81 στο σύνολο
στις δύο μέρες
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑ
ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΒΡΑΖΟΥΝ ΝΕΚΡΑ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ «ΤΥΧΕΡΑ» ΑΝΗΛΙΚΑ, ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ
ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ, ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Μια νέα τραγωδία εκτυλίσσεται από το πρωί στο Γαλάζιο της Σάμου, όπου 11 πρόσφυγες πνίγηκαν όταν ανετράπη το φουσκωτό που τους μετέφερε από την Τουρκία, μόλις 50 μέτρα από την ακτή.
Σύμφωνα με τους πρόσφυγες στην βάρκα επέβαιναν 28 μετανάστες. Οι δεκαπέντε κατάφεραν να διασωθούν ενώ έντεκα μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί. Ανάμεσά τους 4 βρέφη, 2 παιδιά και 2 γυναίκες.
Ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα ( 0.6:30) για το ναυάγιο και άμεσα κινητοποιήθηκαν η ακτοφυλακή της Σάμου, η ομάδα διάσωσης Σάμου και η αντίστοιχη ομάδα από την Σουηδία.
Αρχικά οι αυτοδύτες εντόπισαν την σωρό μιας γυναίκας ενώ στη συνέχεια με υπόδειξη των διασωθέντων που είχαν καταφέρει να φτάσουν στην βραχώδη ακτή εντόπισαν σε βάθος τριών μέτρων το σκάφος που είχε βυθιστεί μαζί με σημαντικό αριθμό ανθρώπων.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δύο.
Τα ορφανά των πολέμων αναζητούν πατρίδα
Στο μεταξύ την ώρα που είναι πρακτικά αδύνατον να καταμετρηθούν οι πνιγμένοι στις ακτές του Ανατολικού Αιγαίου -ξεπέρασαν τους 70 μέσα σε δύο ημέρες, συν τους 11 νέκρους σήμερα το πρωί, που ανέβασαν τον αριθμό στους 81- την ώρα που κοντεύουν όλοι να συνηθίσουν τις εικόνες της φρίκης με τα παιδιά που ξεβράζουν νεκρά τα κύματα, χιλιάδες «τυχερά» ανήλικα, που έφτασαν ζωντανά στη στεριά, ξεκινούν τη δική τους Οδύσσεια στη βαλκανική διαδρομή προς την κεντρική Ευρώπη.
Εύκολοι στόχοι για κάθε εκμεταλλευτή. Στο μεταξύ, η Ευρώπη προσπαθεί να διαχειριστεί το κύμα των προσφύγων με φράχτες -σύντομα θα είναι έτοιμα και τα συρματοπλέγ - ματα της Βουλγαρίας και η επέκταση του φράχτη στο γαλλικό Καλαί- και παραβλέπει την άμεση ανάγκη διάνοιξης νόμιμων οδών πρόσβασης των απελπισμένων στο έδαφός της.
Με κάθε νέο φράχτη που ορθώνεται οι διακινητές θησαυρίζουν, όπως παραδέχονται ΟΗΕ και πολιτικοί, αφού όσο πιο δύσκολη η πρόσβαση τόσο πιο πολλά τα λεφτά που ζητούν από τους πρόσφυγες. Σ' αυτό το μείζον πρόβλημα του καιρού μας, η Ευρώπη «είναι κυνική», επισημαίνει στην εφημερίδα «Αυγή» ο Κροάτης διανοούμενος και πρόσφυγας Σρέτσκο Χόρβατ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου