για ένα καινούριο φαινόμενο: ότι έρχονται πλέον Μαρoκινοί και Αλγερινοί. «Έχουμε ένα καινούριο φαινόμενο. Τους Μαρoκινούς και τους Αλγερινούς. Δεν συμβαίνει κάθε βράδυ, αλλά συμβαίνει συχνά και σε μεγάλους αριθμούς που δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα» σημειώνει.
«Ο Μαροκινός στο Μαρόκο πρέπει να μάθει ότι ο Οσμάν πήγε στην Ελλάδα και γύρισε» επισημαίνει δε. Και γι' αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των επιστροφών όπως ορίζει ο νόμος, κάτι όμως που «σκοντάφτει» σε πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών και της ΕΕ.
Απευθυνόμενος ακόμη σε όσους χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως "ξέφραγο αμπέλι" ο Γιάννης Μουζάλας απαντά: «Τα χερσαία σύνορα φυλάσσονται θαυμάσια. Στα θαλασσινά δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνεις παρά μόνο διάσωση όταν έρχεται η βάρκα. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις τουρκικές ακτές».
«Με ενοχλεί όταν κανείς αναφέρεται στις αδυναμίες της χώρας μας και ξεχνά τις αντίστοιχες της ΕΕ» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.
Για τη βελτίωση της κατάστασης θέτει τρεις προϋποθέσεις: η ΕΕ πρέπει να καταφέρει να επιβάλει στην Τουρκία τον έλεγχο στο δουλεμπόριο που γίνεται στις ακτές της, να πετύχει να πραγματοποιηθούν μαζικές επιστροφές, αλλά και να λειτουργήσει ένα μεγάλο σύστημα resettlement- επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν λειτουργήσει τα hot spots στα νησιά, εκφράζοντας επιφυλάξεις μόνο για την Κω λόγω των αντιδράσεων των τοπικών αρχών αλλά και μερίδας των κατοίκων.
Τόνισε δε, ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι με τους οποίους συνεργάστηκε καλά δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο δήμαρχος του Βύρωνα είπε να δώσει το θέατρο Βράχων. Τι να το κάνω; Είμαστε που είμαστε μια τραγωδία να πάμε και στο θέατρο;» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στην πλατεία Βικτωρίας δήλωσε ότι το πρόβλημα της διανυκτέρευσης μεταναστών έχει αντιμετωπιστεί μετά την εκκένωση και δεν έχει ξανασυμβεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου