ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

Στρατιωτικός νόμος επεβλήθη στην Νότια Κορέα

Στρατός στη Νότια Κορέα
(EPA/YONHAP)

 

Το κοινοβούλιο αφού συνεδρίασε με παρόντα τα 190 από τα 300 μέλη, τον έκρινε παράνομο και υποχρέωσαν σε επιστροφή στους στρατώνες τις ΕΔ

Την επιβολή «έκτακτου στρατιωτικού νόμου» ανακοίνωσε την Τρίτη στη Νότια Κορέα, ο πρόεδρος της χώρας Γιουν Σουκ Γιολ, σύμφωνα με το   κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα», «αντικρατικές ενέργειες» και ότι ελέγχει το κοινοβούλιο. Παράλληλα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δυνάμεις του στρατού έφτασαν έξω από το κοινοβούλιο αποκλείοντας την είσοδο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle o Γιουν Σουκ Γιολ, δήλωσε ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου είναι «κρίσιμη για την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης» στη χώρα. «Για να διαφυλάξουμε μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλείψουμε αντικρατικά στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας.

Ωστόσο σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης το κοινοβούλιο αφού συνεδρίασε με παρόντα τα 190 από τα 300 μέλη, έκρινε παράνομο τον στρατιωτικό νόμο. Σημειώνεται την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχει το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.

«Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι Τζάε-μίουνγκ, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.
EPA (Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ν. Κορέα Λι Τζάε-μίουνγκ)
Ο προκάτοχος του Γιουν, Μουν-Τζάε-ιν, που πρόσκειται στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι η δημοκρατία της Κορέας βρίσκεται σε κρίση.«Ελπίζω η Εθνοσυνέλευση να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τη δημοκρατία από την κατάρρευση. Ζητώ από τον λαό να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη δημοκρατία και να βοηθήσουμε την Εθνοσυνέλευση να λειτουργεί κανονικά», πρόσθεσε ο ίδιος.Σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα ληφθούν και αναφέρθηκε στην πρόταση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, για παραπομπή ανώτατων εισαγγελέων και απόρριψη της πρότασης για τον προϋπολογισμόΜετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου εκατοντάδες άνθρωποι στη Σεούλ συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, έξω από το κοινοβούλιο έπειτα από κάλεσμα της αντιπολίτευσης.
EPA
«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας στους αστυνομικούς σύμφωνα με το Reuters.Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας.Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο με το πρακτορείο ειδήσεων όλο το ιατρικό προσωπικό που απεργούσε, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευόμενων γιατρών, διατάχθηκε να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 48 ώρες. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» απαγορεύονται επίσης. 
Αστυνομία στη Νότια Κορέα
EPA

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ είπε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».

Ο ίδιος κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι περιέκοψαν «όλους τους προϋπολογισμούς που ήταν βασικής σημασίας για τις προτεραιότητες του έθνους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (…) μετατρέποντας τη χώρα σε παράδεισο ναρκωτικών και τόπο χάους για τη δημόσια ασφάλεια».

Τέλος χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο, ως «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς» κάνοντας λόγο για «αναπόφευκτη» απόφαση. «Θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας αυτές τις δυνάμεις που είναι εχθρικές προς το κράτος το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε ο ίδιος.

Διεθνείς αντιδράσεις

Την ελπίδα ότι η Σεούλ θα σεβαστεί το κράτος δικαίου εξέφρασε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στη Νότια Κορέα.

Η Βρετανία από την πλευρά της τονίζει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».

Η πρεσβεία της Κίνας στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Η κινεζική πρεσβεία συμβούλευσε «τους πολίτες της Κίνας στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι (…) να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια, να περιορίσουν τις μη απαραίτητες εξόδους τους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: