ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ομιλία της Μαρίας Κανελλοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

Μαρία Κανελλοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
σχετικά με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας
(7.1.2013)


''Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε

Καλή χρονιά σε όλους

Μακάρι βεβαίως να χαιρόμασταν και να αισιοδοξούμε όλοι όσοι μιλάμε πρώτοι σ' αυτή τη νέα χρονιά.

Όμως, με έναν πρωθυπουργό που ελπίζει στο Θεό,στα περιστέρια και στα ταξίδια στη Γερμανία μάλλον ανησυχία μας κατακλύζει παρά αισιοδοξία.

Κύριε Υφυπουργέ, η αισιοδοξία της ελληνικής οικογένειας, της ελληνικής επιχείρησης, της γειτονιάς, των χωριών εξανεμίζεται όταν βλέπει τη νεολαία της είτε να μαραζώνει είτε να μεταναστεύει και -ακόμα χειρότερα- να αυτοκτονεί.

Με αφορμή της σημερινή μας επίκαιρη ερώτηση, για αυτούς τους νέους θέλω να μιλήσω, τους νέους μας, τους οποίους προσβάλλετε καθημερινά με την πολιτική σας.

Αφού ξεκάνατε τα περήφανα γηρατειά, τους περήφανους απόμαχους της εργασίας, αφού ξεκάνατε ένα σωρό ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τώρα τα βάζετε και τη νιότη.

Δεν φτάνει που φτάσατε με τις πολιτικές σας την ανεργία των νέων στο 50 και βάλε τοις εκατό, δεν φτάνει που τους συκοφαντείτε καθημερινά ως κουκουλοφόρους, ταραξίες, χαλαστές, τους πετάτε τώρα μερικά φραγκοδίφραγκα.

Τους πετάτε, δηλαδή, τα αποφάγια του μεγάλου οικονομικού πάρτι που έχουν στήσει στην Ελλάδα τα διεθνή κεφάλαια.

Αντί να δώσετε στους νέους δουλειά με μία minimum αξιοπρέπεια, τους εγκλωβίζετε σε προγράμματα τάχα ''κοινωφελούς'' εργασίας.

Δεν θα μπω σε ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα αυτά.

Γι' αυτό είναι αρμόδιοι οι λαμπροί εργατολόγοι σύντροφοί μου, οι λαμπροί επιστήμονες του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλω να σταθώ στην φιλοσοφία, στην ουσία του πράγματος.

Είναι, θα έλεγα, προγράμματα ''ιδιωφελούς'' εργασίας, γιατί η εργασία, κατά τη γνώμη μας, κυρίες και κύριοι, νεοφώτιστοι της κοινωνικής προσφοράς, είναι ούτως ή άλλως κοινωφελής, ή τουλάχιστον, θα έπρεπε, αρκεί ο εργαζόμενος να μη θεωρείται και να μην αντιμετωπίζεται σαν εχθρός.

Κοινωφελής δεν είναι η εργασία που καταστρέφει τον εργαζόμενο, δεν είναι η εργασία όπου η ωφέλεια δεν μοιράζεται στην κοινωνία, όπου ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν είναι αποδέκτης του κοινωφελούς έργου που παράγει.

Ποιος θα ωφεληθεί από ανθρώπους που εργάζονται ανασφάλιστοι, χωρίς άδεια, χωρίς πρόσβαση στην υγεία, χωρίς προοπτική, χωρίς συνέχεια, χωρίς όνειρα, χωρίς εργασιακή αξιοπρέπεια;

Ξέρουμε καλά ότι τα προγράμματα που προτείνετε δεν είναι παροδικά, δεν είναι μια λύση ανάγκης, αλλά είναι το όραμά σας για την εργασία. Ή δωρεάν εργασία -να χαρεί κι ο θαρραλέος κ. Δούκας, που το ξεστόμισε- ή εργασία με χαρτζιλίκι.

Δεν αναγκάζεστε να σπρώξετε χιλιάδες νέους σε συνθήκες Κίνας, αλλά πραγματοποιείτε τα πιο σκοτεινά σας όνειρα, γιατί κι εσείς κι εμείς ξέρουμε καλά πως τα ιδιωτικοποιημένα λιμάνια δεν μπορούν να λειτουργήσουν, να κερδοσκοπήσουν με ανθρώπους που διεκδικούν πλήρη δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή που έχετε ανοίξει τη στρόφιγγα των απολύσεων στο Δημόσιο που αιμορραγεί ακατάσχετα, ανακαλύψατε την κοινωφελή εργασία.

Εντάξει, ωραία τα κάνατε, πολύ καλά.Εάν ήμουν σύμμαχός σας, θα όφειλα να σας πω συγχαρητήρια που καταφέρατε να πείσετε χιλιάδες νέων ότι τα δύο , τα τρία, τα πέντε κατοστάρικα, είναι καλύτερα από το τίποτα, αλλά βέβαια χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς προοπτική, χωρίς όνειρα.Μισή δουλειά, μισή ζωή, καλύτερη από την λιμοκτονία.

Έτσι πείθετε και τον κάτοχο της γκαρσονιέρας χωρίς πετρέλαιο και χωρίς ΔΕΗ ότι είναι πολύ καλύτερα, γιατί ο διπλανός του είναι άστεγος. Πάντα προς τα κάτω το μέτρο σύγκρισης και πάντα τα προς τα πάνω να απαγορεύονται.

Επειδή όμως, κ. Υφυπουργέ, η ανάγκη γίνεται ιστορία, σας λέω πως τους νέους δεν τους έχετε πείσει. Τους αναγκάζετε και τους εκβιάζετε. Η ανάγκη λοιπόν, θα γίνει ιστορία και πολύ σύντομα θα αναγκαστείτε να τραπείτε σε φυγή. Σας ευχαριστώ πολύ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια: