ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Κάμαλα Χάρις: Πώς τα πηγαίνει απέναντι στον Τραμπ

Η Καμάλα Χάρις
ERIK S. LESSER/EPA

Με τον Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα και την Κάμαλα Χάρις να διεκδικεί και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεων. 

Όπως αναφέρει το NBC News, σε σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την απόσυρση του Αμερικανού προέδρου, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να έχει τις ίδιες επιδόσεις -ή λίγο καλύτερες- με τον Μπάιντεν, ενάντια στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. 

Η τελευταία δημοσκόπηση του NBC News, που πραγματοποιήθηκε περισσότερο από μια εβδομάδα μετά από το καταστροφικό debate, και πριν την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όσο και η Χάρις, υστερούσαν με διαφορά 2 μονάδων μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, αν και τα πραγματικά ποσοστά για κάθε υποψήφιο ήταν ελαφρώς διαφορετικά. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου, ο Τραμπ προηγούνταν του Μπάιντεν με ποσοστό 45%-43%, ενώ συγκέντρωνε το 47%, έναντι του 45% της Χάρις. 

Ομοίως δημοσκόπηση του Fox News, μετα το debate έδειξε τον Τραμπ να προηγείται κατά 1 μονάδα έναντι του Μπάιντεν ( Τραμπ 49%, Μπάιντεν 48%) και της Χάρις (Τραμπ 49%, Χάρις 48%) μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Αλλά άλλες δημοσκοπήσεις έδειξαν την Χάρις να ξεπερνά ελαφρώς τον Μπάιντεν κατά 1 ή 2 μονάδες.

Μια δημοσκόπηση του CBS News/YouGov που διεξήχθη μετά την απόπειρα δολοφονίας, έδειξε τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν κατά 5 μονάδες μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, 52% προς 47%, ενώ έδειξε ότι ο Χάρις υστερεί κατά 3 μονάδες, 51% προς 48%.

Στις δημοσκοπήσεις των New York Times/Siena College για την Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια, η Χάρις απέδωσε 2 βαθμούς καλύτερα από τον Μπάιντεν μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε αυτές τις δύο πολιτείες.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται αναφορικά με τα αποτελέσματα ότι είναι εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος -και το ίδιο ισχύει και για η διαφορά μεταξύ των ποσοστών του Μπάιντεν και της Χάρις- ενώ είναι επίσης πιθανό αυτά τα νούμερα να αλλάξουν μετά την εξέλιξη με την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν. Αλλά προς το παρόν, τα ποσοστά του Αμερικανού προέδρου και της Χάρις μοιάζουν αρκετά.

Ενώ η πρόσφατη δημοσκόπηση του NBC News έδειξε ότι ο Μπάιντεν και η Χάρις ήταν 2 μονάδες πίσω από τον Τραμπ σε εθνικό επίπεδο, η έρευνα διαπίστωσε ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των δημογραφικών ομάδων.

Πρώτον, η Χάρις ξεπερνά ελαφρώς τον Μπάιντεν μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, προηγούμενη του Τραμπ κατά 64 μονάδες (78% έως 14%). Αυτό συγκρίνεται με το προβάδισμα 57 μονάδων του Μπάιντεν μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων (69%-12%).

Από την άλλη πλευρά, η δημοσκόπηση του NBC News έδειξε ότι ο Τραμπ τα πήγε ελαφρώς καλύτερα μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων έναντι της Κάμαλα Χάρις (+16%) απ’ όσο έναντι του Μπάιντεν (+14%). 

Μεταξύ άλλων δημογραφικών στοιχείων - ανά ηλικία, φύλο ή μεταξύ των Λατίνων ψηφοφόρων - δεν υπήρχε σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις. Πράγματι, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ Μπάιντεν και Χάρις στη δημοσκόπηση ξεπέρασαν πολύ τα δημογραφικά.

Μεταξύ περίπου του 1/4 των εγγεγραμμένων Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση που δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τον Τραμπ ως υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Τραμπ προηγήθηκε του Μπάιντεν κατά 46 μονάδες, 63%-17%. Αλλά με αντίπαλο του Τραμπ της Χάρις, οι περισσότεροι από αυτούς τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συνέρρευσαν προς τον Τραμπ και το προβάδισμα του σε αυτή την ομάδα αυξήθηκε στις 57 μονάδες, 73%-16%.

Εν τω μεταξύ, οι ψηφοφόροι που προτίμησαν έναν υποψήφιο τρίτου κόμματος φάνηκαν πιο ανοιχτοί στο να μπει η Χάρις ως νέο πρόσωπο στην κούρσα του 2024. 

Σε σχετικό ερώτημα σε δημοσκόπηση η αντιπρόεδρος προηγήθηκε του Τραμπ μεταξύ αυτών των «άλλων» ψηφοφόρων, 46% έως 39%, υποδηλώνοντας υψηλότερη ανοδική πορεία με τους ψηφοφόρους  να εξετάζουν επί του παρόντος έναν υποψήφιο τρίτου κόμματος.

Η δημοσκόπηση του NBC News  έδειξε επίσης τους Μπάιντεν, Χάρις και Τραμπ με σχεδόν ίσα θετικά-αρνητικά ποσοστά. Ενώ η Χάρις είχε ελαφρώς χαμηλότερο θετικό ποσοστό στη δημοσκόπηση, το 15% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι είναι «ουδέτεροι» μαζί της, σε σύγκριση με μόλις 11% που είναι ουδέτεροι για τον Μπάιντεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: