Φωτογραφία Αρχείου. |
Πιο αναγκαία από πότε η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωζώνη
ΣΤΟ 1,5% ΤΟΥ ΑΕΠ ετησίως ανέρχεται το κόστος για την ευρωζώνη από την απουσία ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών για την οικονομική διακυβέρνηση της ΟΝΕ, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Natixis[1]
Σε άρθρο στους Financial Times στις αρχές του 2012, ο επιφανής Γάλλος καθηγητής οικονομικών Ζαν Πολ Φιτουσί απέδωσε την κρίση χρέους στην Ευρώπη σε πολιτικά αίτια, διατυπώνοντας την άποψη ότι «η κρίση στην Ευρώπη είναι περισσότερο το αποτέλεσμα ενός ελλειμματικού Συντάγματος παρά ένα οικονομικό πρόβλημα»[2]. Πρόσφατα, το τμήμα ερευνών της επενδυτικής τράπεζας Natixis προχώρησε σε ποσοτική εκτίμηση του αναπτυξιακού κόστους που προκαλεί η απουσία επαρκών θεσμών και πολιτικών για τη διακυβέρνηση του ευρώ. Σημείο αφετηρίας για τον εν λόγω προβληματισμό αποτελεί η σύγκριση της οικονομίας των Η.Π.Α με την οικονομία της ευρωζώνης.
Διαπιστώνεται ότι, ενώ μια σειρά από μακροοικονομικά μεγέθη των Η.Π.Α παρουσιάζουν δυσμενέστερη εικόνα σε σύγκριση με την Ευρώπη, η αμερικανική οικονομία σημειώνει εντούτοις καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις. Το παράδοξο αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Natixis Φιλίπ Αρτίς, στις θεσμικές ανεπάρκειες που χαρακτηρίζουν την ΟΝΕ. Συγκεκριμένα, προκύπτουν οι ακόλουθες εκτιμήσεις όσον αφορά το αναπτυξιακό κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία:
Η επιβράδυνση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων και την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης υπολογίζεται σε 0,5%, εξαιτίας της απουσίας θεσμών κοινού δανεισμού και ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ικανού να διασφαλίσει τις αναγκαίες μεταβιβάσεις πόρων μεταξύ χωρών-μελών.
Η γενίκευση και η ένταση των πολιτικών λιτότητας προκαλεί με τη σειρά της μια απώλεια της τάξης του 0,8% ετησίως, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συνολικά, το αναπτυξιακό κόστος για την ευρωζώνη λόγω της απουσίας θεσμών και πολιτικών ανέρχεται σε 1,5% του ΑΕΠ ετησίως.
[1] P. Artus, “What is the cost in terms of growth for the euro zone, compared with the United States, as a result of the inadequacy of euro-zone institutions?”, Flash Economics 327, 16/5/2012, Natixis Economic Research.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς