ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Αμετακίνητος ο Αντ. Σαμαράς στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, προ των πυλών η ρήξη

Η αμηχανία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, από τον Ιούνιο του 2012, όπου και η φωτογραφία, επανέρχεται ως Ερυνεία του ζοφερού παρόντος τους!





«Απευκταίο, αλλά υπαρκτό το σενάριο να συγκυβερνήσουμε με τη Χ.Α.», τονίζει το Μαξίμου. Στο προσκήνιο σενάρια εκλογών, αλλά και ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση



Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ
              (από aygi.gr)
Σε μοιραία κίνηση για τον ίδιο και την κυβέρνησή του εξελίσσεται η πραξικοπηματική απόφαση του Αντ. Σαμαρά να εκτελέσει εν ψυχρώ τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στο Μαξίμου απεργάζονται ήδη εκλογικά σενάρια, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική ρήξη, αφ' ης στιγμής, εκτός από τους ελάσσονες εταίρους, αμετακίνητος στη θέση του παραμένει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Παρά τις συνθήκες μείζονος κυβερνητικής κρίσης, ο Αντ. Σαμαράς φόρεσε και το "θατσερικό", δήθεν "μεταρρυθμιστικό" του πρόσωπο, καθώς με δύο δημόσιες παρεμβάσεις του, υπερασπίστηκε την κυβερνητική πρωτοβουλία για "ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (όπου ανακοινώθηκε η παροχή 500 εκατ. ευρώ ως εγγυήσεις και παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες), ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση: "Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση". 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθούσε το σχέδιο νόμου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή για τη "ΝΕΡΙΤ", αν και βρίσκεται ακόμη... υπό επεξεργασία. Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, επεσήμαινε ότι "καταργεί μία εστία αδιαφάνειας" και εμφανιζόταν αμετακίνητος και, κυρίως, αμετανόητος.

 Απαξιωτική απάντηση

Μερικές ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος την απόφασή του, καίτοι οι ελάσσονες κυβερνητικοί εταίροι είχαν ζητήσει τη σύγκληση σύσκεψης των αρχηγών και είχαν διαμηνύσει στον ίδιο και το Μαξίμου ότι το λουκέτο της ΕΡΤ δεν γίνεται αποδεκτό. Μάλιστα, στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ, ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αναφέρθηκε -για πρώτη φορά- στην ανάγκη "κυβερνητικής σταθερότητας", αλλά… 

επέλεξε να χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς "φωτογραφίζοντας" το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Αφού "διαφήμισε" την αποφασιστικότητά του "να τα βάλει με τον κρατισμό", καταλόγισε σε όσους αντιδρούν με το κλείσιμο της ΕΡΤ (άρα και στους εταίρους του...) ότι είναι κολλημένοι "σε ιδεοληψίες του κρατισμού και της ψευτοπροοδευτικότητας", ενώ πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα ήταν σαν το Τζουράσικ Παρκ, το μόνο μέρος στον κόσμο που επιβίωναν δεινόσαυροι απηρχαιωμένων ιδεοληψιών του υπαρκτού σοσιαλισμού".

Παράλληλα, συκοφάντησε τους εργαζομένους της ΕΡΤ ότι "φωνάζουν για τα προνόμια και όχι για τα δικαιώματα", κήρυξε τον πόλεμο σε "ιερές αγελάδες του κρατισμού και των προνομίων" και επισήμανε πως "τώρα που τελείωσε η αμαρτωλή ΕΡΤ ξεσπά η υποκρισία που έφερε την Ελλάδα ώς εδώ". "Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός καθεστώτος προνομίων που καταρρέει", κατέληξε ο Αντ. Σαμαράς.

Προσχηματικά τηλεφωνήματα

Σε κάθε περίπτωση και παρά την -έως τώρα- ανυποχώρητη στάση Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι πρόωρες εκλογές βρίσκονται προ των πυλών. Για τον λόγο αυτόν, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό ως εκείνον που θέλει την "εκτόνωση" της κρίσης και σημείωναν χαρακτηριστικά: "Ο πρωθυπουργός, που πάντα επεδίωκε τον διάλογο, θα τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να συναντηθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες". 

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για... "εκτονωτικά τηλεφωνήματα", καίτοι θεωρείται δεδομένο ότι τα εν λόγω τηλεφωνήματα εντάσσονται στο πλαίσιο των επιδιώξεων Σαμαρά να μην χρεωθεί εκείνος τις εκλογές. Άλλωστε ο πρωθυπουργός στο ΕΒΕΑ δεν είχε... καν μπει στον κόπο να απαντήσει στο αίτημα του Φ. Κουβέλη και του Ευ. Βενιζέλου για σύσκεψη αρχηγών, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ειρωνικά: "Μα καλά, τι να πουν πάλι; Λες και δεν ήταν σύσκεψη αρχηγών αυτή που έγινε την Κυριακή"...

Παρασκήνιο

Οι εν λόγω πηγές αναφέρονταν σε μία άτυπη συνάντηση των τριών συγκυβερνώντων αρχηγών (Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη) την περασμένη Κυριακή, όταν ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους εταίρους του για τα σχέδιά του. Εκείνοι, πάντως, όπως παραδέχονται και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, επισήμαναν στον Αντ. Σαμαρά την αντίθεσή τους, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το βράδυ της Δευτέρας, από τηλεφώνου αυτή τη φορά, αλλά ο πρωθυπουργός τούς αγνόησε ένα 24ωρο αργότερα. Το βασικό επιχείρημα του Αντ. Σαμαρά για να κλείσει την ΕΡΤ ήταν πως "έχουμε αποτύχει στο χρονοδιάγραμμα των απολύσεων στο Δημόσιο", ενώ φέρεται να προειδοποίησε τους ελάσσονες εταίρους ότι "η τρόικα είναι έξαλλη και αν δεν κάνουμε απολύσεις, δεν θα μας δώσει την επόμενη δόση".

Το χρονοδιάγραμμα της ρήξης...

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ίδιες κυβερνητικές πηγές που προανήγγελλαν ότι "ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει τον διάλογο και θα τηλεφωνήσει στους εταίρους του" προαναγγέλλουν ότι "η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο σχέδιο για την ΕΡΤ". Μάλιστα, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει να κατατεθεί σήμερα ή αύριο στη Βουλή το νομοσχέδιο και να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -πράγμα που σημαίνει ότι θα ψηφιστεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το αργότερο έως την Κυριακή. 

Μ' άλλα λόγια, με δεδομένη την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και τις προαναγγελίες τους πως δεν θα υπερψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο, μες στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να χάσει και επισήμως η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής. Στην περίπτωση αυτή ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να έχει ήδη αποφασίσει να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής και, αν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. παραμείνουν αμετακίνητοι, τότε η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα είναι μονόδρομος.

Πάντως, ήδη από χθες το βράδυ, κορυφαία στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. ανέφεραν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους ότι η 7η και η 14η Ιουλίου "θα είναι οι προσφορότερες ημερομηνίες εκλογών, αν ο πρωθυπουργός δεν κάνει πίσω"...

... και τα εκλογικά σενάρια

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου ήδη καλλιεργούνται εκλογικά σενάρια, αλλά και... φρικτές μετεκλογικές σκέψεις. Μάλιστα, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούσε χθες το επιτελείο Σαμαρά στην Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου, αποδίδεται στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο, η φράση: "Υπάρχει πάντα και το απευκταίο σενάριο να αναγκαστούμε να συγκυβερνήσουμε μετά τις εκλογές με τη Χρυσή Αυγή". 

Αυτή η φράση δεν είναι δηλωτική μόνο του εκβιαστικού μηνύματος του Αντ. Σαμαρά προς τους εταίρους του (που συγκεφαλαιώνεται με τη φράση "αν πάμε σε εκλογές, μένετε εκτός Βουλής"), αλλά και ενδεικτική της ακροδεξιάς στροφής της κυβερνώσας Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: