ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Προτάσεις της ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη, σε ζητήματα που αφορούν τον Πολιτισμό



Πολιτισμός είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά. Δεν εκβιάζεται, δεν παράγεται κατευθυνόμενα, δεν πωλείται και δεν υποδεικνύεται. Και βέβαια ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ούτε στις εποχές που ζούμε.

Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να αγκαλιάζει και να στηρίζει  τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, ενισχύοντας την ελεύθερη έκφραση και την δημιουργία των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους.


Η εύκολη και επικίνδυνη λύση της εκχώρησης δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και πολιτιστικών γεγονότων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και σε ιδιωτικά συμφέροντα, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της κυρίαρχης αντίληψης διαμόρφωσης του πολιτισμού με κριτήρια και παραμέτρους εμπορίου. Η απώλεια της δυνατότητας σχεδιασμού και επιλογών εκ μέρους του Δήμου, οδηγεί σε στρεβλή αντίληψη του περιεχομένου του πολιτισμού και στην εμπορευματοποίησή του.

Η ΡΑΠ δεσμεύεται να διασφαλίσει:

Την συμμετοχή των δημοτών στην πολιτιστική διεργασία, παρέχοντας κάθε δυνατή υλικοτεχνική υποστήριξη.

Την στήριξη της ελεύθερης πλουραλιστικής δημιουργίας, την διασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξή τους.

Την προβολή και την αξιοποίηση των δημιουργών της πόλης μας.

Την σωστή αξιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών και των κτηρίων που αποτελούν δημοτική περιουσία και μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα.

Την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους, με διαφάνεια, μέσω της «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» (διαδικτυακή πύλη υποδοχής προτάσεων).

Την αξιοποίηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, δίνοντάς τους ζωή, με την ένταξή τους σε δραστηριότητες πολιτισμού σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Την ενίσχυση των ενεργών εκπολιτιστικών συλλόγων στην κατεύθυνση εκδηλώσεων διατήρησης των παραδόσεων, των εθίμων και της ιστορίας του τόπου μας.

Την τόνωση της συμμετοχής των παιδιών στις διαδικασίες πολιτισμού.

Την δημιουργία προϋποθέσεων για την συμμετοχή της τρίτης ηλικίας σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Την διασφάλιση της πολυπολιτισμικής έκφρασης.

Την αναβάθμιση της συνεργασίας με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περιοχής.

Την αξιοποίηση του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Δήμου μας σε προτάσεις συνεργασίας με άλλους δήμους.

Αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό των πολιτιστικών δομών της πόλης.
  
Οι παραπάνω άξονες είναι καθοριστικοί για την ανάπτυξη της αμφίδρομης σχέσης δημοτών και Αυτοδιοίκησης, που θα οδηγήσει σε παραγωγικό και ωφέλιμο αποτέλεσμα.


3 βασικά προβλήματα στο χώρο του πολιτισμού και οι απαντήσεις της ΡΑΠ-Πάτρα ανθρώπινη πόλη.
  1. Έλλειψη πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης – Ενός οράματος για τον πολιτισμό
 Η πόλη δεν έχει ένα συνολικό όραμα που να κοιτάει προς το μέλλον. Όσο κι αν το σήμερα δείχνει ότι δεν ευνοεί τα οράματα αλλά τον αγώνα για την επιβίωση, αυτό είναι απαραίτητο για να κινητοποιήσει τους δημότες με την ανάπτυξη μιας τοπικής (και όχι τοπικιστικής) συνείδησης, να αναπτύξει δεσμούς αλληλεγγύης (τόσο αναγκαίους στην εποχή μας) και να τους κάνει να αγαπήσουν πάλι την πόλη τους που τους έχει κι ξεχάσει. Βασική παράμετρος αυτού του οράματος δεν μπορεί παρά να είναι μια πρόταση για την πολιτιστική ταυτότητα της Πάτρας. Που η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της έχει ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά της θάλασσας: Δεσπόζον λιμάνι του Ιονίου, ανοικτό στις επιρροές της Δύσης και κυρίως της ιταλικής σχολής, στο θέατρο, στη μουσική, στο καρναβάλι.
Από τη μεριά της ενδοχώρας του Μοριά: μέρος και η ίδια της μήτρας του νέου ελληνικού κράτους, πρωτοστάτης των  ιδεών  που συγκρότησαν το νεοελληνικό κράτος, το σημερινό πολιτικό σύστημα. Η δημοτική παράδοση των περιαστικών και αγροτικών  περιοχών, το θέατρο σκιών.
Κι ακόμα: οι διάφοροι κατά καιρούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιταλοί καρμπονάροι, οι επαναστάτες κρητικοί, οι πόντιοι και μικρασιάτες, η εβραϊκή και καθολική κοινότητα, η εσωτερική μετανάστευση, τα πρώτα εργατικά κινήματα, οι σημερινοί μετανάστες και πρόσφυγες, το πολιτιστικό και πολιτισμικό αποτύπωμα όλων αυτών.

Υπάρχει λοιπόν πλούσιο υλικό για να σχεδιάσει κανείς την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης και πάνω σε αυτή να αρθρώσει πολιτιστική πολιτική. Προκειμένου η Πάτρα να αναδειχτεί σε ένα πολιτιστικό κέντρο, σε μια Πολιτιστική πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας με τη δική της ταυτότητα που θα στηρίζεται στην κληρονομιά της, ανοιχτή μέσα από τους θαλάσσιους δρόμους στον κόσμο και στις ιδέες.
Και βέβαια καμία σχέση δεν θέλουμε να έχει το όραμά μας με την  αποτυχημένη  «πολιτιστική πρωτεύουσα 2006», μια χαμένη ευκαιρία για την πόλη που δεν άφησε πίσω της τίποτα.
  1. Έλλειψη ενιαίου κέντρου σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτιστικής πολιτικής.
 Σήμερα η πολιτιστική δραστηριότητα  συντελείται μέσα από έναν  κατακερματισμό υπηρεσιών, δράσεων, οργανισμών, φορέων. Με διαχωρισμό της δημοτικής από τη μη δημοτική πολιτιστική δραστηριότητα. Με φορείς που φυτοζωούν, υπολειτουργούν ή επικαλύπτονται.
Προτείνουμε Ενιαίο Κέντρο Πολιτιστικής Πολιτικής που θα σχεδιάζει, θα συντονίζει και θα υλοποιεί την πολιτιστική πολιτική της πόλης που θα έχει ως κορμό το όραμα και τη φυσιογνωμία του σημείου 1.
Ο σχεδιασμός του θα στηρίζεται σε δυο πόλους:
Α. Στους  υφιστάμενους δημοτικούς θεσμούς που είναι αρκετοί με  μακροχρόνια εμπειρία και  πλούσια δράση.
Οι  σημαντικότεροι πολιτιστικοί θεσμοί  έχουν πάνω από  30  χρόνια ιστορία.
Χρειάζονται γενναίες διορθωτικές και αναζωογονητικές επεμβάσεις.
Κάθε θεσμός, κάθε δομή χρειάζεται ένα νέο σχέδιο  μέσα στο κοινό όραμα
που θα πρέπει να  ικανοποιεί και  νέους  όρους: συνεργασία με τις μη δημοτικές πρωτοβουλίες,   αποκεντρωμένη δράση,  άνοιγμα στην  ερασιτεχνική δημιουργία και συνετή  οικονομική διαχείριση με  διαφάνεια.
Β. Στους  μη δημοτικούς  πολιτιστικούς χώρους,  στις  ερασιτεχνικές ομάδες  καθώς και στους μεμονωμένους  δημιουργούς. Σήμερα οι  χώροι,  οι ομάδες  και οι καλλιτέχνες αυτοί υποτιμούνται αν δεν αγνοούνται παντελώς.
Θα υποστηριχτεί η ερασιτεχνική καλλιτεχνική  δραστηριότητα και  δημιουργία. Θα προωθηθεί και θα βοηθηθεί το έργο των πατρινών δημιουργών (που είναι πολλοί και αξιόλογοι), θα αναπτυχθούν συνέργειες (και όχι ανταγωνισμοί) με ανεξάρτητα κέντρα προαγωγής του πολιτισμού.

Το  Ενιαίο Κέντρο Πολιτιστικής Πολιτικής θα διαιρείται σε τομείς με τη σχετική αυτονομία τους (θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, κτλ), οι οποίοι όμως θα συνεργάζονται μεταξύ τους κάτω από ενιαία διαχείριση.

Στα πλαίσια της λογικής των σημείων 1 και 2 πρέπει να σχεδιαστεί και το Φεστιβάλ της Πάτρας, που θα περιλαμβάνει διάφορες δράσεις, κάτω όμως από ένα βασικό άξονα με συγκεκριμένη φυσιογνωμία, που θα εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με 2 αιχμές: το καλοκαίρι-φθινόπωρο και το καρναβάλι.

  1. Έλλειψη αποκέντρωσης σε όλη την έκταση της πόλης.

Οι εκδηλώσεις, οι γιορτές πολιτισμού και του καρναβαλιού, η ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, πρέπει να αναπτυχθούν  σε όλη την έκταση της πόλης. Από το ιστορικό κέντρο  πρέπει να διαχυθούν στα περιφερειακά κέντρα,  δηλ. στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους και στα 4 διαμερίσματα της Πάτρας. Για να επιτύχουμε μια τέτοια αποκέντρωση, θα επιδιώξουμε την αξιοποίηση  δημοτικών κτηρίων  και χώρων που σήμερα παραμένουν αναξιοποίητοι. Επίσης και κάθε άλλη υποστήριξη:  θεσμική, υποδομών, εγκαταστάσεων.


                                                       ΜΟΥΣΙΚΗ
Ενίσχυση της λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου Πατρών με δημιουργία νέων τμημάτων τα οποία και θα αποτελούν φυτώρια των μουσικών σχημάτων του Δήμου. Μεταφορά δηλαδή των μαθημάτων πνευστών της μπαντίνας, μαντολίνου της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων και φωνητικής τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο Δημοτικό ωδείο με την δημιουργία των αναλόγων τμημάτων οργάνων. Πρόσληψη καθηγητών με τις προϋποθέσεις του νόμου, με την υποχρέωση να συμμετέχουν σε συναυλίες των αντιστοίχων ορχηστρών. Αξιοποίηση των ταλαντούχων μαθητών από πλευράς Δήμου.

Οργανωτική και διοικητική στήριξη και βοήθεια στην Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Όπως αποδείχθηκε κατά την περυσινή περίοδο, η Ορχήστρα, με την κατάλληλη στήριξη από τον Δήμο, μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνον ανταποδοτική αλλά και κερδοφόρα.
  
Επαναλειτουργία της μπάντας με ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο στελέχωσης και λειτουργίας, σε απόλυτη συνεργασία με υπάρχοντα ή μελλοντικά μουσικά σχήματα του Δήμου και σε επικοινωνία της με όλη την έκταση του Καλλικρατικού δήμου Πατρέων.

Σχεδιασμός επαναλειτουργίας της «Ορχήστρας Πατρών», ξεπερνώντας τις όποιες νομοθετικές αγκυλώσεις, καθώς και τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες.

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας και τα γραφεία εξωσχολικών δραστηριοτήτων, δημιουργία Προγράμματος «Μουσική στα σχολεία», με παρουσία μουσικών σχημάτων του Δήμου στα σχολεία, για μια  πρώτη γνωριμία των παιδιών (κυρίως του Δημοτικού) με την μουσική, τα όργανα και τις εκφάνσεις της.

Ένταξη στο Φεστιβάλ Πάτρας ιδιαίτερης, διακριτής ενότητα δράσεων και εκδηλώσεων που θα έχει ως άξονά της την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων. Που θα αναδεικνύει την μουσική καλλιέργεια και την κουλτούρα του Δήμου. Που θα είναι βήμα για τις μουσικές δραστηριότητες των κατοίκων του δήμου, θα περιλαμβάνει όλα τα είδη της μουσικής. Που θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους όμορφους χώρους της πόλης, όπου θα μπορεί να ακουστεί η ανάλογη μουσική, στο οποίο θα συμμετέχουν παιδιά του δημοτικού σχολείου, έφηβοι του γυμνάσιου και του λυκείου, μουσικές ομάδες ιδρυμάτων, ενηλίκων επαγγελματιών, ερασιτεχνών, ορχήστρες, χορωδίες, μπάντες που θα παίζουν μουσική άλλων χώρων (όπου θα μπορούν επίσης να ενταχθούν κάποιες μέρες πολυπολιτισμικής μουσικής παράδοσης, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν αλλοδαποί, ρομά, μετανάστες και πρόσφυγες). 
  

                                                    XΟΡΟΣ
1. Δημιουργία Επαγγελματικής σχολής χορού.

Μία επαγγελματική σχολή χορού θα αποτελέσει σημαντικό εκπαιδευτικό γεγονός για την πόλη μας καθώς θα προσφέρει ανώτατη εκπαίδευση με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χαρίζοντας στην Πάτρα αίγλη και αναγνώριση.

2. Χορός και σχολεία

Η σχολή χορού θα λειτουργήσει διαδραστικά με τα σχολεία δίνοντας παραστάσεις (σε συνεργασία με τα μουσικά σχολεία και τα Ωδεία, εικαστικό εργαστήρι) και δημιουργώντας εκδηλώσεις μαζί με τους μαθητές των σχολείων.

3. Χορός και πολιτιστικοί σύλλογοι

Συνεργασία με τους πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη και του κλασικού, του μοντέρνου και του παραδοσιακού χορού.

4. Χορός και καρναβάλι

Αυτονόητα οι μαθητές θα πλαισιώνουν με την ποιοτική παρουσία τους  όλες τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού και έτσι σταδιακά θα αναβαθμιστεί η ποιότητα γενικότερα και της παρουσίας χορευτικών στο καρναβάλι.
  
5. Παραδοσιακοί χοροί

 Η σχολή θα συνεργαστεί  με το υπάρχον τμήμα χορού του Δήμου προσπαθώντας μέσα από σεμινάρια, παραστάσεις, παραδείγματα, ανταλλαγές δασκάλων και άλλες δράσεις να το αναβαθμίσει και να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα δύο είδη.


6. Φιλοξενία ξένων χορευτικών συγκροτημάτων και ανταλλαγές (παραστάσεις- σεμινάρια).

Γνωριμία με τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων λαών, διάδοση της δικής μας παράδοσης. 
Η ύπαρξη ενός συγκροτήματος με διεθνή αναγνώριση θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων στο τμήμα των παραδοσιακών χορών.
  
 ΘΕΑΤΡΟ
1.Συνεχής στήριξη και αναβάθμιση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  ώστε να παίξει τον ουσιαστικό του ρόλο:
α) ως προς το σκέλος της παραγωγής καλλιτεχνικού προϊόντος υψηλού αισθητικού αποτελέσματος   και
 β) ως προς το σκέλος του «παιδευτικού» του  χαρακτήρα / έργου
2. μετεξέλιξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας σε  Κρατικό Θέατρο Νοτιοδυτικής  Ελλάδος  με το σκεπτικό της αναβάθμισης  και της διεύρυνσης των δράσεων του Θεάτρου ώστε να παίξει τον ρόλο του, καλύπτοντας τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και
3. δημιουργία Κέντρου Μεσογειακού Θεάτρου με ποικίλες  δραστηριότητες  και διακριτή συμμετοχή στην οργάνωση του Φεστιβάλ,  έτσι ώστε να αναπτυχθεί ο διάλογος και η ανταλλαγή  απόψεων και εμπειριών γύρω από τα ζητήματα του  Πολιτισμού  της Μεσογείου.
4. Αποκατάσταση του κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου και εύρεση οριστικής λύσης για ένα λειτουργικό, σύγχρονο, κλειστό θέατρο της πόλης και για ανοιχτό θέατρο.

                                                ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Σκοπός  της ΡΑΠ- ΠΑΤΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ είναι η ενίσχυση του παιδευτικού και του πολιτιστικού  έργου της Δημοτικής Πινακοθήκης. Προτείνουμε:
Διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και εκθέσεων που  να συνδέονται και με την τοπική κοινωνία (πατρινοί καλλιτέχνες, θεματικές εκθέσεις σε σχέση και με άλλες δράσεις πολιτισμού στη Πάτρα).
Παράλληλα με τις εκθέσεις, οργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό να καταστεί η βιβλιοθήκη κέντρο παιδευτικής και πολιτισμικής παρέμβασης. Εκδόσεις βιβλίων.
Ταξινόμηση και αξιοποίηση του αρχειακού της υλικού και των δωρεών. Στον τομέα ευθύνης της πινακοθήκης εντάσσονται όλα τα αρχεία και οι συλλογές του δήμου, όλα τα γλυπτά της πόλης, οι γλυπτικές συνθέσεις και τα ταφικά μνημεία του πρώτου κοιμητηρίου. Μόνιμη  Έκθεση  στο χώρο της Πινακοθήκης  με αξιοποίηση-συντήρηση του υπάρχοντος εικαστικού υλικού που είναι στην  ιδιοκτησία του Δήμου. Δημιουργία υποδομών για να δημιουργηθεί ένα κέντρο προβολής Εικαστικής Δημιουργίας γύρο από την Πινακοθήκη.
Παραχώρηση και διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για την ασφαλή φύλαξη και συντήρηση των έργων  που ανήκουν στη Δημοτική Πινακοθήκη. Εξέταση της δυνατότητας μετεγκατάστασής της σε κτήριο που θα μπορεί να συγκεντρώσει όλες τις λειτουργίες και τους αποθηκευτικούς της χώρους.

Εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με τα αντίστοιχα γραφεία πολιτιστικών δραστηριοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Συνεργασία και προβολή του έργου της μέσω των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με τον τουρισμό. Ξεναγήσεις τουριστών.


                                              ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Αξιολόγηση, αξιοποίηση και συντήρηση των βιβλίων.
Δημιουργία περιφερειακών δανειστικών βιβλιοθηκών και κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης.
Προοπτική επανεκτύπωσης μοναδικών και σπάνιων εκδόσεων που κατέχει η βιβλιοθήκη.
Αντιμετώπιση του κτηριακού προβλήματος των εγκαταστάσεών της με εξέταση της δυνατότητας επέκτασής της στους χώρους της σημερινής Πινακοθήκης.

                                      ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Αναδιάρθρωση δομής και λειτουργίας του Εικαστικού Εργαστηριού και εμπλουτισμός με νέα τμήματα.
Με άξονα το εργαστήρι, να αναπτυχθούν οι χώροι του Παλιού Νοσοκομείου με δημιουργία Εκθεσιακών χώρων και Συνεδριακών χώρων, ώστε να μετεξελιχθεί σε Κέντρο Εικαστικών Τεχνών.
Άνοιγμα «διαλόγου» με τη Σχολή Καλών Τεχνών.

  
ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ
Στόχος η δημιουργία χώρου που θα στεγάσει  μουσειακά το υλικό που υπάρχει στη πόλη το σχετικό με το Θέατρο Σκιών. Στο χώρο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα, στη διάρκεια όλου του χρόνου, σε Καραγκιοζοπαίχτες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες,  να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, θα λειτουργούν κύκλοι σεμιναρίων από επαγγελματίες Καραγκιοζοπαίχτες, με σκοπό την μύηση των ενδιαφερόμενων στα μυστικά του Καραγκιόζη.
Ένταξη στο Φεστιβάλ ειδικής ενότητας Θεάτρου Σκιών (συνάντηση και «συνομιλία» του ελληνικού θεάτρου σκιών με θέατρα σκιών από διαφορετικούς πολιτισμούς)


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Δημιουργία δημοτικού κινηματογράφου. Περιοδεύων στις γειτονιές καλοκαιρινός δημοτικός κινηματογράφος.

                                                 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αποτελεί πολύ σημαντική διοργάνωση της πόλης, με ουσιαστική παρέμβαση στο οικονομικό, καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό της επίπεδο.
Κύριος κορμός του Καρναβαλιού είναι τα πληρώματα που συμμετέχουν και τα οποία αποτελούνται από  ιδιώτες εθελοντές. Παράγεται ένας ιδιότυπος ερασιτεχνικός πολιτισμός και αναπτύσσονται ιδιαίτερες μορφές τέχνης και τεχνικής, όπως η λαϊκή γλυπτική με βάση την οποία γίνονται οι κατασκευές.
Αυτό είναι σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Πατρινού Καρναβαλιού, το οποίο έχει παραμείνει αναξιοποίητο, όπως αναξιοποίητη έχει παραμείνει και η δυνατότητα συνεργασίας του επαγγελματικού δυναμικού και ερασιτεχνών της πόλης.

Η διαχείριση του θεσμού και η διοργάνωσή του πρέπει να παραμείνει στα χέρια της Δημοτικής αρχής  και κατ΄ επέκταση στα χέρια των δημοτών, με ελευθερία έκφρασης, μακριά από κάθε σκέψη εκχώρησής του σε ιδιώτες.

Η λειτουργία του με την μορφή της Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ», για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του γεγονότος, προϋποθέτει 1) την στελέχωση με υπαλλήλους που έχουν εμπειρία και γνώσεις και μπορούν να προγραμματίσουν και να στηρίξουν τις εκδηλώσεις που το συνθέτουν 2) τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς από ανθρώπους που σέβονται, που γνωρίζουν το θεσμό και έχουν τη διάθεση να τον προάγουν και 3) η Γνωμοδοτική επιτροπή να αποτελείται κυρίως από μέλη που θα έχουν την ικανότητα της διοργάνωσης, αλλά και της κατάθεσης νέων, ανανεωμένων και αναβαθμισμένων προτάσεων.

Διαφύλαξη της παράδοσης του Καρναβαλιού ενισχύοντας τα στοιχεία της σάτιρας, της ανατροπής και της δημιουργικής συμμετοχής.

Συνδυασμός της διασκέδασης με την ανάπτυξη και την υγιή οικονομική εκμετάλλευση αυτού του γεγονότος από την πόλη.

Σχεδιασμένη προβολή του. Σταθερά σημεία διαφήμισης στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, στο λιμάνι, στο σταθμό, στο μουσείο, αλλά και περίπτερα πώλησης αναμνηστικών.

Ιδιαίτερη προβολή της μοναδικότητας του Καρναβαλιού των Παιδιών, ώστε να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών το προτελευταίο Σαββατοκύριακο. Ενίσχυση των δράσεών του, αναβάθμιση και διαφύλαξη της ιδιαιτερότητάς του με συγκεκριμένο κανονισμό.

Αποκέντρωση των εκδηλώσεων, ένταξη δράσεων του παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού και επέκταση των Καρναβαλουπόλεων στις συνοικίες του Καλλικρατικού Δήμου με συμμετοχή και σε συνεργασία με  τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Κατοχύρωση του Καρναβαλιού των Παιδιών, του Κρυμμένου Θησαυρού και του σήματος του Καρναβαλιού, έτσι ώστε να μην μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τρίτους  και να υπάρχει και η αναγνωρισιμότητα του Καρναβαλιού με το σήμα κατατεθέν του.

Δημιουργία εκθεσιακού χώρου. Σχεδιασμός δημιουργίας Καρναβαλικού Πάρκου, σε χώρο με δυνατότητα επέκτασης.

Το Καρναβαλικό Συνεργείο να μετατραπεί σε παραγωγική μονάδα με συνεχή λειτουργία και έσοδα (κατασκευή διακοσμητικών, θεατρικών σκηνικών, αναμνηστικών, στοιχείων για παιδικές χαρές και πλατείες της πόλης, ώστε να είναι διαρκής η αναφορά στη σχέση της πόλης με το Καρναβάλι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ
Ανάπτυξη δικτύου μικρών και μεγάλων χορηγιών
Αναζήτηση πόρων μέσα από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τον πολιτισμό.
Έσοδα από παραγωγικές δραστηριότητες του Καρναβαλικού συνεργείου.
Έκδοση καρναβαλικού γραμματοσήμου σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ
Έκδοση Συλλεκτικών καρτών με καρναβαλικά θέματα, άλμπουμ και εκδόσεις.

ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ
Ουσιαστικό ρόλο στην διαφήμιση του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά και στην ανταλλαγή απόψεων και τεχνοτροπιών, θα παίξει η επανένωση με καρναβάλια άλλων χωρών με ανταλλαγή αντιπροσωπειών και η επανένταξη της Πάτρας στο δίκτυο καρναβαλικών πόλεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: