Συνεδριάζει από τις 8 μμ το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου
«Αν γίνει συμβιβασμός θα είναι έντιμος» τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο» και την Αλεξάνδρα Χρηστακάκη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Προσδιόρισε δε ως κρίσιμο σημείο την τελική στάση των δανειστών στα εργασιακά.Παράλληλα συνεδριάζει από τις 8 μμ το Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του Αλ. Τσίπρα. Όπως ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός για τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Kαγκελάριο Άνκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν κάθετα αντίθετος στις αξιλωσεις των δανειστών.
Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου.
Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης είναι ότι όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, υποχωρούν οι απειλές και κερδίζει η λογική.
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι, με το χθεσινό επικοινωνιακό game is over τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής, οι δανειστές κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των Θεσμών μέσα σε 24 ώρες. Επρόκειτο όμως για ένα σκληρό μνημόνιο με σκληρά υφεσιακά μέτρα. Η απορριπτική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ήδη γνωστή.
Στο μεταξύ για τις 3μ.μ. (ώρα Ελλάδος) μετατέθηκε η αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα. Το Eurogroup είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα συνεδριάσει στις 6 το απόγευμα.
Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία για να κερδίσει «χώρο, χρόνο και χρηματοδότηση», ώστε να μην πασχίζει να εφαρμόσει την πολιτική της «σε χρηματοδοτικό κενό», όπως έγινε επί πέντε μήνες. «Ειδάλλως θα πηγαίναμε κατ' ευθείαν σε ρήξη», είπε.
Προσδιορίζοντας τα χαρακτηριστικά μιας «έντιμης συμφωνίας», ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε μεταξύ άλλων:
«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ήδη αποδεχόμαστε επώδυνα μέτρα, ξένα προς τη λογική μας. Το κάνουμε για να μην χρειαστούμε νέα δάνεια. Δεν θα δεχόμασταν όμως καμία συμφωνία που θα οδηγούσε σε ένα μοντέλο απορρύθμισης της εργασίας, σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Κρίσιμο σημείο είναι λοιπόν τα εργασιακά. Αν δεν μας επιτραπεί σε αυτόν τον τομέα να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, τότε δεν έχουμε λόγο να κυβερνάμε».
Ως προς τη χρηματοδότηση ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι, στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, πολύ σημαντικό είναι ακόμη και το 1,5 δισ. που προβλέπεται να λάβει άμεσα η χώρα από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ.
«Είμαι αισιόδοξος διότι ο λαός είναι μαζί μας και ξέρει να αντιστέκεται», είπε.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το παρελθόν και η ιστορία της Αριστεράς εγγυώνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προδώσει τις λαϊκές προσδοκίες και τη λαϊκή εντολή. Είπε συγκεκριμένα:
«Ατιμίες δεν κάνει η Αριστερά, ούτε υπογράφει ταπεινωτικές συμφωνίες. Μπορεί στην ιστορική της διαδρομή να έχει κάνει εσφαλμένες εκτιμήσεις ή λάθη απειρίας, αλλά ατιμίες δεν έχει διαπράξει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου