ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Απέρριψαν την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ο εισηγητής Αλ. Μητρόπουλος.


Αλ. Μητρόπουλος: Η συγκυβέρνηση πιστεύει πως ό,τι είναι καλό για τις τράπεζες, είναι καλό και για τους πολίτες

Υπερψήφισε την πρόταση ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ
Γ. Μιχελογιαννάκης

 «Τα συμφέροντα των τραπεζών είναι διαμετρικά αντίθετα προς τα συμφέροντα της κοινωνίας» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλ. Μητρόπουλος, υπερασπιζόμενος την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που συζητήθηκε χθες στη Βουλή και η οποία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για περικοπή, αναστολή, ακόμα και για ολική διαγραφή των οφειλόμενων δανείων. Αντίθετα ήταν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης κρυπτόμενα πίσω από αντίστοιχη πρόταση που φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ χαρακτήρισε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ «ανεπαρκή» και υποστήριξε ότι το ΚΚΕ δεν θα την στηρίξει γιατί «δεν ανακουφίζει ουσιαστικά τα νοικοκυριά», ενώ δεν περιλαμβάνει και τα επαγγελματικά και αγροτικά δάνεια. Ακόμα στάθηκε στον προσωρινό χαρακτήρα της ρυθμίσεων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, καθώς αυτές αναθεωρούνται σε ετήσια βάση.
Το ΚΚΕ προτίθεται να φέρει στη Βουλή δική του πρόταση για τα χρεωμένα νοικοκυριά.

Ο Αλ. Μητρόπουλος

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Μητρόπουλος, σύμφωνα με το -www.avgi.gr- τόνισε ότι «από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης έγιναν φανερές οι μονεταριστικές, νεοφιλελεύθερες ιδέες που υποστηρίζουν, δηλαδή ό,τι είναι καλό για τις τράπεζες, είναι καλό και για τους πολίτες». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχολίασε ότι «είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο, προσαρμοζόμενο σύστημα σεισάχθειας των χρεών των νοικοκυριών» και υπογράμμισε ότι η πρόταση που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν προβλέπει μείωση του οφειλόμενου ποσού αντίστοιχη με τη μείωση των εισοδημάτων από τα Μνημόνια και μετά, αλλά, αντίθετα, περιορίζεται σε επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και μείωση των τόκων με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Ο Αλ. Μητρόπουλος σημείωσε ότι «ο Νόμος Κατσέλη έχει θετικά στοιχεία, αλλά αντιπροσωπεύει τις τράπεζες και την τριαρχία των δανειστών» και συμπλήρωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ κι η ΔΗΜ.ΑΡ. έδωσαν ακατανόητες δικαιολογίες για να μην στηρίξουν την πρόταση».

Επιθετική η Ν.Δ.

Εριστική ήταν η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σ. Βούλτεψη, σημείωσε το γεγονός ότι οι ΑΝ.ΕΛ., αλλά και η Χρυσή Αυγή, στήριξαν την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κάνοντας αναφορές σε μελλοντικό εναλλακτικό κυβερνητικό σχήμα, που θα περιλαμβάνει τα τρία κόμματα, ενώ άφησε υπονοούμενα για πιθανή συμμετοχή στις λίστες με τους φοροφυγάδες και πρωτεργατών του αντιμνημονιακού αγώνα.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κ. Σκρέκας επανέφερε όλη την εξωφρενική του επιχειρηματολογία κατά της πρότασης που είχε αναπτύξει και στην επιτροπή. Υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βάζει εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή στην ρύθμιση κι ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, καθώς πολίτες θα αποφεύγουν να κάνουν ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις ή θα ζητούν εικονική απόλυση, ώστε να μπορέσουν να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις. Δεν παρέλειψε να θυμηθεί και την προσωπική ευθύνη των δανειοληπτών για τα χρέη.
Ο Μ. Κάσσης από το ΠΑΣΟΚ στάθηκε κι αυτός στην ανάγκη υιοθέτησης εισοδηματικών κριτηρίων για την υπαγωγή στην ρύθμιση, αλλά και στο ζήτημα των φοροφυγάδων, ενώ επέλεξε να επιτεθεί στα πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ακόμα χαρακτήρισε τον υπάρχοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά νόμο του ΠΑΣΟΚ κι όχι νόμο Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι «μνημονεύεται το όνομά της επειδή γλυκοκοιτάζει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Π. Καμμένος: «Εκβιάζουν τους πολίτες»

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, επιτέθηκε με σφοδρότητα στις εισπρακτικές εταιρείες που χαρακτήρισε «νονούς και νταβατζήδες που εκβιάζουν τους πολίτες». Η εισηγήτρια του κόμματός του, Ρ. Μακρή, τόνισε ότι όταν οι τράπεζες έχουν λάβει πολλά χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους κι ότι είναι «ανήθικο» να μην γίνεται το ίδιο και για τους δανειολήπτες.
Η Ασ. Ξηροτύρη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. έκανε θετικά σχόλια για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επανέφερε κι αυτή το ζήτημα των φοροφυγάδων που θα μπορούσαν να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις, ενώ πρότεινε οι ευνοϊκές ρυθμίσεις να περιοριστούν μόνο σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Π. Κουρουμπλής απάντησε στις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι το κόστος των 7 δισ. ευρώ από το "κούρεμα" των δανείων είναι υπέρογκο για τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι, παράλληλα, περίπου 500.000 δάνεια θα ενεργοποιηθούν και θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται και πάλι.
Ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας, Δ. Στρατούλης, υπογράμμισε ότι «όταν άκουσα τους εισηγητές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, νόμισα ότι ήμουν μπροστά σε μια συνέλευση της Ένωσης ελληνικών τραπεζών» και αναρωτήθηκε δηκτικά «γιατί θα έχουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής λόγω της πρότασής μας, δεν έχετε ελεγκτικούς μηχανισμούς, μήπως τους έχετε διαλύσει;» Τον λόγο πήραν ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β. Αποστόλου, Θ. Πετράκος, Στ. Κοντονής, Γ. Πάντζας, Λ. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, Μ. Κανελλοπούλου, Μ. Κριτσιωτάκης και Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αλλά το προεδρείο επικαλέστηκε τη ρύθμιση του κανονισμού της Βουλής για μη εισαγωγή για συζήτηση προτάσεων νόμου που επιφέρουν επιβάρυνση του Δημοσίου στον προϋπολογισμό και απέρριψε την ονομαστική ψηφοφορία. Ο κανονισμός δεν προβλέπει ούτε συζήτηση επί της πρότασης νόμου, πλην όμως το προεδρείο την επέτρεψε και «θυμήθηκε» να εφαρμόσει το γράμμα του κανονισμού μόνο στο πιο «ακανθώδες» κομμάτι της συζήτησης, δηλαδή την ψηφοφορία.

Διαφοροποίηση του Γ. Μιχελογιαννάκη από ΔΗΜ.ΑΡ.

«Θεωρώ αδιανόητο να μην ψηφίσω μια πρόταση που δίνει τη δυνατότητα ώστε η υποχρέωση της μηνιαίας δόσης να μην υπερβαίνει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος» τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗΜ.ΑΡ. Γ. Μιχελογιαννάκης, που διαφοροποιήθηκε από τη στάση του κόμματός του και υποστήριξε την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σημειώνοντας ότι «είναι θέμα αρχής, του προγράμματος της ΔΗΜ.ΑΡ., της προγραμματικής συμφωνίας και της συνείδησής μου».
 Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ζήτησε από το κόμμα να λάβει πρωτοβουλίες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τη γρήγορη αποκατάσταση των φυσικών προσώπων που "κουρεύτηκαν" από το PSI, επισημαίνοντας πως το σημείο αυτό αποτελεί κομμάτι του προγράμματος του κόμματος. Το δελτίο Τύπου καταλήγει με τη φράση: "Ήρθε η ώρα να δείξει η ΔΗΜΑΡ τη συνέπεια λόγων και πράξεων". Μόνο τυχαία δεν φαίνεται η στιγμή που επέλεξε ο Γ. Μιχελογιαννάκης για να προβεί σ' αυτήν την κίνηση, καθώς χθες συζητήθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: