Μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και της διάσπασης αιωρείται ο πρώτος γύρος
Στη σκιά του Κ. Καραμανλή και των σεναρίων για διάσπαση της Ν.Δ. διεξάγεται ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος.
Την ίδια στιγμή, "γαλάζια" στελέχη απ' όλα τα εσωκομματικά ρεύματα σχεδόν προεξοφλούν τη διάσπαση του κόμματος μετά τις εκλογές, ενώ στο παρασκήνιο καλλιεργούνται και σενάρια μη διεξαγωγής του δεύτερου γύρου, προκειμένου η Ν.Δ. να μην φάει τις σάρκες της τις τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μεταξύ της 20ής Δεκεμβρίου και της 10ης Ιανουαρίου.
Άλλωστε, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, οπότε έφτασε στα άκρα η εσωκομματική αντιπαράθεση μεταξύ "καραμανλικών" και μη, φάνηκε ξεκάθαρα ότι η εκλογική διαδικασία στη Ν.Δ. θα αφήσει βαριά και βαθιά τραύματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την "επόμενη μέρα" των εσωκομματικών εκλογών.
Η πλευρά Καραμανλή δεν κρύβει, εξάλλου, την αποφασιστικότητα του πρώην πρωθυπουργού να διατηρήσει τον παρασκηνιακό έλεγχο του κόμματος και να μην επαναληφθεί η... "σαμαρική" παρένθεση. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, ο ένας μετά τον άλλο "καραμανλικά" στελέχη και πρώην συνεργάτες του ανιψιού του ιδρυτή της Ν.Δ. επιβεβαίωναν καθημερινώς επαφές μεταξύ του Κ. Καραμανλή και του Αλ. Τσίπρα, σε μία προσπάθεια να προσδώσουν κεντροδεξιά και μετριοπαθή χαρακτηριστικά στη Ν.Δ. -και, κατ' επέκταση, στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.
Κεντροδεξιοί εναντίον σκληροπυρηνικών
Έτσι, στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας, η κόντρα στη Ν.Δ. -που παραμένει μία κόντρα φατριών και βαρόνων για τον έλεγχο του κόμματος την επόμενη μέρα- απέκτησε, επιτέλους, και πολιτικά χαρακτηριστικά: ο μεν Ευ. Μεϊμαράκης και οι "καραμανλικοί" εμφανίζονται μετριοπαθείς και υπέρ της συνεννόησης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι "άλλο πράγμα είναι η συνεννόηση και άλλο η συναίνεση". Ωστόσο, και στις τελευταίες του εμφανίσεις πριν από την κάλπη, ο κ. Μεϊμαράκης επέμενε στην ανάγκη συνεννόησης "σε μεγάλα εθνικά θέματα".Δική του ρότα έχει χαράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της σκληρής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και της υπεράσπισης του κεντροδεξιού του προφίλ -και όχι πάντα με επιτυχία. Στον αντίποδα Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης εμφανίζονται ως "σκληροπυρηνικοί" απέναντι στην κυβέρνηση και πρωταγωνιστούν σε σενάρια είτε για ίδρυση άλλου κόμματος είτε για μετεξέλιξη της Ν.Δ. σε μία "σαρκοζική" Δεξιά.
Και στο βάθος διάσπαση
Αυτή η δομική και στρατηγική πολιτική διαφορά που αναδείχθηκε μεταξύ των δύο "μπλοκ" των υποψηφίων στο παρά πέντε του πρώτου γύρου της εσωκομματικής αναμέτρησης ουσιαστικά προδιαγράφει και τις αλυσιδωτές εξελίξεις την "επόμενη μέρα" αυτής, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη διάσπαση του κόμματος. Sε τοποθετήσεις του ("Καθημερινή") ο Αδ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη ενός "σαρκοζικού δεξιού κόμματος" και υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί... "θα γίνει ο Σαρκοζί της Ελλάδος".Ταυτόχρονα, σε σενάρια για αποχώρηση από τη Ν.Δ. και δημιουργία νέου κόμματος πρωταγωνιστεί και ο Απ. Τζιτζικώστας, καθώς έναν τέτοιο σχεδιασμό φέρονται να προκρίνουν -και να εισηγούνται επιμόνως στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας- οι δύο βασικοί σύμβουλοί του, Μ. Βορίδης και Τ. Μπαλτάκος, οι οποίοι ανήκουν στη "σκληροπυρηνική" δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ.
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι σχέσεις Μπαλτάκου - Βορίδη, αλλά και του Αδ. Γεωργιάδη με τον Αντ. Σαμαρά "κουμπώνουν" και με τη διάθεση επιστροφής στα πολιτικά πράγματα που δείχνει να έχει ο πρώην πρωθυπουργός. Συνομιλητές του κ. Σαμαρά δεν κρύβουν ότι ο ίδιος θα ήθελε μία ολική πολιτική επαναφορά α λα Σαρκοζί, ενώ διαβεβαιώνουν ότι "δεν συνταξιοδοτείται πολιτικά", οπότε ευλόγως αναπτύσσονται σενάρια που θέλουν τον πρώην πρωθυπουργό να σκέφτεται την ίδρυση ή τη συμμετοχή του σε ένα νέο κόμμα, στα "δεξιά" της Ν.Δ.
Συν τοις άλλοις, τέτοιες εξελίξεις δεν αποκλείουν ούτε "καραμανλικά" στελέχη. Ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης, όσες φορές έχει ρωτηθεί, έχει "βαφτίσει" τη διάσπαση ως "αποχωρήσεις προσωπικοτήτων" προσπαθώντας να "οχυρωθεί" εκ των προτέρων από τυχόν φυγόκεντρες εξελίξεις.
«Τα μεγάλα κόμματα εξουσίας δύσκολα έχουν διασπάσεις, έχουν αποχωρήσεις προσωπικοτήτων. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα αποχωρήσει κανείς» επισήμανε χθες και προχθές ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ και ο Θ. Ρουσόπουλος σχεδόν προεξόφλησε ("Βήμα FM") τέτοιου τύπου εξελίξεις:
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνυπάρξουμε. Εάν μάλιστα φέρει η Αριστερά την απλή αναλογική, αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει φιλοδοξίες σε κάποιους εκ των υποψηφίων ή σε κάποιους άλλους που δεν φαίνονται τώρα για ένα άλλο κόμμα» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο
Σε κάθε περίπτωση, με βάση τον πολιτικό διαχωρισμό των δύο "διδύμων" που διεκδικούν την ηγεσία της Ν.Δ., τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο δίνουν και παίρνουν, παρότι δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων -οι κ. Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας- έχουν θέσει στόχο να ξεπεράσουν το 50% από την πρώτη Κυριακή.Αυτό που θεωρείται δεδομένο -και το έχουν δηλώσει όλοι- είναι πως όποιοι μείνουν εκτός δεύτερου γύρου, θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα δώσουν "γραμμή" στους ψηφοφόρους για τη δεύτερη αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου. Δεδομένο θεωρείται πως, αν ο Κυρ. Μητσοτάκης μείνει εκτός κούρσας, θα στηρίξει τον Ευ. Μεϊμαράκη και όχι τον Απ. Τζιτζικώστα, καθώς έχει πολλές φορές αναδείξει το "μειονέκτημα" του περιφερειάρχη, δηλαδή το ασυμβίβαστο με τη βουλευτική ιδιότητα.
Υπέρ του Κυρ. Μητσοτάκη αναμένεται να εκφραστεί και ο Ευ. Μεϊμαράκης στο σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο να μείνει εκείνος εκτός δεύτερου γύρου. Οι προθέσεις του Απ. Τζιτζικώστα, αν δεν περάσει το νήμα αύριο είναι άδηλες, αλλά εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί υπέρ του Ευ. Μεϊμαράκη.
Στον αντίποδα, ο Αδ. Γεωργιάδης αναμένεται να προτιμήσει Μητσοτάκη -αν στον δεύτερο γύρο έχουν περάσει οι Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης- και Μεϊμαράκη αν ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει να αντιμετωπίσει στη δεύτερη ψηφοφορία τον Απ. Τζιτζικώστα.
Μελιγγώνης Γιώργος - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου