ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Forbes: Το παράδειγμα της Αργεντινής


Του ΤΖΕΗΜΣ ΓΚΛΑΣΜΑΝ

Κρίνοντας από τις συζητήσεις που είχα στην Ευρώπη πριν από λίγες εβδομάδες με τους δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και φορείς χάραξης πολιτικής (συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός υπουργού Εξωτερικών), θα έλεγα ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όταν οι δύο χώρες χρησιμοποιούνται στην ίδια πρόταση: Αργεντινή και Ελλάδα.
Αυτοί οι Ευρωπαίοι είναι βαθιά ανήσυχοι ότι η Ελλάδα -για να μην αναφέρουμε την Ισπανία και την Ιταλία- θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής, θα αποκηρύξει τα χρέη, χωρίς να τηρήσει τους διεθνείς κανόνες και στο τέλος θα ανταμειφθεί για την ανευθυνότητά της.
Η Αργεντινή κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη χρεωκοπία στην Ιστορία. Το 2001, η χώρα παρουσίασε στους πιστωτές "μια προσφορά από 35 σεντς στο δολάριο, take-it-or-leave-it", όπως το περιοδικό "Economist" το έθεσε, "σε περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια. Οι πιστωτές είχαν καταβάλει συνήθως 50-60 λεπτά".
Έτσι, οι δανειστές της Αργεντινής δεν είχαν άλλη επιλογή και πολλοί ξένοι αποδέχτηκαν. Άλλοι, ωστόσο, αρνήθηκαν. Σύμφωνα με τον Graham Mather, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τα Χρηματοπιστωτικά στο Λονδίνο, η Αργεντινή εξακολουθεί να χρωστά 15 δισ. δολάρια σε ιδιώτες - συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων χιλιάδων Ιταλών συνταξιούχων και αρκετών θεσμικών επενδυτών.
Ακόμη χειρότερα, η Αργεντινή έχει αγνοήσει περισσότερες από 100 δικαστικές αποφάσεις, σε όλο τον κόσμο. Ο Thomas Griesa, δικαστής σε Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, που χειρίστηκε πολλές από τις περιπτώσεις, αποκάλεσε την τακτική της Αργεντινής προς τους πιστωτές της "ανήθικη".
Τώρα γυρίζουμε στην Ελλάδα. Είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν μια οικονομική κρίση που θα μπορούσε να είναι τόσο τρομερή όσο της Αργεντινής - ή και χειρότερη. Όταν η Αργεντινή είχε αδυναμία πληρωμής, το έλλειμμα ήταν μόνο 3,2 τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά το έλλειμμα στην Ελλάδα είναι 7,8 τοις εκατό του ΑΕΠ. Οι "New York Times" αναφέρουν: «Ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος στην Ελλάδα του 150 τοις εκατό είναι πολύ χειρότερο από αυτό που είχε η Αργεντινή όταν πτώχευσε".
Αυτό που προβληματίζει τους εμπειρογνώμονες της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι ότι η Ελλάδα -ή, αν πρόκειται γι' αυτό, η Ισπανία και ποιος ξέρει ποιες άλλες χώρες- θα εξετάσει την εμπειρία της Αργεντινής και θα πει: "Αυτό είναι μια καλή λύση για εμάς!".
Ο λόγος είναι ότι η Αργεντινή δεν έχει τιμωρηθεί από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την ανεύθυνη συμπεριφορά της. Το αντίθετο. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δανειοδοτήσει την Αργεντινή με περίπου 8 δισ. δολάρια και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IADB) με αρκετά δισεκατομμύρια περισσότερα, συμπεριλαμβανομένων, κατά ειρωνεία της τύχης, 36 εκατομμυρίων δολαρίων στις 6 Ιουλίου για την "παραγωγική θεσμική ενίσχυση και τη δημοσιονομική διαχείριση".
Πέρα από τα δάνεια, η Αργεντινή έχει τιμηθεί πραγματικά. Είναι σήμερα ένα από τα πλέον εξέχοντα μέλη της ομάδας G20 και η οργάνωση των μεγάλων οικονομιών χρεώθηκε με «την αποκατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την ενίσχυση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων" στον απόηχο της παγκόσμιας κρίσης 2008-09.
Και αυτό ακριβώς είναι που ανησυχεί τους Ευρωπαίους με τους οποίους συνομίλησα.
Ότι η Ελλάδα μπορεί νομίμως να δει την Αργεντινή ως χώρα που έχει δει την ανευθυνότητα και την έλλειψη διεθνούς συνεργασίας να αποδίδουν καρπούς. Ο Λάρι Έλιοτ, οικονομικός συντάκτης της "Guardian" στη Βρετανία, συνόψισε την υπόθεση σε ένα άρθρο με τον τίτλο «Η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αργεντινής," και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: "Όταν μια οικονομική κρίση σε χτυπήσει, είναι συχνά καλύτερο να προχωρήσεις μόνος".

(*) Ο Τζέημς Γκλάσμαν ήταν υφυπουργός Δημόσιας Διπλωματίας και Δημοσίων Υποθέσεων στην κυβέρνηση του G.W. Bush.

Αναρτήθηκε: Στο lefteria-news.blogspot.gr
Μετάφραση: Νίκος Μιχαλόπουλος
(Αναδημοσιεύτηκε στο avgi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: