ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Πανούκλα: Χρόνια του Μεσαίωνα στη Θεσσαλία!

ΚΟΥΡΕΤΑΣ
EUROKINISSI
 
Δύο κρούσματα σε κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας – Έκτακτη σύσκεψη σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
  
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΥΡΕΤΑΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Πανούκλα στη Θεσσαλία. Επιστροφή στα χρόνια του Μεσαίωνα, όπου από την αρρώστιαν αυτή μολύνονταν ολόκληρες πόλεις και το μόνο φάρμακο που υπήρχε ήταν η φωτιά!

Να κηρυχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των κρουσμάτων πανώλης σε κτηνοτροφικές μονάδες ζήτησε ο Πατρινός  περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας.

Σύμφωνα με το  το πρώτο κρούσμα του ιού της πανώλης των μηρυκαστικών εντοπίστηκε στις 11 Ιουλίου στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων, επιβεβαιώθηκε και δεύτερο κρούσμα στο Δομένικο Ελασσόνας. 

Τα ζώα παρουσίαζαν πυρετό, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, νεκρωτική στοματίτιδα με δυσοσμία στη στοματική κοιλότητα, αναπνευστικά συμπτώματα και διάρροια, που είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου της πανώλης.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Σπύρος Κρήτας, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε ότι το νόσημα «είναι σοβαρό, ωστόσο αφορά μόνο τα μικρά μηρυκαστικά και ιδιαίτερα τις αίγες, ενώ δεν υπάρχει στα άλλα είδη ζώων, ούτε στον άνθρωπο». 

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στην κτηνοτροφία - που έχει ήδη πληγεί σοβαρά από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias – καθώς ενώ σε περίπτωση κρουσμάτων θανατώνονται όλα τα ζώα της κτηνοτροφικής μονάδας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, τα ζώα της εκτροφής στην οποία εντοπίστηκαν κρούσματα «δεν δίνονται προς κατανάλωση όχι γιατί θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο αλλά γιατί αν οδηγούνταν στο σφαγείο θα μπορούσε εκεί να υπάρξει μεταφορά του ιού μέσω των αντικειμένων, του ρουχισμού των ανθρώπων ή των οχημάτων μεταφοράς».

«Τα σφαγεία είναι κέντρα διερχομένων. Μπορεί να βρεθεί εκεί ένας κτηνοτρόφος που έρχεται από την Πελοπόννησο σε σφαγείο της Μακεδονίας καθώς βρίσκει καλύτερες τιμές. Αφού σφάξει τα ζώα του, φεύγοντας, αν δεν έχει απολυμάνει το φορτηγό ή τις μπότες του, ενδέχεται ο οδηγός να μεταφέρει κάποιον ιό στα πατάκια που βρίσκονται στην καμπίνα του οδηγού. Γυρνώντας μπορεί να μεταφέρει τον ιό στα ζώα του στην Πελοπόννησο ή σε μια άλλη μονάδα στην Ήπειρο, την οποία θα επισκεφθεί για να πάρει άλλα ζώα. Αυτός είναι ο λόγος που προσέχουμε», επεσήμανε.

Για την εκτίμηση της κατάστασης με την πανώλη στη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή (19/7) στις 11 το πρωί σύσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσ

Δεν υπάρχουν σχόλια: