Του Πάνου Τριγάζη(*)
Αρχίζω με τον ύμνο της Κυπριακής επανένωσης, γραμμένο από την τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσέ Γιασίν στα 17 της και μελοποιημένο από τον αξέχαστο Μάριο Τόκα: «Λένε πως ο άνθρωπος πρέπει την πατρίδα ν’ αγαπά // έτσι λέει κι ο πατέρας μου συχνά// Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο // ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν’ αγαπώ;».
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, το Πανεπιστήμιο Αθηνών οργάνωσε εκδήλωση υπό τον τίτλο «50 Χρόνια από την Τουρκική Εισβολή», με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του κύπριου ομολόγου της κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η οργανώτρια πρυτανεία του πρώτου πνευματικού ιδρύματος της Ελλάδας, απέφυγε να αναφέρει το προδοτικό φασιστικό πραξικόπημα που άνοιξε την κερκόπορτα για την εισβολή της Τουρκίας. Γιατί άραγε; Μήπως κάποιοι θέλουν να ξεχνούν ότι ελλαδίτες και κύπριοι «υπερπατριώτες» ξεκίνησαν την τραγωδία που ακόμα διαρκεί; Μήπως για να συντηρούνται μύθοι γύρω από το Κυπριακό και να αποκρύπτονται αλήθειες; Ιδού μερικές από αυτές.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΩΤΗ: και σημαντικότερη: Μισό αιώνα μετά την τραγωδία του 1974, το Κυπριακό είναι σε χειρότερη φάση από κάθε προηγούμενη δεκαετία, με την διαδικασία ειρήνης στο νησί σε πλήρη ακινησία.
Με κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα, είχαν γεννηθεί ελπίδες λύσης στο Κραν Μοντανά, αν και ο ίδιος το 2014 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενοχοποιούσε τις διακοινοτικές συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ, τις οποίες, όμως, υποστήριζε το ΑΚΕΛ, αν και στην κυβέρνηση βρισκόταν η δεξιά παράταξη του προέδρου Αναστασιάδη.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Μοιραίος το 2004, πέραν του Τάσσου Παπαδόπουλου και ο Δημήτρης Χριστόφιας, που εισηγήθηκε στο ΑΚΕΛ την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα, ενώ από το 2002 το είχε αποδεχθεί ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην Αθήνα, το απέρριπταν ΚΚΕ, Σαμαράς και ΔΗΚΚΙ, με τον ΣΥΝ και την κυβέρνηση Σημίτη υπέρ, την δε ΝΔ ποντιοπιλατική.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΡΙΤΗ: Ευτυχώς, η Κύπρος δεν πλήρωσε το κατά τους εθνικιστές περήφανο όχι, αφού η ένταξη στην ΕΕ προχώρησε κανονικά. Θυμίζω, ωστόσο, η υποψηφιότητα της Κύπρου είχε υποβληθεί από αριστερό πρόεδρο, τον Γιώργο Βασιλείου, το 1990, ο δε ΣΥΝ, πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το πρώτο ελλαδικό κόμμα που την είχε υποστηρίξει. Μύθος επομένως, ότι η Λευκωσία χρωστά την ευρωπαϊκή ένταξη στην Αθήνα, δηλαδή, σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ: Αν είχε υιοθετηθεί το Σχέδιο Ανάν, θα είχε οδηγήσει στον σταδιακό τερματισμό της τουρκικής κατοχής μέχρι το 2018, αφού υπήρχε χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και αποστρατιωτικοποίησης, με τελική ελάχιστη στρατιωτική παρουσία μόνο 950 Ελλήνων και 650 Τούρκων ως δυνάμεις ασφαλείας, Αυτή θα ήταν σήμερα η πραγματικότητα στην Κύπρο, που θα ονομαζόταν United Republic of Cyprus.
Να αναφερθούμε και σε δύο ακόμα μύθους από τους πολλούς:
1. Στην Κύπρο είναι το δεύτερο ελληνικό κράτος. Η αλήθεια είναι ότι από ιδρύσεώς της η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δικοινοτικό κράτος, με επίσημες γλώσσες την ελληνική και τουρκική, με πρόεδρο ελληνοκύπριο και τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο του κράτους, με δικαίωμα βέτο του δεύτερου σε σειρά ζητημάτων.
2. Μύθος και το ότι έβλαψε την Κύπρο η απόφαση του Μακάριου να εντάξει την νεοσύστατη δημοκρατία στο κίνημα των Αδεσμεύτων, διότι τάχα η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα περιόριζε την τουρκική επιθετικότητα. Πρόκειται περί μύθου με ιδεολογικό πρόσημο, διότι το κίνημα των Αδεσμεύτων αποτέλεσε ασπίδα για την Κύπρο, εξασφαλίζοντας και την υποστήριξη της Μόσχας, που σήμερα νοσταλγούμε, καθώς Πούτιν και Ερντογάν είναι εταίροι στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.
_______________
(*) Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Το αρθρο δημοσιεύτηκε στο avgi.gr σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου