Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μηδενισμό του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν οι βενζινοπώλες

Όσοι έχουν τη δυνατότητα στρέφονται στη θέρμανση με ξύλα. Αλλά και αυτή δεν είναι άνευ προβλημάτων!


Έως 1,6 ευρώ ανά λίτρο το θέρμανσης
αν εφαρμοστεί η αύξηση
Στις σοβαρές συνέπειες που θα έχει για τους πολίτες, τα έσοδα του Δημοσίου, το περιβάλλον και την αγορά η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αναφέρονται οι βενζινοπώλες και ζητούν να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης.
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) οι συζητούμενες εφαρμογές αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είτε στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης (Ν.3986/11) είτε στο 100% (412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) βρίσκουν τον κλάδο κάθετα αντίθετο και μάλιστα ζητά μηδενισμό του ΕΦΚ στο θέρμανσης και μείωσή του στα άλλα καύσιμα.
Σύμφωνα με την ΟΒΕ όσο πλησιάζει ο χειμώνας τόσο αποκαλύπτεται αδυναμία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού να εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές με αυξημένο ΕΦΚ που δεν αποκλείεται να φτάσουν στο 1,60 ευρώ το λίτρο. Ήδη, σημειώνει, πολλές πολυκατοικίες και μεμονωμένοι καταναλωτές έλαβαν απόφαση να διακόψουν την κατανάλωση πετρελαίου, ενώ σε πολλά μέρη της χώρας έχουν στραφεί σε άλλα καύσιμα με μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω ρύπανσης και ανεξέλεγκτης ξύλευσης και αποψίλωσης ολόκληρων δασών.
Ταυτόχρονα οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων που προέρχονται από λαθραίες εισαγωγές, εικονικές εξαγωγές και εικονικούς εφοδιασμούς πλοίων με ατελώνιστο πετρέλαιο τονίζει και προσθέτει: “Η επίκληση της αύξησης του ΕΦΚ ως μέσου πάταξης του λαθρεμπορίου μόνο ως φύλλο συκής εισπρακτικών στόχων φαντάζει”.
Τέλος, επαναφέρει το θέμα της εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης - ελέγχου των ροών των καυσίμων σε όλα τα στάδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς