ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Επισκόπηση του γαλλικού Τύπου

Φωτογραφία Αρχείου από τον βρετανικό the guardian.

Le Monde
Αρνείται η ΕΚΤ να στηρίξει την ισπανικη Bankia. Το προτεινόμενο σχέδιο διάσωσης, ήταν να πάρει η τράπεζα ομόλογα του κράτους, ώστε να τα παρουσιάσει στη συνέχεια για να λάβει από την ΕΚΤ τα χρήματα. Πηγές της ΕΚΤ θεωρούν το σχέδιο απαράδεκτο, μιας και θα έμοιαζε σε χρηματοδότηση της ΕΚΤ προς το Ισπανικό κράτος, κάτι που είναι αντίθετο με το καταστατικό της ΕΚΤ.

Libération
Οι δείκτες της ανεργίας αναμένονται αρνητικοί για τον Απρίλη, σύμφωνα με τον νέο Υπουργό Εργασίας. Τα ακριβή στοιχεία θα ανακοινωθούν απόψε και θα είναι από ότι φαίνεται ο 12ος μήνας αύξησης των ποσοστών ανεργίας. Στο ίδιο δημοσίευμα επαναλαμβάνεται η πρόθεση της Κυβέρνησης να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα αλλαγής του συνταξιοδοτικού όπως ψηφίστηκε (εν μέσω πολλών αντιδράσεων) από τον Σαρκοζύ, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ξεκίνησαν να εργάζονται νέοι και έχουν 41 χρόνια εισφορών, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 60 έτη.
Ίσως υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς υψηλόβαθμων στελεχών των Δημόσιων Επιχειρήσεων του Γαλλικού Κράτους για την απόφαση της Κυβέρνησης να μειώσει τους μισθούς τους. Η Κυβέρνηση θέλει να μειώσει την ψαλίδα ανάμεσα στον μικρότερο και τον μεγαλύτερο μισθό από 1 μέχρι 20. Για παράδειγμα, αν και δεν είναι τελείως σαφές από το άρθρο, ο μισθός του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης Άμυνας και Αεροναυτικής είναι αυτή τη στιγμή 990.000 ευρώ και με τη μείωση θα πέσει στις 600.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος Διοικητής, που αφήνει τη θέση του σε έναν Γερμανό τους επόμενους μήνες, υποστηρίζει πως εκεί που το Κράτος είναι μειοψηφικό δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι παρά μόνο να προτείνει και, ενδεχομένως, να πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο ταυτόχρονα όμως υποστηρίζει πως τέτοιοι νόμοι είναι αποτέλεσμα της κρίσης και αναγκαίοι στα πλαίσια της απαραίτητης εθνικής αλληλεγγύης.

Le Figaro
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τρίτη πως ο κανόνας για το μέγιστο εύρος της ψαλίδας (1-20) των μισθών στις Επιχειρήσεις όπου το γαλλικό κράτος κατέχει πλέον του 50%, θα ισχύσει από τώρα και στα τρέχοντα συμβόλαια. Ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι ο μισθός των Υπουργών μειώθηκε κατά 30% και υποστηρίζει πως οι Διοικητές τέτοιων δημόσιων επιχειρήσεων υπόκεινται στους ίδιους νόμους κι έχουν τον ίδιο πατριωτισμό με τους υπόλοιπους ειδικά σε αυτούς τους καιρούς κρίσης. Ο αρθρογράφος θέτει κάποια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα αν το 1 μέχρι 20 τοποθετεί στο 1 τον κατώτερο μισθό ή τον μέσο μισθό, το τι θα συμβεί στις Επιχειρήσεις όπου το κράτος έχει απλώς μετοχές κι όχι την πλειοψηφία τους κλπ
Η Ισπανία είναι αναγκασμένη να καταφύγει στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό (μιας και μπορεί να δανειστεί για 6 μήνες με επιτόκιο μόνο 2%) 19 δις για να μπορέσει να καλύψει το πρόβλημα της ΒΑΝΚΙΑ. Όμως, υπάρχει ανησυχία στις αγορές μιας κι αυτό αποτελεί αλλαγή της θέσης της Ισπανίας η οποία μέχρι πρόσφατα διαβεβαίωνε πως δεν χρειάζεται δανεισμό ενώ εντείνει την ανησυχία η ξαφνική παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, όπου θα αφήσει τη θέση του στις 10 Ιουνίου, ένα μήνα δηλαδή νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: