Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις στο ασφαλιστικό θα ληφθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, υποστήριξε χθες αμέσως μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, ενώ ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις των συντάξεων αν δεν υπάρξει συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγεί σε ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

Με άλλα λόγια κατά τη χθεσινή συνάντηση έγινε γενική πολιτική συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι θεσμοί στάθηκαν σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα:

* Πρώτον, στον αριθμό των ταμείων που θα προκύψει από την ενοποίηση, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στη δημιουργία ενός υπερ-ταμείου στο οποίο θα ενταχθούν ως ξεχωριστός λογαριασμός η επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

* Δεύτερον, οι θεσμοί στάθηκαν στο δημοσιονομικό σκέλος και ζήτησαν στοιχεία όσον αφορά τη μείωση των πόρων του ασφαλιστικού κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016, με την πλευρά του υπουργείου Εργασίας να απαντάει ότι αυτό θα περιλαμβάνεται και θα αποτελεί μέρος της μεταρρύθμισης, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να συζητηθεί ξεχωριστά. Με άλλα λόγια η μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης του επόμενου διαστήματος, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι μέρος του δημοσιονομικού μπορεί και πρέπει να καλυφθεί με αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

* Τρίτον, συζήτηση έγινε και για τη λεγόμενη εθνική σύνταξη, με τους θεσμούς να ζητούν τη σύνδεσή της με εισοδηματικά κριτήρια. Η πλευρά του υπουργείου Εργασίας επέμεινε στην πάγια θέση που έχει, σύμφωνα με την οποία η εθνική σύνταξη (384 ευρώ) να χορηγείται ανεξαρτήτως κριτηρίων σε όλους, ενώ επιδιώκει τη σύνδεσή της με ρήτρα ανάπτυξης.

Πετρόπουλος Ανδρέας-avgi.gr