Το κλείσιμο των συνόρων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, ο φράχτης του Έβρου, η ανάγκη ύπαρξης νόμιμων οδών, το τι σημαίνει συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την επαύριον της Συνόδου Κορυφής αλλά και των επιθέσεων του Παρισιού, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την εκδήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του Τμήματος Δικαιωμάτων, η συντονίστρια Κατερινα Κνίτου, τόνισε την ανάγκη για ύπαρξη νόμιμων οδών ενώ αναφερόμενη στο φράχτη του Έβρου, αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για την κατάργηση του αλλά, επικαλούμενη την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, επανέλαβε την ανάγκη ύπαρξης ασφαλών σημείων εισόδου των προσφύγων.
Μίλησε επίσης για την ανάγκη να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί όσον αφορά την εγκατάσταση προσφύγων και στη χώρα μας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, μιλώντας για το επιλεκτικό κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, το χαρακτήρισε παράνομο και προειδοποίησε να προετοιμαστούμε για χειρότερες καταστάσεις.
Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έχει πράξει η κυβέρνηση αλλά και τι έχει σταματήσει όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις, την βία εναντίον των προσφύγων αλλά και το σταμάτημα της πολιτικής της κράτησης επί μακρόν.
"Η ασφαλής δίοδος είναι ένα πράγμα. Ο ασφαλής διάδρομος αν νομίζετε οτι είναι αριστερό να επιτρέπουμε σε έναν άνθρωπο να μπεί σε ένα μπουκάλι και να μην μπορεί να βγεί, κάνετε λάθος" είπε σε σχέση με το φράχτη του Έβρου, τονίζοντας ότι θα προτιμούσε το σύνθημα που ακούγεται να είναι "γκρεμίστε τους φράχτες" και όχι τον φράχτη.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είπε πως έχουμε το τέλος της αθωότητας του προσφυγικού. Οι πρώτες αντιδράσεις της αλληλεγγύης και της υποδοχής από την Ευρώπη, έχουν δώσει τη θέση τους στον σκεπτικισμό. Η Ευρώπη τώρα σκέπτεται τι θα κάνει με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων και τον νέο παίκτη, τον ISIS να θέτει νέα ερωτήματα και προβλήματα.
Εξέφρασε την ελπίδα της να μείνει αλώβητη η Συνθήκη της Γενεύης και μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τον τρόπο που η Τουρκία θα περιορίσει τις ροές ενώ για τον φράχτη στον Έβρο επισήμανε ότι είναι απαραίτητος ο δημόσιος διάλογος με θέμα αν μπορεί η χώρα μας να διαχειριστεί έναν οποιοδήποτε αριθμό προσφύγων.
Μίλησαν επίσης ο Γ. Τσαρμπόπουλος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Γιούνους Μουχαμαντί, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ο οποίος εκτίμησε ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ενισχύουν τους διακινητές προσφύγων.
Ζώτου Έλλη-avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου