Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Oι χώρες της νοτίου Μεσογείου δε χρειάζονται τώρα μαθήματα !

Το ρευστό λείπει από την αγορά της Μεσογείου.

Θέλουν μεγάλα ποσά για να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα

(Nigel Cassidy, Business correspondent, BBC News)
Με το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και το τραπεζικό της σύστημα σε κρίσιμο σημείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στριμωγμένη.
Ως θεματοφύλακας των κανόνων του προϋπολογισμού φροντίζει τώρα για μια καθαρή λύση, στην οποία κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να ισοφαρίσει τα μέτρα λιτότητας με μια μικρή δόση ανάπτυξης.
Αλλά μια χούφτα χώρες, εδικά η Ισπανία και η Ιταλία και οι χώρες με μνημόνια όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο.
Η Κομισιόν ξέρει ότι, πηγαίνοντας δημόσια με ξεροκεφαλιά για τις τελευταίες αποτυχίες των μελών της, μπορεί να λειτουργήσει ως μία ακόμα αρνητική έκθεση οίκου αξιολόγησης, οδηγώντας αυτές τις χώρες ακόμα πιο κοντά στο δημοσιονομικό χείλος του γκρεμού.
Με τον νέο Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ να πιέζει για περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα, είναι πιθανόν η Κομισιόν να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε διακριτές δαπάνες για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Όμως αυτό που πραγματικά χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι χώρες της Μεσογείου δεν είναι μαθήματα αλλά μεγάλα ποσά για να στηρίξουν το τραπεζικό τους σύστημα – μετρητά τα οποία ούτε η ΕΕ συλλογικά ούτε η ΕΚΤ μπορεί να τους δανείσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάσα άποψη εκφράζεται ελευθέρως από το ISTOLOGIO giorgou MOSXOU, αρκεί να μην περιέχει αήθεις χαρακτηρισμούς