Ο ''Λεωνίδας'' της Κυρήνειας, μαζί με τον Αναστάσιο Κρατημένο αποτελούν ξεχωριστές μορφές των μαχητών ηρώων του κυπριακού αγώνα 1974!
Ο Γιάννης Ρωμανός, Αρκάς στην καταγωγή, γράφει στο διαχειριστή του Ιstologiou για τους μαχητές Τάσο Κ.Κρατημένο και Νικόλαο Π. Κατούντα:
«Αγωνίζομαι να σκαλιστεί στο μνημείο πεσόντων στην Ζέρζοβα (Γορτυνίας) το όνομα του ΚΑΤΟΥΝΤΑ και υπάρχουν αντιδράσεις, του τύπου ότι γεννήθηκε στην Πάτρα και αδιαφορία από τον Δήμαρχο.
Η Καλαματιανή στην καταγωγή γυναίκα του Κατούντα ξέρει πολλά για την Παναγιά [Ζέρζοβα] και έδειξε ενδιαφέρον».
Ο Αρκάς Γιάννης Ρωμανός υποστηρίζει ότι ο Νικόλαος Κατούντας είναι Αρκάς, που γεννήθηκε στο χωριό Παναγία. Και συγκαταλέγεται μαζί με τους άλλους τέσσερις μαχητές που έπεσαν στην Κύπρο το 1974, τους Αναστάσιο Κ. Κρατημένο, από το Καλονέρι, Σωτήρη Ι. Κουρούνη, από την Καστανίτσα, Λάμπρο Ηλ. Νικητόπουλο από το Τσουράκι Ζάτουνας και Ηλία Χρ. Σπηλιωτόπουλο από το Αγρίδι.
Ωστόσο να αναφέρουμε ότι στο βιβλίο του «Νικόλαος Κατούντας, ο Λεωνίδας της Κυρήνειας», Εκδόσεις'' Ινφογνώμων'' ο Σάββας Καλντερίδης γράφει:
Ο Νικόλαος Κατούντας ήταν λοχαγός Καταδρομών, γεννηθείς στην Πάτρα το 1943. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και της Νομικής Σχολής Αθηνών».
Ο Κατούντας έλαβε εντολή να πολεμήσει τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις στην Κερύνεια. Όμως, ενισχύσεις δεν ήρθαν ποτέ. Ακόμη κι όταν κατάλαβε ότι ο αγώνας του είχε προδοθεί, έδωσε διαταγή στους άνδρες του να υποχωρήσουν διασκορπισμένοι για να σωθούν και συνέχισε μόνος του να μάχεται σε μία χαράδρα περικυκλωμένος από τα τουρκικά άρματα ώσπου έπεσε ηρωικά μαχόμενος, σε ηλικία 31 ετών. Μέχρι σήμερα παραμένει αγνοούμενος, παρά τις επίμονες αναζητήσεις των συγγενών του, αναφέρεται στην Μηχανή του Χρόνου (http://www.mixanitouxronou.gr/katoyntas-o-iroikos-katadromeas-tis-kyproy-kai-i-apostoli-aytoktonias-sti-keryneia-pos-prodothike-i-amyna-apo-tin-choynta-ton-athinon/).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου