ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Πολιτιστική λεηλασία από τους ναζί κατά την γερμανική Κατοχή!

Αρχαιόφιλοι οι ναζί, μόνον που είχαν την κακή συνήθεια να είναι κλέφτες αρχαιοτήτων. Και το χειρότερο οι απόγονοί τους κάνουν πως δεν γνωρίζουν το αμαρτωλό παρελθόν!

Μόνο ένας μικρός αριθμός αρχαίων επεστράφη. - Για τα περισσότερα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους, αφού δεν υπήρχε η αναγκαία φωτογραφική ή σχεδιαστική τεκμηρίωση

Οι γερμανικές αποζημιώσεις, οι διεκδικήσεις των κατοίκων του Διστόμου, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο δεν είναι οι μόνες εκκρεμότητες που άφησε στις ελληνογερμανικές σχέσεις ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος. Όπως είναι γνωστό, οι Ναζί λεηλάτησαν και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της κατεχόμενης Ευρώπης, μεταφέροντας τον πλούτο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στη Γερμανία. Στη χώρα μας "αρχαιολογικές αποστολές" του ναζιστικού καθεστώτος προχώρησαν σε λαθρανασκαφές και απογύμνωσαν μουσεία και μονές, ιδιαίτερα στην Κρήτη, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη Σάμο και τη Θεσσαλία.
Μπορεί κάποιες από τις κλαπείσες αρχαιότητες να επεστράφησαν στους νόμιμους κατόχους τους, όμως, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατίας Συμμαχίας Λευτέρη Αυγενάκη, μόλις πέρυσι το υπουργείο Πολιτισμού επιχείρησε να αποσαφηνίσει ποιες αρχαιότητες έχουν επαναπατρισθεί και να καταγράψει ποια βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία είχαν αρπαγεί ή καταστραφεί. Από τις απαντήσεις των αρμοδίων Εφορειών δημιουργήθηκε ένας κατάλογος μνημείων τα οποία είχαν υποστεί λεηλασίες ή καταστροφές.
Πάντως, αυτό που επίσης προκύπτει από την απάντηση του Δ. Ρέππα είναι ότι μόνο ένας μικρός αριθμός αρχαίων επεστράφη. Για τα περισσότερα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους, αφού δεν υπήρχε η αναγκαία φωτογραφική ή σχεδιαστική τεκμηρίωση. Έτσι, η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να επαφίεται στην καλή προαίρεση των ξένων μουσείων, όπως συνέβη με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Pfahlbaumuseum της Γερμανίας, που ενημέρωσε το 2010 τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ ότι στο συγκεκριμένο μουσείο φυλάσσονται αρχαιότητες, προερχόμενες από την παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Όπως σημειώνεται στο έγγραφο του Δ. Ρέππα, τα αρχαία θα επαναπατρισθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: