Η πολιτική φιλτραρίσματος στα Βαλκάνια έχει εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. |
Έραψαν τα
στόματά τους
ΠΕΝΤΕ ΙΡΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΣΕΙ ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. - ΈΝΑΣ 34ΧΡΟΝΟΣ ΙΡΑΝΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΗΡΥΞΕΙ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ, ΕΙΠΕ ΣΤΟ REUTERS, ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ
ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ «... ΓΙΑ
ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΩ ΠΙΣΩ ΓΙΑΤΊ ΘΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ»
Μαροκινοί, Ιρανοί και Πακιστανοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα βόρεια σύνορα Ελλάδα με την ΠΓΔΜ έχουν μπλοκάρει τις σιδηροδρομικές μεταφορές και απαιτούν τη ελεύθερη διέλευση τους προς τη Δυτική Ευρώπη. Τουλάχιστον 1500 άτομα αποχώρησαν σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας την Κυριακή και πλέον 1000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στα σύνορα, αφού πλέον επιτρέπεται να περνούν μόνο όσοι είναι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η πολιτική φιλτραρίσματος στα Βαλκάνια έχει εγείρει ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πέντε Ιρανοί έχουν κάτσει γυμνοί στις ράγες σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ έχουν ράψει τα στόματά τους με κλωστή δηλώνοντας πως θα τα ανοίξουν μόνο αν περάσουν τα σύνορα. Ένας 34χρονος Ιρανός, ηλεκτρολόγος μηχανικός που ονομάζεται Χαμίντ, ο οποίος έχει κηρύξει απεργία πείνας, είπε στο Reuters, οτι θέλει να ταξιδέψει «... για οποιαδήποτε ελεύθερη χώρα στον κόσμο. Δεν μπορώ να πάω πίσω γιατί θα με κρεμάσουν».
Την περασμένη εβδομάδα, η Σλοβενία, μέλος της ζώνης Σένγκεν της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί άδεια εισόδου μόνο σε εκείνους που προσπαθούν να ξεφύγουν τη σύγκρουση στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και ότι όλοι οι άλλοι που θεωρούνται "οικονομικοί μετανάστες" θα απελαύνονται. Την ίδια πολιτική έχει υιοθετήσει και η ΠΓΔΜ.
Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στο προσφυγικό
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στη διαχείριση των προσφυγικών ροών υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.
Πρόσθεσε πως η Επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει την απαραίτητη βοήθεια και στήριξη που χρειάζεται η χώρα.
«H Ελλάδα δεν είναι μόνη. Εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να αυξήσουμε τις δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στις 50.000 θέσεις ως το τέλος του χρόνου», υπενθύμισε η Μπερτρό, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μέσω της επιδότησης ενοικίων.
Τόνισε ότι για τον καλύτερο συντονισμό της Επιτροπής με τις ελληνικές αρχές, ο γενικός διευθυντής της Κομισιόν και υπεύθυνος για τα διαρθρωτικά ταμεία, Μάρτεν Φερβέι έχει μεταβεί στην Ελλάδα και εργάζεται γι' αυτόν τον σκοπό. Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει ήδη παράσχει μια πρώτη οικονομική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, και πως εξετάζονται τρόποι για να αποδεσμευθεί περαιτέρω οικονομική στήριξη.
Όσον αφορά την παρουσία της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή της εν λόγω ευρωπαϊκής υπηρεσίας εκεί. Υπενθύμισε, ότι η παρουσία της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας που αποτελούν παράλληλα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών των χωρών της Βαλκανικής Οδού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου