ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Δουλεμπόριο στα φραουλοχώραφα του Λάππα

Αχαΐα: Δουλεμπόριο στα φραουλοχώραφα με εργάτες από το Νεπάλ

 

 Η Αστυνομία  έκανε δύο συλλήψεις υπηκόων Νεπάλ και έχει σχηματίσει δικογραφία για ακόμη επτά ασύλληπτους κατηγορούμενους

 

Μια νέα υπόθεση ακραίας εκμετάλλευσης εργατών γης αποκαλύφθηκε σε περιοχές κοντά στο χωριό Λάππα της δυτικής Αχαΐας, όπου μετανάστες από το Νεπάλ με παράνομες μεθόδους οδηγούνταν να εργάζονται σε καλλιέργειες φράουλας ενώ τους κατακρατούσαν τις αμοιβές.

Η Αστυνομία έκανε δύο συλλήψεις υπηκόων Νεπάλ και έχει σχηματίσει δικογραφία για ακόμη επτά ασύλληπτους κατηγορούμενους. Ανάμεσά τους δύο Έλληνες που δεν ταυτοποιήθηκαν και ήταν γνωστοί ο ένας ως «Δράκος» και ο άλλος ως «Νίκος». Η αστυνομική επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Sherpa» (Σέρπα), λόγω της καταγωγής τόσο κάποιων εκ των δραστών όσο και σχεδόν του συνόλου των θυμάτων.

Από την έρευνα προέκυψε ότι 29χρονη από το Νεπάλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ieidiseis.gr είχε μεταφέρει σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες κοντά στο χωριό Λάππα εργάτες, τους οποίους παρέδωσε σε συνεργό της. Ο τελευταίος εργαζόταν ως επιστάτης σε εποχικές καλλιέργειες φράουλας της περιοχής και για την επίβλεψη και επιτήρηση των εργατών χρησιμοποιούσε δύο βοηθούς του.

Η 29χρονη παραλάμβανε χρηματικά ποσά τα οποία προέρχονταν από την εργασία των διακινούμενων μεταναστών, προβάλλοντας ως αιτιολογία την αποπληρωμή του χρέους που είχε δημιουργηθεί από τη μεταφορά τους στην Ελλάδα και την εξεύρεση εργασίας. Προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό της χρησιμοποιούσε ως μέσο πίεσης την κατοχή των ταξιδιωτικών εγγράφων των εργατών, τα οποία οι συλληφθέντες είχαν πρωτίστως παρακρατήσει και παρανόμως τα κατείχαν.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα στρατολογούσε κόσμο από το Σεπτέμβριο του 2023 καταφέρνοντας να αναπτύξει δίκτυο μεταφοράς ανθρώπων από το εξωτερικό στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, εντόπιζαν μετανάστες από το Νεπάλ οι οποίοι ζούσαν και εργαζόντουσαν νόμιμα στη Ρουμανία και αναζητούσαν εργασία με καλύτερες χρηματικές απολαβές σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι διακινητές φρόντιζαν για τη μεταφορά των μεταναστών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα φραουλοχώραφα.

Φωτογραφία αρχείου της 29-7-2014. όταν έξω από το δικαστικό Μέγαρο Πάτρας, οι κολασμένοι της Αμαλιάδας διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες στα φραουλοτόπια της κωμόπολης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: