ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Δημοκρατία της Βαϊμάρης Γερμανίας του '30, υπό τον Χίντεμπουργκ

Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης (1928-1933) λίγο πριν το τέλος της. Τις ίδιες σκηνές ανεργίας βλέπουμε στην Ελλάδα του σήμερα.

«Στη Βαϊμάρη της Γερμανίας του '30 και στην Ελλάδα της Γερμανίας του 2012 υπάρχουν ομοιότητες σε διάφορες καταστάσεις. Και τότε είχαν άγρια λιτότητα, που εξαθλίωσε και εξαχρείωσε τον λαό και αποτέλεσε προθάλαμο - θερμοκήπιο όπου φύτρωσε το μπουμπούκι Χίτλερ, μπήκε στο σαλόνι της εξουσίας, άνθισε και μακέλεψε τον κόσμο, γιατί έτσι το θέλησαν οι τοκογλύφοι».

Ελλάδα της Γερμανίας του 2012 και ο Χίτλερ

Μετά το αντιδημοκρατικό επεισόδιο σε βάρος της Δημοκρατίας μας πρώτα και μετά των βουλευτίνων της αριστεράς, από  τον Χρυσαυγίτη  νεοναζί μέσα στο στούντιο του ΑΝΤ1, όπου εξελισσόταν η πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη, αναδημοσιεύω σήμερα προφητικό άρθρο του αγωνιστή δημοκράτη ηθοποιού Κ. Μεσάρη, που πρωτοδημοσιεύτηκε στην αριστερή εφημερίδα ΑΥΓΗ, το π. Σάββατο 2-6-12.
Σε αυτό το άρθρο γίνεται αναφορά στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία του ’30, που καταλύθηκε από τις ναζιστικές ορδές του Χίτλερ, το κόμμα του οποίου άνθισε υποβοηθούμενο από την οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά και σύγκριση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα σήμερα, επεισόδιο της οποίας βιώσαμε χθες και αποτελεί την είσοδο της χώρας στον ολισθηρό δρόμο της πολιτικής βίας που καλύπτεται από την νεοναζιστική Δεξιά.

Βαϊμάρη του 1923. Μετά τον Α΄πόλεμο η ανεργία κατεβάζει τα κεφάλια
Του Κώστα Μεσάρη(*)
Οι Έλληνες πολίτες, εξαθλιωμένοι, όχι εξαχρειωμένοι όπως οι πολίτες της τότε Βαϊμάρης, δεν θα παραδοθούν ούτε στον Χίτλερ ούτε στην καρικατούρα του Χίτλερ, παράλυτοι από τρόμο μην και χάσουν το ευρώ, που δεν έχουν. Δεν θα παραδοθούν σ' αυτούς, πολιτικούς και τοκογλύφους, που μετά από χρόνια ψεύτικης δανεικής ευημερίας και ρεμούλας, που μας έφεραν στο χείλος του μεγάλου λάκκου με τα φίδια, του απεχθούς χρέους και των ελλειμμάτων και που τώρα με την τρόικα και το Μνημόνιο μάς δίνουν μια να πέσουμε μέσα. Καλύτερα, σαν νέοι Ηρακλείς, να τα πνίξουμε τα φίδια, παρά να μας πνίξουν αυτά και να βγούμε από τον λάκκο, στο ίσωμα της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα δούμε την Αριστερά πλειοψηφία, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο καθαρά και με σοβαρή πιθανότητα αυτοδυναμίας. Το ξέρουν αυτοί, αλλά δεν το μολογούν και πασχίζουν λυσσαλέα να ανακόψουν μόνο όσο μπορούν τη ροή στο ποτάμι της αλλαγής που δεν γυρίζει πίσω. Μετά τις εκλογές η Αριστερά και ο λαός ενωμένοι, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι, πρώτο ανάμεσα σε ίσους, θα πάνε το καράβι που το λένε "ελπίδα" σε ήρεμη πλεύση και μακριά από τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες του Μνημονίου, θα πιάσουν Ιθάκη. Ο λαός νοικοκύρης στο σπίτι του, κύριος της ζωής του, με κόπο, ιδρώτα και αίμα θα δουλέψει για την ανόρθωση, την αληθινή δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. Η ένταση της προεκλογικής μάχης είναι σφοδρή και οι δυνάμεις της προόδου και της καλής προοπτικής θα κρατήσουν συντεταγμένη τη λαϊκή παράταξη και θα απαντήσουν ψύχραιμα, συνετά, σοφά, με ανατρεπτική ηρεμία και ήρεμη ανταγωνιστικότητα. Θα το πετύχουν γιατί έχουν πέρα για πέρα δίκιο και γιατί θα απαντήσουν μεν σε αδίστακτα, απάνθρωπα, κυνικά, ατομικιστικά, ανιδιοτελή, εξουσιομανή ανθρωπάκια, που έχουν όμως πέρα για πέρα άδικο και ολημερίς κι ολονυχτίς σε όλα τα ΜΜΕ με χίλια τόσα πρόσωπα και τόσες προσωπίδες (Παλαμάς) καρικατούρες των προσώπων - προσωπίδων του Χίτλερ της Βαϊμάρης, σε όλους τους τόνους και τις εντάσεις, με μια φωνή, καρικατούρα κι αυτή της μιας φωνής, του Χίτλερ, που έλεγε και ξανάλεγε: για όλα τα δεινά φταίνε οι Εβραίοι, οι Τσιγγάνοι και η Αριστερά, μας κοπανάνε: Για όλα τα δεινά που μας βρήκαν, που θα μας βρουν ή και δεν θα μας βρουν, φταίει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας και οι ξένοι. Ακόμη και για το πέσιμο της Πόλης, που λέει κι ο Ελληνιάδης.
Σ' αυτόν τον ορυμαγδό συκοφαντίας, στρεψοδικίας, ψέματος, εξαπάτησης και τρόμου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει, μπορεί να το κάνει, με πεντακάθαρο πρόσωπο, με μια φωνή όμως, συναρμονισμένων φωνών, σε έναν χαβά ομορφιάς και όχι με πολυφωνική κακοφωνία, ασχήμιας. Να πει στον λαό το νέο λιτό, λιγόλογο, καθαρό, εύστοχο πρόγραμμα με τη φωνή των πιο ευφραδών, καταρτισμένων, ψύχραιμων, αγωνιστικών, ετοιμόλογων, ανιδιοτελών, διαμαντιών που διαθέτει, και διαθέτει αρκετά, και όχι να μιλάνε όλοι και να μιλάν κι οι κώλοι. Δεν υποτιμάμε κανέναν, αλλά εδώ είναι: Ίτε παίδες Ελλήνων, νυν υπέρ πάντων ο αγών (Αισχύλος).

***
Βαϊμάρη 1932, οι Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ στην εξουσία.
Ο λαός θέλει δουλειά, αξιοπρέπεια, φάρμακα, νοσοκομεία, σχολεία, συντάξεις, περίθαλψη, δημοκρατία, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Οι πολίτες ζητούν να σταματήσει η αφαίμαξη, να αποκατασταθούν οι ατελέσφορες οριζόντιες περικοπές αμέσως, την άλλη μέρα και μετά να πάμε σε άλλο σχεδιασμό και τρόπο, ανάπτυξης της οικονομίας και της παραγωγής που σέβεται τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό για προκοπή και όχι μεγέθυνση της δανεικής, ψεύτικης πίτας, για υπερκατανάλωση και καταστροφή. Και ακόμη όλοι ζητούν δικαιοσύνη για αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης προς καταλαγή της οργής που φουσκώνει την καρδιά και τον νου των ανθρώπων και μπορεί να φέρει ανωμαλίες. Δικαιοσύνη από θεσμικά συντεταγμένα, ανεξάρτητα όργανα, να πληρώσουν αυτοί που φταίνε, που έχουν, που πρόδωσαν, που έκλεψαν, χωρίς όμως πάθος εκδίκησης. Το ζητάνε οι μανάδες και οι πατεράδες που δεν έχουν γάλα για τα παιδιά. Τα παιδιά που πάνε νηστικά στα σχολεία. Τα παιδιά που θέλουν να πάνε, αλλά δεν έχουν σχολεία. Όσοι σε μια νύχτα χάσανε μισή σύνταξη, μισό μισθό, μισή ζωή. Όσοι είχαν δουλειά και τη χάσανε, όσοι χάσανε το σπίτι τους, όσοι αρρώστησαν και δεν έχουν φάρμακα, μόνοι κι αβοήθητοι ή και ανάμεσα σε άλλους, που δεν μπορούν να τους βοηθήσουν, όσοι χάσανε τα πάντα, και τη ζωή τους ακόμα. Όσοι παραλογισμένοι από ξαφνικό, αβάσταχτο χτύπημα πέφτουν από ταράτσες και μπαλκόνια, σαν τα ώριμα φρούτα από τα δέντρα. Σκάνε πάνω στο σκληρό, κρύο τσιμέντο άψυχα κορμιά, ματσαλιασμένα, κολλημένες σάρκες, αίμα, χυμένα μυαλά στα πλακάκια. Βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο, μπροστά στο κοινοβούλιο, στην πλατεία, και πασαλείβουν με αίμα και σκόρπια μυαλά φιλάνθρωπα δέντρα, πιεσμένοι απάνθρωπα, βρίσκονται ξαφνικά στο κενό, δεν το αντέχουν, περνάνε θηλιά στον λαιμό και αιωρούνται, άδεια σακιά για πάντα. Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο... Γαμώ τους ψεύτικους Ολυμπιακούς σας ήρωες, της ντρόγκας, στις ολυμπιάδες των εργολάβων και των τοκογλύφων, της ντροπής και της ρεμούλας, που ρήμαξαν πατρίδα, πολιτισμό και άνθρωπο.

***
Στο 21,9  η ανεργία στην Ελλάδα, όπως και στη Βαιμάρη, τότε.
Στη Βαϊμάρη της Γερμανίας του '30 και στην Ελλάδα της Γερμανίας του 2012 υπάρχουν ομοιότητες σε διάφορες καταστάσεις. Και τότε είχαν άγρια λιτότητα, που εξαθλίωσε και εξαχρείωσε τον λαό και αποτέλεσε προθάλαμο - θερμοκήπιο όπου φύτρωσε το μπουμπούκι Χίτλερ, μπήκε στο σαλόνι της εξουσίας, άνθισε και μακέλεψε τον κόσμο, γιατί έτσι το θέλησαν οι τοκογλύφοι. Ο Χίτλερ, με τα τάγματα εφόδου που κάψανε το κοινοβούλιο και είπαν πως το έκανε η Αριστερά. Που σπάγανε και καίγανε μαγαζιά, κόκαλα και κεφάλια ανθρώπων. Ο Χίτλερ, που με τα χίλια πρόσωπα και τις χίλιες προσωπίδες και τη μια φωνή, έλεγε και ξανάλεγε: Για όλα τα δεινά φταίνε οι Εβραίοι, οι Τσιγγάνοι και η Αριστερά. Τώρα έχουμε, να το πούμε άλλη μια φορά και να το εμπεδώσουμε, την καρικατούρα του Χίτλερ, τον Μιχαλολιάκο, που έχει διμοιρίες παραστρατιωτικές, καρικατούρες των ταγμάτων εφόδου, που δεν έκαψαν ακόμα το κοινοβούλιο, έκαψαν όμως μαγαζιά και ανθρώπους (Marfin), σφάζουν απροστάτευτους ξένους, παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους.
Έχουμε τα χίλια πρόσωπα και τις χίλιες τόσες προσωπίδες - καρικατούρες των χιλίων προσώπων και προσωπίδων του Χίτλερ (ηθοποιός, σκηνοθέτης, πολιτικός, οικονομολόγος, αναλυτής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, αστρολόγος), που σε όλα τα ΜΜΕ με μια φωνή, καρικατούρα κι αυτή του Χίτλερ, μας κοπανάνε: Για όλα φταίει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, οι ξένοι. Όλοι αυτοί, πολιτικοί και αστρολόγοι και άλλοι, μιλάνε τη γλώσσα με τα ψέματα, πουλάνε ψέματα σ' αυτούς που από συμφέρον ή διαστροφή πολιτικοκοινωνική θέλουν να τα αγοράσουν. Λέει ο αστρολόγος και ακολουθεί ο πολιτικός. Και όλα τα χίλια τόσα πρόσωπα και προσωπίδες: Μην πείτε κακό λόγο για κάποιον ισχυρό. Ο Ερμής και ο Άρης και όλα τα αστέρια του ουρανού του Μνημονίου είναι ανάδρομα.
Ο Τσίπρας, που δεν ακούει αστρολόγους ούτε πετάει στ' άστρα, μα πατάει γερά στη θέληση του λαού, είπε τον Ολάντ "Ολανδρέου". Σκεφτείτε να τον έλεγε κι Ολανδρέου - Παπατζή. Πέσανε να του κόψουν το κεφάλι: Πάμε χαμένοι, πάει το ευρώ μας. Όμως οι πολλοί, ο λαός, δεν αγοράζει, δεν μασάει. Ο λαός και η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στις 17 θα πάρουν την κυβέρνηση. Οι τοκογλύφοι και οι Ευρωπαίοι το ξέρουν. Ξέρουν πως θα μιλήσουν με τον λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μόνη ήρεμη δύναμη ενότητας, δύναμη δημοκρατική, ριζοσπαστική, επαναστατική, που θα τα αλλάξει όλα. Θα μιλήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ για μια σύμβαση χωρίς Μνημόνιο, για έναν αναγκαίο ιστορικό συμβιβασμό, να μας δώσουν ό,τι μας χρωστούν από την τότε και τώρα Κατοχή (τότε αποζημιώσεις, αναγκαστικό δάνειο, τώρα τοκογλυφία και απεχθές χρέος) και να τους δώσουμε αυτά που αληθινά μας δάνεισαν και με τρόπο που είναι μπορετός. Αν τα ζητήσουν όλα, θα τα χάσουν όλα. Εμείς μπορούμε και μόνοι μας. Με ρίσκο και κόπο. Όλα έχουν ρίσκο. Και η καταγγελία του Μνημονίου και η απαγκίστρωση και η αναδιαπραγμάτευση. Το ίδιο ρίσκο. Αν μας βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό, ο λαός θα βγει στις πλατείες και η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκεί.

(*) Ο Κώστας Μεσάρης είναι ηθοποιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: