Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ελλάδα εκτός ευρώ ίσον πολιτική και οικονομική καταστροφή !

Φωτογραφία Αρχείου.

Υποστηρίζουν 50 κορυφαίοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι και πολιτικοί

Με κείμενό τους που δημοσιεύτηκε σήμερα στο διαδίκτυο, 50 κορυφαίου Ευρωπαίοι οικονομολόγοι και πολιτικοί, οι οποίοι «έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου τους και πιστεύουν στο μέλλον της ΕΕ και του ευρώ», απευθύνουν έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες «να ανταποκριθούν στην ιστορική τους ευθύνη». Το κείμενο συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Μέρκελ Πέτερ Μπόφινγκερ και ο επίσης Γερμανός οικονομολόγος και έγκριτος αρθρογράφος των Financial Times Β. Μύνχαου.
Όπως επισημαίνουν οι υπογράφοντες:

«Πολλοί στην Ευρώπη κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν προτιμότερη από μια μακρά περίοδο σκληρής λιτότητας», ενώ παράλληλα φαίνεται να κερδίζει έδαφος η εντύπωση ότι «η ευρωζώνη είναι σήμερα αρκετά ισχυρή ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας θα ισοδυναμούσε με πολιτική και οικονομική καταστροφή […] Μια έξοδος των Ελλήνων από το ευρώ θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια τη διάλυση ολόκληρης της Ευρωζώνης, πράγμα το οποίο με τη σειρά του θα συνεπαγόταν βαθιά ύφεση και μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση».

Οι υπογράφοντες ζητούν, επίσης, από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιστρέψει εντός της Ευρωζώνης στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι η αυστηρή και άνευ συμβιβασμών πολιτική λιτότητας είναι τελικά καταδικασμένη να αποτύχει οικονομικά». Όπως επισημαίνουν, «θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, βάσει της οποίας η Ελλάδα θα βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, κερδίζοντας, σε αντάλλαγμα, περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της και να αποπληρώσει τα διμερή και πολυμερή δάνειά της». Παράλληλα, ζητούν τη μείωση των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους της, η οποία «θα μπορούσε να συνδεθεί με την πρόοδο της χώρας όσον αφορά σαφώς καθορισμένες μεταρρυθμίσεις».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς